Fethullah Gülen'de flaş gelişme!

Yolun sonu göründü...

Fethullah Gülen'de flaş gelişme!

FETÖ liderini detaylı bir şekilde sayfalarına taşıyan gazete, Türkiye'nin gönderdiği kutularca kanıtı Adalet Bakanlığı'ndan bir ekibin taradığını yazdı. Washington Post'a göre ilk aşama geçildi, incelemenin olumlu sonuçlanması halinde iddianame için bir federal savcı görevlendirilecek.

Amerika'nın saygın gazetelerinden Washington Post, ABD ile Türkiye arasında giderek ciddileşme riski taşıyan bir sorun olan Fethullah Gülen dosyasını ayrıntılı biçimde değerlendiren bir haber yayınladı. Buna göre, Amerikan Adalet Bakanlığı'nda bir ekip, Gülen'e ilişkin iade talebine cevap vermek üzere Türkiye'den gelen 85 kutu dolusu belgeyi tarıyor. 

"77 yaşında, sağlığı bozuk, Pensilvanya'da yaşıyor ve Türkiye'ye göre darbenin beyni." Washington Post, 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen ile ilgili tartışmaları bu başlık altında haberleştirdi. Haberde iki önemli konuda bilgiler var:

Belge incelemesi ikinci aşama

Türkiye'nin, Gülen'in iade talebi konusunda Amerikan makamlarına dosya gönderdiği daha önce söylenmişti. Ancak bu haberle giden dosyanın kapsamı ilk kez ortaya çıkıyor. Washington Post, aynen şöyle yazıyor: 

Adalet Bakanlığı'nda bir ekip, Türkiye'den gelen 85 kutu dolusu kanıt belgesini tarıyor. Türkiye'ye göre bu belgeler, Gülencilerin, adliye, polis ve ordunun darbeci kliği dahil Türk toplumunun her alanına nasıl sızdığını gösteriyor ve Gülen'in darbenin arkasındaki beyin olduğunu kanıtlıyor.

İade başvurusu konusunda Adalet Bakanlığı'nın yaptığı inceleme, iade sürecinin ikinci aşaması. İlk aşama Dışişleri Bakanlığı Adli Müşavirliği'nin incelemesi. Washington Post'un haberi doğruysa, ilk aşama geçilmiş durumda. Adalet Bakanlığı'ndaki incelemede, belgeler dikkate alınmaya değer bulunursa, üçüncü aşamaya geçilecek. Bakanlık, iddianame hazırlamak üzere bir federal savcı görevlendirecek.



Kongre heyetlerinden yarısının sponsoru cemaat

Washington Post'tun haberinde yer alan bir diğer soruşturma konusu ise, Gülen cemaatinin Amerikan Kongresi'ndeki lobi faaliyetleri. Gazeteye göre, 2007 yılından bu yana, Kongre'den Türkiye'ye gelen heyetlerden 289'una, yani yarısına cemaate bağlı kuruluşlar sponsor olmuş.

Ayrıca Gülen hareketine bağlı onlarca kuruluş, siyasi kampanyalara onbinlerce dolar bağış yapmış. Bağış yapılan siyasetçiler arasında, Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimlerinden John Böhmer ve Rick Perry ile, Demokratların başkan adayı senatör Hillary Clinton da var.

Washington Post, ayrıca, kongre seyahatlerini destekleyen bazı Gülenci grupların kendilerini 'kar amacı gütmeyen hayır kurumu' olarak tanıtlamalarına rağmen, maliyede bu şekilde kayıtlı olmadıklarını da belirtiyor.

Washington Post, bu faaliyetler nedeniyle, Gülen'le ilişkili çok sayıda kuruluş hakkında şu ana kadar sonuç vermeyen çok sayıda soruşturma olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor:

'Yapılması zorunlu bildirimlerde bağışçıların çoğunun adı bile yok. Bağış paralarının nasıl kazanıldığı ve bağışların kimin talimatıyla yapıldığına ilişkin belirsizlikler var. Çeşitli Gülenci teşkilatların nasıl yönetildiği konusunda şeffaflık olamaması şüphelere neden oldu. (CNN)

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler