Fındıkta yeni devir!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantı yaklaşık 3 saat 20 dakika sürdü. Toplantı sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ardından ekonomiden sorumlu bakanlar da açıklama yaptı.CEMİL ÇİÇEK:"Nabucco projesi Türkiye

Fındıkta yeni devir!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantı yaklaşık 3 saat 20 dakika sürdü.

Toplantı sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in ardından ekonomiden sorumlu bakanlar da açıklama yaptı.

CEMİL ÇİÇEK:

"Nabucco projesi Türkiye'nin AB konusunda vazgeçilmezliğinin göstergesidir.  Bu proje Türkiye'nin güvenlik katsayısının da çok açık göstergesidir. Eğer Türkiye güvenli bir ülke olmasaydı gelecek güvencesi olmasaydı, kimse bu yatırımı buraya yapmazdı. Milletimize hayırlı uğurlu olsun.

Yolsuzlukla mücadele stratejisi son şeklini aldı. Bu strateji belgesi kurumlara ve STK'lara gönderilmiştir. Onların da görüşleri alınmıştır. Sonrasında görüş birliğine varılarak Bakanlar Kurulu'na sevk edilecektir.  Ekonomik Koordinasyon gündemimizdeydi. İki konuda karar alındı ve imzaya açıldı. Teşvik sistemi. Büyük proje yatımları konusunda yapılacak teşvikler. Yeni sistemin 3 ayağı var. 12 sektöre teşvik desteği sağlanacak. Diğeri de bölgelere göre sağlanacak teşvik yatırımları. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Kredi fonu da imzaya açıldı. Kobilere kredide zorluklar giderilecek. Fındık alım stratejisi konusunda yapılacak değişiklikler de toplantıda konuşuldu. Bu konudaki sorunları kökten çözecek bazı adımlar atma konusunda çalışmalar var."

TARIM BAKANI MEHDİ EKER:

Dünyada fındık üretimi Türkiye dışında, İtalya, Gürcistan İran ve Çin'de yapılıyor. 2008'de dünya fındık üretimi 1 milyon ton, yıllık tüketim de 750 ile 800 bin ton seviyesindedir.
Fındık üretiminde Türkiye önemli bir yere sahiptir. 2844 sayılı kanun ve bakanlar kurulu kararıyla izin verilen sahaların bulunduğu 13 ilde, buralarda kanuna göre yüzde 6'dan daha fazla eğimli arazi, 3. sınıf tarım arazilerinde üretim gerçekleşmekte. Türkiye'de 322 bin üretici fındık üretimi yapmaktadır.

Biraz önce yaptığım tarif çerçevesinde 406 bin hektar olması gerekiyor ama bu alan 642 bin hektara kadar çıkmış durumda. Yani kendi ekolojisinin üstüne çıkmış. Dikilmemesi gereken ovalarda yerlerde, bugüne kadarki politikalar sebebiyle bu giderek yayılmıştır. Türkiye yıllık fındık üretimini ekolojik şartlara bağlı olarak 550 ila 850 bin ton olarak gerçekleştirmektedir. Halbuki yıllık tüketimimiz 100 – 150 bin ton arasındadır. Bugüne kadar uygulanan alımlar ve arz fazlası stokun bir şekilde kamu tarafından çekilmesi sebebiyle, yapılan uygulamada Türkiye'de fındık ekim alanları aşırı şekilde genişleme kaydetmiş, rakip ülkelerin üretimi adete teşvik edilmiş, üretim tüketim arasındaki fark giderek artmış ve türkiye'de arz fazlası stoklar oluşmuş, bu da kamunun yükünü artırmıştır. 2009 yılı hükümet programımız çerçevesinde, fındığın desteklenmesi uygulanması hedeflenmiştir. Buna göre yapılan çalışma neticesinde, ruhsatlı alanlarda üretim yapan yetiştiricilerimize destek ödemesinde bulunacağız. Normal 406 bin alanda fındık diken vatandaşlarımıza, onlara biz alan bazlı, alan başı bir ödeme yapacağız. Çünkü orada o vatandaşımızın çiftçimizin yapacağı başka bir faaliyet yok. Ona parasal destek vereceğiz. TMO bundan sonra fındık alımı yapmayacaktır. TMO'nun elinde bulunan 535 bin ton ürün stoku, üretici fiyatında istikrarın yakalanması ve piyasanın bozulmaması amacıyla bu stokun biz piyasaları etkilemesine müsaade etmeyeceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler