Hükümet polise keseyi açtı
Gezi direnişi sırasında kullanılan orantısız güç nedeniyle binlerce kişinin yaralanmasına neden olmasına karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Destan yazdılar” diyerek sahip çıktığı Emniyet teşkilatına son 5 yılda verilen ödüllerde de “destan yazıldığı
Yayınlanma:
Gezi direnişi sırasında kullanılan orantısız güç nedeniyle binlerce kişinin yaralanmasına neden olmasına karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Destan yazdılar” diyerek sahip çıktığı Emniyet teşkilatına son 5 yılda verilen ödüllerde de “destan yazıldığı” ortaya çıktı.
Emniyet teşkilatında polis olarak görev yapan yaklaşık 280 bin personel bulunurken, son 5 yıl içinde personel sayısının yaklaşık 2,5 katı kadar para mükafatı dağıtıldı. Olağanüstü durumlarda “yaşamlarını ortaya koyarak büyük yararlılık göstermek” ve “yüksek hizmette bulunmak” koşuluyla verilen maaş taltifi Emniyet teşkilatında işçi ve sözleşmeler dışında personelin yüzde 91’ine dağıtıldı.
2 ile 24 kat arası maaş taltifi
MHP Mersin Milletvekili Ali Öz’ün soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Emniyet teşkilatındaki personele yönelik ödüllendirmeler hakkında bilgi verdi. Emniyet Teşkilatı Yasası’na göre belli koşulları sağlayarak başarılı görünen personele para mükafatı veriliyor. Yasada para mükafatı hükmü bazı şartlara bağlanarak polislere aldıkları maaşın 2 katından 24 katına kadar maaş taltifi veriliyor. Polislerin 2 kattan 5 kata kadar maaş taltifi alması için “ülkenin güvenlik ve esenliği, devletin çıkarları ve kişilerin can, ırz ve mallarını korumada yüksek hizmeti” bulunması; 6 kattan 24 kata kadar maaş taltifi alması için de “olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak büyük yararlıklar göstermesi” gerekiyor.
Yaklaşık 685 bin maaş ödülü verildi
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 2008-2012 arasında 684 bin 676 personel maaş taltifi ile ödüllendirildi. 280 bin polisin bulunduğu Emniyet teşkilatında 5 yılda yaklaşık 685 bin ödül dağıtılması dikkat çekerken, 5 yıl içinde ortalama bir polis başına yaklaşık 2,5 kez maaşın 2 katı ile 24 katı arasında değişen maaş ödülü verildi. Bakanlığın verilerine göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nde işçi ve sözleşmeli personel hariç görevli diğer personelin yüzde 91’i maaş taltif ile ödüllendirildi. Buna göre de her 10 polisten 9’u son 5 yılda maaş ödülü almış oldu.
Polis ödül aldıkça şiddet arttı
Polisin ödülde destan yazdığı 2008-2012 döneminde pek çok kişi orantısız şiddet kurbanı oldu. 2008-2012 döneminde 100’ün üzerinde kişi polis şiddeti dolayısıyla yaşamını kaybetti. Ankara’da direnen Tekel işçileri başta olmak üzere çok sayıda direniş olayında polis tarafından orantısız güç kullanıldı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın belirlemelerine göre 5 yıllık dönemdeki kamuoyunda çok tartışılan ve öne çıkan polis şiddetine ilişkin olaylar şöyle:
Mart 2008’de 8 yaşındaki E. A., Diyarbakır Kuruçeşme’de polislerin ateşli silah kullanması sonucu vücuduna isabet eden mermi nedeniyle yaşamından oldu. Eylül 2008’de polise mukavemet iddiasıyla gözaltına alınan Engin Çeber, polis şiddeti ve işkence sonucu Metris Cezaevi’nde öldürüldü. Mayıs 2010 tarihinde Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt üniversitede çıkan olaylarda polis kurşunuyla vuruldu. Kurt, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Şırnak’ta Haziran 2010 tarihinde 10 yaşındaki D. B. Emniyet’in akrep adı verilen zırhlı aracının altında ezilerek can verdi. 2011 yılında Hopa’da AKP’yi protesto mitinginde emekli öğretmen Metin Lokumcu, polisin yoğun bir şekilde kullandığı biber gazından etkilenerek geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.