EYT yasasından önce işten ayrılmış olanlar dikkat!
3 Mart tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası kapsamında emeklilik başvuruları alınmaya devam edilirken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yeni bir açıklama geldi.
Kamu kurumu, yasadan önce işten ayrılmış olan vatandaşlar ile borçlanmaya ilişkin ayrıntıları paylaştı. 3 Mart tarihinde yürürlüğe girmiş olan EYT yasası ile birlikte milyonların yüzü güldü. Yaş şartı sebebi ile senelerdir emeklilik hayallerine kavuşmaları engellenmiş olan vatandaşlar yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte SGK Müdürlüklerine akın ederlerken prim borcu bulunan vatandaşlar da yasa kapsamına nasıl dahil olabileceklerini, emeklilik haklarını nasıl elde edebileceklerini araştırmaya başladı.
Yaş şartının tamamen ortadan kaldırılmış olduğu EYT yasası kapsamında sigortalılık süresi ve prim şartını sağlayan milyonlarca kişi, emekli maaşı almaya hak kazanacak. Bu kapsamda prim borcu bulunan vatandaşlar da borçlanma yolları ile prim borçlarını kapatarak maaş almaya yönelik talep oluşturabilecek. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu, kanun yürürlüğe girmeden önce işten ayrılmış olan vatandaşlara, geriye dönük prim borçlanması, birden fazla güvenlik kurumu kapsamında çalışmış olması başlıklarına ilişkin önemli bilgiler verdi.
EYT YASASINDAN ÖNCE İŞTEN AYRILMIŞ OLANLAR DİKKAT!
EYT yasasının kapsamında olan ancak prim borcu bulunduğu için emeklilik başvurusunda bulunamayan vatandaşlar için örnekli bir açıklamada bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu, kafa karışıklıklarını giderdi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vermiş olduğu örneğe göre 22 Haziran 1978 tarihinde dünyaya gelen ve 23 Mayıs 2022 tarihi itibari ile 6 yıllık çalışma geçmişi bulunan 56 yaşa tabi erkek sigortalı toplamda 26 yıl fiili hizmeti bulunurken 30 Aralık 2022 tarihinde görevinden ayrılmış olması durumunda emeklilik dilekçesi vererek 1 Nisan 2023 tarihi itibari ile emekli aylığı alabilecek. Sigortalılık tarihleri 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olan ancak sigortalılık başlangıç tarihi bu tarihten öncesine götürülen, 3 Mart 2023 ve sonrasında emeklilik talebinde bulunacak olan kadınlar 20, erkekler ise 25 yıllık fiili hizmet sürenlerini tamamlamış olmaları durumunda yaş koşulu olmaksızın emekli olabilecek.
BORÇLANMA İLE SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHİ ÖNE ÇEKİLEBİLİR Mİ?
Askerlik, doğum ve yurt dışı eğitim süreleri borçlanma kapsamında değerlendirilecek. Ancak borçlanılmış olan dönem, sigorta başlangıç tarihi olarak değerlendirilemeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konuya ilişkin vermiş olduğu örneğe göre 2021 yılının ocak ayında Emekli Sandığı Kanunu’na bağlı olarak çalışmaya başlayan ve 1996- 1997 tarihleri arasında 1,5 yıl askerlik yapan kişi bu süreyi borçlanması durumunda sigorta başlangıç tarihi değişmeyecek ancak borçlanışmış olan süre toplam hizmet süresine eklenecek.