İkinci aracı olanlara kötü haber!

 Gelir İdaresi verdiği görüş ile avukat, doktor, mimar, mühendis gibi serbest meslek çalışanlarının kullandığı ikinci otomobil için aldığı benzin ile tamir harcamalarını vergiden düşemeyecek hale getirdi. Oysa tüccarlar isteğini kadar aracın harcamasını v

İkinci aracı olanlara kötü haber!

 Gelir İdaresi verdiği görüş ile avukat, doktor, mimar, mühendis gibi serbest meslek çalışanlarının kullandığı ikinci otomobil için aldığı benzin ile tamir harcamalarını vergiden düşemeyecek hale getirdi. Oysa tüccarlar isteğini kadar aracın harcamasını vergiden indirebiliyor.

Avukat, doktor, mühendis, mimar, dişçi, yeminli mali müşavir, mali müşavir gibi serbest meslek erbabı artık işinde kullandığı ikinci otomobil için aldığı benzini, yedek parça ve tamir masraflarını gider yazıp vergiden düşemeyecek. Serbest meslek mensubu ikinci otomobili serbest meslek defterine kaydettirdiği halde bu olanaktan yararlanamayacak.

www.vergi.com.tr internet sitesinde bir soruyu yanıtlayan vergi uzmanı, vergi idaresinin verdiği bir müktezaya (görüş) göre serbest meslek sahiplerinin artık ikinci araçlarının harcamalarını gider yazamayacağını yazdı. Uzmanın verdiği bilgiye göre işte kullanılan envantere kayıtlı araçların giderleri ile amortismanları vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılabiliyor.

İNDİRİM YAPMAK ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

Ancak serbest meslek faaliyetini tek başına icra eden doktor, avukat, mühendis, mimar, dişçi, mali müşavir ve yeminli müşavirin serbest meslek kazanç defterinde envanterine kayıt etmiş olsa dahi, ikinci veya daha fazla bir araca ait yakıt, tamir ve yedek parça harcamaları ile bu taşıtlar için ayırdığı amortismanların indirim konusu yapılması artık mümkün değil.

TÜCCARA SERBEST

Bu görüşe göre, tüccar, işletme adına satın aldığı veya kiralama şirketlerinden kiraladığı birden çok otomobili kendisi kullanabilir veya sekreterine, işletmede çalıştırdığı herhangi birine kullandırabilir.

Bu durumda bu otomobillerin yakıt, tamir, yedek parça masrafları ile ayırmış olduğu amortismanların tamamını gider olarak vergi matrahından indirebilirken, bu imkan doktor, mühendis, avukat gibi serbest meslek erbabına tanınmıyor.

1995 yılından önce işletmeye kayıtlı binek otomobilleri için yapılan masrafların yarısı vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak indirilebiliyordu. Gelir vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanununda 1995 yılında yapılan değişiklikle kiralanan veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar için yapılan masrafların (benzin, motorin, tamir, yedek parça gibi) tamamı ve ayrılan amortismanlar vergimatrahının hesaplanmasında gider olarak düşülüyor.

ÖZEL İŞLER İÇİN KULLANILAN ARAÇLARIN MASRAFI KABUL EDİLMİYOR

Bir taşıtın işletmeye dahil olabilmesi için, işletme bilançosunun aktifinde yeralması, işletme defteri tutuluyor ise defterde demirbaşlar arasında gösterilmesigerekiyor. Taşıtlar için yapılan masrafların gider olarak düşülebilmesi için işte kullanılması şart. Yani özel işte kullanılanlar taşıtlar için yapılan masrafların indirimi kabul edilmiyor.

Gelir Vergisi Kanununda avukat, doktor, mühendis, mimar, yeminli mali müşavir, mali müşavir, dişçi ve veteriner gibi serbest meslek erbabının işi için kiralamış olduğu veya satın alarak envanterine kaydettiği taşıtların giderleri ile ayrılan amortismanların tamamının vergi matrahının tespitinde gider olarak düşülmesi kabul ediliyor.

Ancak şimdiye kadar gider kabul edilen harcamaların tek araçtan mı yoksabirden fazla araçtan mı yapılabileceği konusunda bir netlik yoktu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler