İçmimarların yetki isteği

İçmimarlar Mühendislik Mimarlık Hizmetleri Şartnamesi'nin 11. maddesinin yeniden düzenlenmesini ve içmimarlık hizmetlerini projelendirme ve uygulama denetiminin sadece içmimarlar tarafından yapılması gerektiğini savunuyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapa

İçmimarların yetki isteği

İçmimarlar Mühendislik Mimarlık Hizmetleri Şartnamesi'nin 11. maddesinin yeniden düzenlenmesini ve içmimarlık hizmetlerini projelendirme ve uygulama denetiminin sadece içmimarlar tarafından yapılması gerektiğini savunuyor.


Konuyla ilgili bir açıklama yapan TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şubesi son yıllarda AB Katılım sürecinin mesleklerine kazandırdığı hakların devamı niteliğindeki yasal düzenlemelerin yapılması konusunda dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'a bir teklif sunduklarını ancak bu tekliflerinin kabul görmediğini hatırlattılar.
Yapılan açıklamada “Planlı ve plansız alanlar tip imar yönetmeliklerinde yapılacak olan değişikliklerle mimarlık ve mühendislik hizmetleri şartnamesi dayanak olarak gösterilerek 11. maddesinde yer alan 4. Grup ve üstü sanat teknik ve ekonomi yönünden üst sınıf kabul edilen binaların yapı üretim sürecinden itibaren içmimarlık hizmetlerini projelendirme ve uygulama denetimini yapma yetkisinin sadece içmimarlar tarafından imza yetkisine sahip olması için müracaat ettik ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan maalesef olumsuz cevap aldık. Uygulamalar öyle bir hal almıştır ki beş yıldızlı bir otelin iç mekan tasarımında dahi bu işin eğitimini en üst düzeyde almış iç mimarlık mesleği mensuplarının iç mimari projesi ve uygulama denetimi aranmamakta işin eğitimini üniversitelerde almammış kişilerce uygulanmaktadır. Ülkemizde 1928 yılından bu yana içmimar yetiştiren üniversiteler bulunmasına rağmen neden hala duyarsız kalındığına anlam verememekteyiz. Şu andaki mevcut durumda Mühendislik ve Mimarlık Şartnamesi'nin 11. Maddesi'nde yer alan İçmimarlık hizmetleri, 'sadece içmimarlık mesleği mensuplarınca' ibaresi yer almadığı için lehimize sonuçlanmış Danıştay kararları olmasına rağmen mimarlarca hazırlanmaktadır. Bayındırlık Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Lehimize sonuçlanmış Danıştay kararları örnek kabul edilerek Mühendislik Mimarlık Hizmetleri Şartnamesi'nin.11. maddesi yeniden düzenlenmelidir. Şu anda ülkemizdeki 15 bin içmimarın hakları gasp edilmektedir. Bayındırlık ve İskan Bakanımız Mustafa Demir 'i bu hukuksuzluğa son vermeye ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler