Hacker'lar Kurban Bayramı'nı fırsata çeviriyor

Siber saldırganların bu kez de ‘bayram tebriğini’ kullandığı ortaya çıktı. İnternet kullanıcıları bayram tebriği ya da bayram indirimi şeklinde gelen e-posta ve mesajlara itibar etmemesi konusunda uyarıldı. Milliyet'in haberine göre Trend Micro Akdeniz Ül

Hacker'lar Kurban Bayramı'nı fırsata çeviriyor

Siber saldırganların bu kez de ‘bayram tebriğini’ kullandığı ortaya çıktı. İnternet kullanıcıları bayram tebriği ya da bayram indirimi şeklinde gelen e-posta ve mesajlara itibar etmemesi konusunda uyarıldı. Milliyet'in haberine göre Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekçioğlu, özellikle bayram ve tatil gibi özel günlerde kullanıcıları hedef alan birçok siber saldırı gerçekleştiğini belirterek, kullanıcılara e-posta kutularına düşen bayram tebrik ve indirim mesajları konusunda dikkatli olmalarını önerdi. 

HER LİNKE TIKLAMAYIN 

Mesajlarda ve internette dolaşırken rastlanılan indirim, fırsat, bağış, çekiliş ve hediye içerikli bağlantılara tıklanmamasını öneren Börekçioğlu, “Bu dönemde kişilerin bu gibi içeriklere ilgisinin yoğunluğunu bilen siber saldırganlar, bu içerikleri özellikle hedef seçiyorlar. Örneğin; bayramda tebrik, online alışveriş ve son dakika bayram tatili önerisi gibi e-posta kutusuna düşen bir indirim mesajına tıklayanlar, yönlendirildiği bağlantıda eğer kredi kartı bilgilerini paylaşırsa hesap bilgilerini çaldırma riskiyle karşılaşıyor. Bundan kaçınmak için bilinen ve güvenilir E-ticaret sitelerinin kullanılması gerekir. Ayrıca satın alma işlemi sırasında SSL güvenlik sertifikalarının etkinliğinden emin olunmalı” dedi. 

SİZ ‘KURBAN’ OLURSUNUZ 

ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu da, kullanıcıların bayramda kendilerinin ‘kurban’ olmaması için dikkat etmesi gerekenler bulunduğunu vurgulayarak, bu dönemde internet kullanıcılarını internetten ulaşan ‘imkansız‘ teklifler, indirimler ve mesajlar konusunda uyanık olmaya çağırdı.  Ayrıca fotoğraf paylaşımı için kullanılan USB bellekler de virüs taşıyabiliyor. 

Türkiye’de Kurban Bayramı nedeniyle pek çok kişinin seyahat halinde olduğunu ve kişisel bilgisayarlarını beraberinde götürdüğünü de hatırlatan Alev Akkoyunlu, şunları söyledi: “USB’ler hayatı kolaylaştırıyor ve neredeyse herkes tarafından, her yerde kullanılıyor. Ancak bu ürünlerle taşınan zararlı yazılımlar internet yoluyla gelen virüslerden bile daha geniş bir yayılmaya sebep oluyor. Tatil ve özel günlerdeki insan hareketliliği burada yayılma çapını artırıyor. Bu nedenle özellikle Kurban Bayramı’nda dikkatli olunmasını öneriyoruz.” 

‘BEDAVA’ VE ‘KAZANDINIZ’ MESAJLARINA DİKKAT EDİN

Alev Akkoyunlu, internetten gelen bedava hediye mesajlarına da itibar edilmemesini tavsiye ederek, bayramda bilgisayar kullanırken güvende kalmak için şu konularda dikkatli olunmasını önerdi: 

“USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarını virüslere karşı kontrol edin. Taşınabilir bellekleri kullanmadan önce güncel bir virüs tarayıcı ile tarayın. 

Sistem yamalarını ihmal etmeyin. İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. 

Önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin ve güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayarınız ya da tabletiniz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz. 

Oltaya takılmayın. Kullanıcıların ilgisini çeken ‘Bedava’, ‘Kazandınız’ gibi mesaj ve e-posta’lara karşı uyanık olun. Gerçek olamayacak kadar güzel görünen tekliflere itibar etmeyin. Bunlar ‘Phishing‘ yani oltalama saldırılarıdır. 2 bin liralık akıllı telefonun 150 liraya satılamayacağını aklınızdan çıkarmayın. 

Ortak Wi-Fi noktalarından, gerekmediği sürece parasal işlemler yapmayın. Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın.” 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler