Hedefi Trabzon'da açıkladı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez 2023 hedeflerini açıklarken, "Kayıt dışılığın yüzde 15’e kadar gerilediği, işsizliğin yüzde 5 seviyesine indiği, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 38’e çıktığı, sosyal güvenlik açığının ga
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez 2023 hedeflerini açıklarken, "Kayıt dışılığın yüzde 15’e kadar gerilediği, işsizliğin yüzde 5 seviyesine indiği, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 38’e çıktığı, sosyal güvenlik açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 1 seviyesine çekildiği bir çalışma ve sosyal güvenlik dünyasını hedefliyoruz" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliğiyle düzenlenen 5'inci Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu Trabzon’da başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, "Hep birlikte sosyal güvenlik yaklaşım ve uygulamalarımızı çok daha yeni ve iyi ufuklara taşıyacağız" dedi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Genel Sekreteri Dr. Victor Tvircun da, KEİ’nin bölgesinde eşsiz bir örgüt olmak için çalışmalar yaptığını belirtti.
"PRİM GELİRLERİMİZ 20 MİLYAR LİRA ARTTI"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise, sosyal güvenliğin bir ülkenin en önemli istikrar unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Sosyal refahın sağlanması, iç ve dış kaynaklı dalgalanmalardan vatandaşların korunması için güçlü bir sosyal güvenlik sistemi olmalıdır. Çalışanlarımızın emeğinin boşa gitmemesi için çaba sarf ettiğimizin altını çizmek istiyorum. Bakanlık olarak vatandaşlarımıza aktif ve kaliteli hizmet sunmak için politikalar belirliyoruz.
İşyeri sayısında yüzde 118, sigortalı sayısında yüzde 140 artış sağladık. Çok yüksek miktarda açıklarla aldığımız 3 farklı kurumu birleştirerek önemli başarı elde ettik. Toplam gelirlerin toplam giderleri karşılama oranının yüzde 89 olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yapılandırma dahil prim gelirlerimizin 2012 yılına kıyasla yaklaşık 20 milyar lira artarak 2013 yılı sonunda 118 milyar 729 milyon lira olarak gerçekleştiğini de belirtmek istiyorum.
Ayrıca 2013 yılı bütçesinden beklenen açıktan 5 milyar lira daha az açık verdik. Reform sonrası sosyal güvenlik açıklarının gayri safi milli hasılaya oranı giderek azalmaktadır. Kayıt dışı istihdam konusunda bundan 12 yıl önce yüzde 53 düzeyinden bahsederken, yaptığımız çalışmalarla bu rakam yüzde 33 bandına kadar geriledi. Kayıt dışılıktaki sadece 1 puanlık düşüşün ekonomimize katkısı 1 milyar lira olmaktadır. 2023 Türkiyesi'nde kayıt dışılığın yüzde 15’e kadar gerilediği, işsizliğin yüzde 5 seviyesine indiği, kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 38’e çıktığı, sosyal güvenlik açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 1 seviyesine çekildiği bir çalışma ve sosyal güvenlik dünyasını hedefliyoruz."
İki gün sürecek sempozyumda, çeşitli ülkelerden gelen araştırmacı, öğretim üyesi ve devlet görevlileri, ülkelerindeki sosyal güvenlik uygulamaları konusunda bildiriler sunacak, yeni uygulamalar konusunda tartışmalar yapılacak.