Hacısalihoğlu: “Yeni üretim devrimini kaçırmamalıyız“

Mecliste yaptığı konuşmada TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Almanya Dortmund ziyaretinin büyük bir yararı olduğunu Almanya’nın üretimde 4. Sanayi dönemine dönüştüğünü, Türkiye’nin de bu süreci kaçırmaması gerektiğine işaret etti.

Hacısalihoğlu: “Yeni üretim devrimini kaçırmamalıyız“
Mecliste yaptığı konuşmada TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Almanya Dortmund ziyaretinin büyük bir yararı olduğunu Almanya’nın üretimde 4. Sanayi dönemine dönüştüğünü, Türkiye’nin de bu süreci kaçırmaması gerektiğine işaret etti. Trabzon ve Dortmund Teknoloji Merkezlerinin bu süreçte birbirlerini destekleyeceklerini, iki kurumun katkısıyla Uluslararası İleri Teknoloji Sempozyumu’nun Trabzon’da gerçekleştirileceğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclis toplantısı H. Halil İbrahim Nalbant başkanlığında yapıldı. Meclis Başkanı M.Şadan Eren’in TOBB programı nedeniyle bu ayki meclis toplantısına katılamadığı bilgisini veren Nalbant daha sonra meclisi yönetti. Şubat ayı faaliyet filminin izlenmesinin ardından Başkan M. Suat Hacısalihoğlu ekonomik konulardaki aylık konuşması için kürsüye çıktı.

TAHKİM KURULU ÜCRETLERİ ONAYLANDI

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu konuşmasına bir önceki meclis tarafından kurulan Trabzon Tahkim Kurulunun ücretlendirme tarifesinin gözden geçirilerek yüzde 15 indirim yapılarak yeniden düzenlendiğini, odalar arasında en uygun ve uygulanabilir fiyat tarifesinin yakalandığını ifade etti. Fiyat tarifeleri meclis tarafından daha sonra oy birliği ile onaylandı.


MESLEKİ YETERLİLİK SERTİFİKA SINAVLARI ÜCRETSİZ

Hacısalihoğlu konuşmasına bir iş dünyası için önemli olan Mesleki Yeterlilik Sertifikaları için Trabzon’da başlatılan sınav başvurularının Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na yapılmakta olduğunu belirterek devam etti. Hacısalihoğlu ilk etapta sınav yapılacak olan meslekleri şöyle sıraladı. “Asansör Bakım ve Onarımcısı, Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Duvarcı, İskele Kurulum Elemanı, Sıvacı, CNC Operatörü ve Metal Sac İşlemecisi"

Bu meslek dallarında Meslek Yeterlilik Sertifikalarının yapılacak olan sınavlar sonrasında verileceğini, bu aşamada 3 sınav hakkı olan herkesin ücretlerinin işsizlik fonundan karşılanacağı bilgisini yineledi. Bu önemli konuya oda üyelerinin önem vermesini, çalışanlarının meslek yeterlilik sertifikalarını almalarına destek vermesini istedi.

DORTMUND ETKİNLİKLERİ AMACINA ULAŞTI

Daha sonra TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu Almanya’nın Dortmund şehrinde yapılan program hakkında açıklamalarda bulundu. Dortmund’un kardeş şehir olduğunu, Trabzon Tanıtım Günlerinin burada yapılma kararı alınması nedeniyle önemli olduğunu,  buraya güçlü gidilmesi gerektiğini anımsattı. Oda ve iş camiası olarak üzerimize düşen görevi bu konuda yaptıklarını ifade eden Hacısalihoğlu, “Dortmund’da Trabzon Günleri bizce başarılı olmuştur. Amacına da ulaştı” dedi.

Dortmund da TTSO heyetinin görev bölümü yaptığını, bir gurubun piyasayı inceleyerek turizm alanında çalışmalar yaparak izlenimlerde bulunduğunu, bir diğer gurubunda müzeleri ve firmaları incelediğini aktardı.  Kömür ve maden müzesi geçmişte Dortmund’u ayakta tutan ekonomik değerleri gösterdiğini, madencilerin bira tüketerek vücutlarındaki toksini attıklarını bugün ise müze olarak kente hizmet etmeye devam ettiğini belirtti.

Kömür, Çelik ve Biranın ekonomik değerini Almanya’nın bu sektörlerden vazgeçmesi ile kaybettiğine işaret ederek yerine gelişmelere bağlı olarak bilim ve teknoloji üretimini stratejik olarak belirlediğine dikkat çekti.

Hacısalihoğlu, “Dortmund Teknik Üniversitesinde dünyaca ünlü Teknokentti yarattılar. Çok ufku geniş, dünya ile iletişim halinde bir üretim merkezi yarattılar. 800 firmada 8 bin çalışan kişiye istihdam sağlayarak istikrar sağlandı. Almanya üretimine katkı sağlandı. Bu değerleri ile Almanya ithalatı ile ihracatı arasında 300-400 milyar dolar fazla veriyor" şeklinde konuştu.

YENİ ÜRETİM DEVRİMİNİ HAZIR YAKALAMALIYIZ

1872 yılında bir aile şirketi olarak kurulan bir fabrikanın incelendiğini, burada ise başarının üretiminin hiçbir zaman ortadan kalkmayacağı bir alan ve teknoloji seçildiğini, firmanın kendisini korumak için de borsaya açılmama stratejisi bulunduğunu ifade etti. Firmanın başarısında teknolojiyi takip etmek ve 4. Sanayi üretimine uyum sağlamaya çalıştığını kaydederek, “Bu firma bürüt bütçesinin yüzde 4,5’unu harcıyor. Ve teknoloji geliştirerek büyüyor. Laboratuvar ortamında çevreye uyumlu üretimler planlıyorlar. Almanya’nın başarısı buradadır. Bu fabrikada yetkililere 4. Sanayi devrimine nasıl hazırlıyorsunuz, şeklindeki sorumuza verdikleri yanıt ise şöyle. – Öncelikle fabrikayı hazırlıyoruz. Konuşan bir fabrika, talimat alıp kendi kendine üretin bir fabrika bu. Dünyanın her yerinde bir cip ile fabrikalar yönetilecek.- Yani senkron motorlar yelerine, A senkron motorlar yani daha verimli bir devrim bunlar. Bu devrim yakalanmalıdır” dedi.

FUTBOLUN EKONOMİYE KATKISINI ARTIRMALIYIZ

Trabzon gibi Dortmund’ da her şey futbol, koskoca statları doluyor, hayatın her aşamasında futbolu önlerine koyduklarını, Almanya Futbol Müzesini kurduklarını kaydeden Hacısalihoğlu, “Bizde bu şehirdeki gibi futbolu örnek alıp ekonomiye katkısını artırmalıyız.” şeklinde görüşlerini paylaştı.

ULUSLARARASI İLERİ TEKNOLOJİ SEMPOZYUNU YAPILACAK

Dortmund Teknoloji Merkezi ile Trabzon arasında işbirliğini başlattıklarını, yakın çalışma gerçekleştirileceğini ifade eden Hacısalihoğlu Uluslararası İleri teknoloji Sempozyumu’nun Trabzon’da gerçekleştirerek bu konuda ilk çalışmanın gerçekleştirileceğini dile getirdi. İki kent arasındaki işbirliğinin teknokentler düzeyinde geliştirileceğini, bu kapsamda firmalar arasında bağlar kurulacağını da aktaran Başkan Hacısalihoğlu, İki teknokentin üretime dönük işbirliğinin oluşmasını arzu ettiklerini dile getirdi.  Başında bir Türk profesörün bulunduğu merkezin 10 tane kontenjanı Türkiye’ye ayırdığını ancak başvuruların dolmadığını, burada yapılacak doktora ve mastırların İngilizce olarak devam ettiğini,   bu fırsatın bundan sonra herkesin çevremizdeki gençleri teşvik ederek değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Üstelik burada ki eğitimlerin burslu olarak gerçekleştirilebildiğini anımsattı.

UZAKTAN KULLANILAN LABARATUVAR

Kendi kendine yeten bu merkezin, firmalara Ar-Ge yaptığını, firmaların sorunlarını alıp çözdüğünü vurgulayan Hacısalihoğlu, Trabzon’da da bu yaklaşımın hedeflenmesi gerektiğini aktardı. Bu merkezin sahip olduğu laboratuvarın robot vasıtasıyla uzaktan da mühendislik hizmeti verdiğini aktararak, “Bir bilgisayardan bağlanarak robot vasıtasıyla metal üzerine istediğiniz testleri yaptırabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz. Testlerinizin sonuçlarını oradan alabiliyorsunuz."

