İlk kez uçak üzerinde sergilendi
İzmir’de yapılan Hava Kuvvetleri’nin 100. yıl kutlamalarında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk yerli seyir füzesi halka tanıtıldı. İlk defa uçak üzerinde sergilenen füze, 180 kilometre menzili ile kara ve deniz üzerindeki sabit veya hareketli tüm h
İzmir’de yapılan Hava Kuvvetleri’nin 100. yıl kutlamalarında TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk yerli seyir füzesi halka tanıtıldı. İlk defa uçak üzerinde sergilenen füze, 180 kilometre menzili ile kara ve deniz üzerindeki sabit veya hareketli tüm hedeflere hassas atış yapabiliyor.
Türk mühendislerinin tasarladığı, yazılımını yaptığı füze, Hassas Güdümlü Stand-off Mühimmat (SOM) Projesi olarak geliştirildi. 2006’da başlıyan çalışmaların ardından uçuş ve atış testlerine başlayan SOM, yıl sonundan itibaren teslim edilmeye başlanacak.
RADARA YAKALANMIYOR
Üç farklı varyant olarak geliştirilen füze, 180 kilometrenin üzerindeki menzili ile hava savunma radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıracak özelliklere sahip. Gövdesinde çok hafif alaşım metal ve kompozit malzeme kullanılan füze, küresel konumlandırma sistemi (GPS) kullanarak hedefine uçuyor. Eğer bir karıştırma yapılırsa Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi kullanarak hedefini buluyor.
HEDEFİ EŞLEŞTİRİYOR
Füze son aşamada devreye giren kızılötesi görüntülemeli arayıcısı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşlendirerek birkaç metre hassaslıkla vuruş sağlıyor.
SOM, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Block 40 ve F-4E 2020 Terminatör uçakları tarafından kullanılıyor. TÜBİTAK SAGE, mühimmatın gelecek yıllarda envantere girecek F-35 uçaklarında kullanılabilmesi için de sertifikasyon çalışmaları yapıyor.
TÜBİTAK SAGE’nin ayrıca geliştirdiği yüksek atış özelliğine sahip mühimmatları da bulunuyor.