Et fiyatlarını düşürün emri!
Sektörün eleştirdiği et balık kurumu piyasayı düzenleyecek. Yurtdışından ithal edilecek etlerin de EBK aracılığıyla piyasaya sürülecek. Etin karkas fiyatının 15 liraya çekilmesi hedefleniyorBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Vatandaşa pahalı et yedirmeye h
Sektörün eleştirdiği et balık kurumu piyasayı düzenleyecek. Yurtdışından ithal edilecek etlerin de EBK aracılığıyla piyasaya sürülecek. Etin karkas fiyatının 15 liraya çekilmesi hedefleniyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Vatandaşa pahalı et yedirmeye hakkımız yok, bitirin bu işi” talimatının ardından harekete geçen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, et ithalatı için düğmeye bastı. İthalatta, toplu alımlarla fiyatları artırdığı iddiasıyla sektör tarafından eleştirilen Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) düzenleyici olacağı belirtiliyor.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen toplantılarda EBK’nın fiyat düzenleyici kurum olarak devreye sokulması kararlaştırıldı. Buna göre, piyasa koşullarında şekillenen etin karkas fiyatının yükselmesi durumunda EBK devreye girerek piyasaya uygun fiyattan karkas et sürecek. Kurumun piyasaya müdahalesiyle etin karkas fiyatının 15 lira civarında tutulması hedefleniyor.
AVRUPA’DAN KARKAS ET İTHAL EDİLEBİLİR
Bakanlığın ithalatla ilgili çalışmaları sürerken iki farklı seçenek üzerinde duruluyor. Bunlardan birisi AB’den karkas et ithalatı. Türkiye dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in imzasıyla AB’den her yıl 19 bin ton et almayı taahhüt etmiş, deli dana hastalığının çıkmasının ardından 1998’de durdurulmuştu. Uzmanlar, AB’nin kendi içinde de yaptığı gibi deli dana olan bölgelerin ve çevresinin işaretlenebileceğini, bunun dışında kalan bölgelerden sağlıklı et ithalatı yapılabileceğini ifade ediyor.
CANLI HAYVAN GELEBİLİR
Diğer bir seçenek ise aralarında Brezilya ve Arjantin’in de bulunduğu Amerika kıtasından yapılacak canlı hayvan ithalatı. Bakan Mehdi Eker’in yaptığı“ Besicinin üzülmeyeceği” açıklamasından sonra canlı hayvan ithalatının Bakanlık’ta daha ağır bastığı belirtiliyor. Bu seçeneğe göre, ithal edilecek hayvanlar, bir iki aylık besi döneminin ardından kesilerek piyasaya verilecek ve fiyatların düşmesi sağlanacak. İthalatın bu şekilde olması durumunda kaç hayvan ithal edileceği konusu ise henüz netlik kazanmadı.
‘BESİYE HAZIR HAYVAN GELİR’
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, henüz ithalatta izlenecek yolun belirlenmediğine vurgu yaparak, 150-200 kilodan az besiye hazır hayvan ithalatının fiyatları düşürebileceğini ifade etti. Direkt et ithalatı yapılmasının besiciyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Görener, şunları söyledi: “Et ithalatı durumunda biz de sanayici olarak ithal etmeye başlarız. Böyle bir durumda AB de tercih edilebilir. Deli dana olan bölgelerin mesela 40 kilometrelik bir çap işaretlenip onun dışında kalan bölgelerden alım yapılabilir.”
‘REYON FİYATI HEMEN DÜŞMEZ’
Başbakan Erdoğan’ın fiyatların düşüp düşmeyeceğine bakacağıyla ilgili açıklamayı değerlendiren Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Hikmet Kayar, reyon fiyatlarındaki düşüşün hemen olmayacağının altını çizdi. İthalat açıklamasıyla bir günde 1 lira civarında düşerek 17.50 liraya gerileyen etin kesilip perakende zincirlerine girmesinin en az 1 hafta alacağını dile getiren Kayar, etin reyon fiyatlarında da 1 liraya yakın bir düşüş olabileceğini dile getirdi. Kayar, önümüzdeki günlerde etin fiyatının düşüp düşmeyeceğini öngöremediklerini de sözlerine ekledi.
‘Hayvan ithalatı sektör açısından daha olumlu’
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, ithalatın canlı hayvan olarak yapılması gerektiğini söyledi. Yapılacak et ithalatının besiciyi olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Bahçıvan, şunları söyledi: “Bu dönemde piyasadaki fiyatı artıran en önemli aktörlerden birisi de 1- 1.5 ayda bir yaptığı büyük alımlarla Et ve Balık Kurumu oldu. Kurum son 2.5 ayda fiyatları yüzde 30-40 artırdı ve karkas etin kilogram fiyatı nisan başından itibaren 18.50 lira oldu. Şimdi ete ithalat yolu açılırsa, gümrükler öngörülmeyen ülkelerden gelecek ete de açılacak. Yüksek koruma duvarlarına karşın Türkiye hâlâ ette cazip ülke. Buna çok dikkat edilmesi lazım. Bizim öngörümüz, ithalatın canlı hayvan olarak yapılacağı yönünde.”
TARIM BAKANI MEHDİ EKER HABERTÜRK’E KONUŞTU:
Et ithalatında geri adım atmayacağız
Hükümet, 30 TL’ye varan et fiyatlarını aşağı çekmek için çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla 3 gün önce Tarım Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanlığı ortak çalışma başlattı. Çalışma başlatmasının bile karkas et fiyatlarında kilo başına 1-2 TL arasında indirim getirdiğine dikkat çeken Bakan Eker, Habertürk’e “Geçen pazar sektör temsilcilerini topladım ve Türkiye’deki besi dana sayısını, kilo başına üretici maliyetini söyledim. Rakamlara itiraz etmediler. ‘Peki niye bu kadar pahalı satıyorsunuz’ dedim. Cevap veremediler. ‘Böyle giderse, et ithal eder, fiyatları düşürürüz’ diye önce onlara söyledim. Devlet, blöf yapmaz et ithalatından geri adım atmayacağız” diye konuştu.
‘BİRKAÇ GÜN DAHA BEKLEYECEĞİZ’
Hangi ülkeden ne kadar et ihtal edileceğinin belli olmadığını kaydeden Eker, “Birkaç gün iç piyasada et fiyatlarının ineceği rakamı göreceğiz. Ne kadar kesim yapılacağını göreceğiz. Oluşacak tabloya göre ithalat yapacağız” ifadelerini kullandı. Bu süreçte ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın ortak yürüttüğü çalışma da şekillenecek. İç piyasadaki verilere göre, et ithalatı için strateji belirlenecek.
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla, fiyatları düşürmek için et ihtal edilmesi yönünde çalışma başlatılması üzerine, daha pahalıya et satmak için besi hayvanlarını kesime vermeyen sektör mensubu firmalar, et fiyatlarının düşeceği bilgisi üzerine, hızla kesime yöneldi. Böylece 2 günde kesim yüzde 15 artarken, et fiyatlarında da 1-2 TL arasında düşüş yaşandı. Düşüşün, daha da süreceği ve et fiyatlarının karkas ette 12-13 TL’ye ineceği kaydediliyor.