AVRUPA İŞLETMELER AĞI FİRMALARI DESTEKLİYOR

Dortmund Ticaret ve sanayi Odası ile önümüzdeki süreçte çalışmalara ağırlık verileceğine değinen Başkan Hacısalihoğlu bu ziyarette Avrupa İşletmeler Ağı Avrupa sorumlusu ile de görüşüldüğünü, firmaların işbirliklerinin desteklenmeye devam edeceğini aktardı.

İRAN TİCARETİ İÇİN AKTİF OLMALIYIZ

Almanya’nın Trabzon üzerinden, aynı şekilde Ukrayna’nın da benzer talebinin olduğunu geçtiğimiz ay içerisinde gördüklerini anımsatan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “İran’a ambargonun sona ereceğini görün ülkeler erken davranmak istiyor. Bu ülke ile iletişimde olmayı, bağ kurmayı arzu ediyorlar. Bir İslam ülkesi olan İran ile Türkiye ile, işadamlarımız ile daha kolay iletişim kurabileceklerini öngörüyorlar. Bu fırsatı bizim de iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Lojistik olarak İran, Trabzon’a çok yakın. Doğu Azerbaycan’ın başkenti Tebriz’e Trabzon limanı 700 kilometredir. Basra ise iki katı mesafeden ulaşılıyor. Bu ülke ile ticaretin gelişmesi açısından avantajlarımızı iyi kullanmak gerekiyor. Mayısın ilk haftası Tahran’a bir program hazırlıyoruz. Geniş kapsamlı bir program ile daha aktif bir şekilde ticareti genişletmeliyiz” Şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ve Trabzon’un İran ile ticarette coğrafi avantajı olmasına rağmen İran İslam Cumhuriyeti Türkiye yolunu çalıştırmadığını söyleyen Meclis Üyesi Sabit Sabır, “Ticaretin başlaması için İran’ın bu tutumunu değiştirmesi gerekiyor. Şöyle ki bir tarihte fındık ihraç etmek için araştırdığımızda Basra’da gümrük vergileri yüzde 30 iken Türkiye’den yüzde 100’du. Bu fark olduğu sürece İran Türkiye ticareti gelişmez. Temenni ediyorum ki İran bu yeni döneminde Türkiye ile ticareti geliştirecek adımları daha güçlü atar” dedi.

Sabır, TTSO’nun kurduğu Trabzon tahkim Kurul hakkında da görüşlerini belirterek, “Çok olumlu bulduğum bu konuda Tahkimin halkımıza, tüccarımıza tanıtılmasında fayda görüyorum. ”dedi.

Tahkim kurulunun çok önemli olduğuna işaret eden Sabır örnek olarak Hamburg Tahkim Kurulu’nu göstererek, “Biliyorsunuz Hamburg’da bir fındık borsası varlığından söz edilir. Bunun aslı şudur. Hamburg’da bir Fındık Borsası yoktur ama bir Hamburg Tahkim Kurulu vardır.  Bu güç borsa olarak kabul edilir. Borsa olduğundan değil, tahkim olduğundan kaynaklandığı söylenmektedir.. ” şeklinde konuştu.

Meclis Üyesi Mustafa Durmuş, Güney Afrika, Ukrayna, Almanya ve benzeri ülkelerin Başta İran olmak üzere çevremizdeki ülkeler ile ekonomik ve ticari ilişkilerde Trabzon’u değerlendirmek istediklerini, bunun Trabzon’un birçok önemli bir geçiş noktasında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Trabzon’un bu potansiyeli ve avantajı üretimin yanı sıra ticari olarak değerlendirmesinin fayda sağlayacağını ifade etti.  Çevre ülkelere yönelik ticaretin geliştirilmesi için Trabzon’un bir serbest Bölge statüsüne kavuşturulması gerektiğini savunarak şöyle konuştu. “Trabzon’un çömlekçi bölgesinde kentsel dönüşüm projesinin yürütülüyor. Çömlekçi limana ve havaalanına yakın bir bölgedir. Burada 50 kat, hatta 100 kat gökdelenler yapabiliriz. Trabzon’u serbest Bölge yapabilirsek çok etkili ola biriz.” Önerilerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler