İlk yerli helikopterimiz uçuşa hazır
Türkiye tarihinin ilk yerli helikopteri için sona geldi. ‘Arıkopter’ adı verilen projeye sertifikasyon alacaklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, “2-3 yıl içinde Türkiye yerli helikopterle uçabilecek” dedi.238 yıllık İTÜ’de, tarihinin ilk yerli helikop
Türkiye tarihinin ilk yerli helikopteri için sona geldi. ‘Arıkopter’ adı verilen projeye sertifikasyon alacaklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Şahin, “2-3 yıl içinde Türkiye yerli helikopterle uçabilecek” dedi.
238 yıllık İTÜ’de, tarihinin ilk yerli helikopter projesi ‘Arıkopter’ İTÜ’lü bilim insanlarının ellerinde yükselmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü, ilk LPG yakıtlı dizel motor, ilk küp uydu ve ilk insansız helikopter projelerinin altında Rektör Muhammet Şahin’in imzası var.
“3 yıl içinde Türk helikopteriyle uçacaksınız”
“Arıkopter’ projesi 2002 yılında tasarlanmış, ancak bütçe yetersizliği nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Rektör olunca ‘Arıkopter’ ekibini topladım. Maddi olarak DPT’den destek aldık. Proje üniversiteye ait. Yakın bir zamanda ilk prototipin deneme uçuşları yapılacak. Sertifakasyon için başvurup onay bekleyeceğiz. 2-3 yıl içinde Türkiye yerli helikopterle uçabilecek. Projenin maliyeti 25 milyon lira.”
“Savunma sanayi için insansız helikopter”
“Kendi olanaklarımızla insansız helikopter yaptık. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve savunma sanayi şirketleri gelip inceledi. Önemli bir savunma şirketinden insansız helikopter için sipariş aldık. Beş adet helikopter önümüzdeki ay teslim edilecek. Doğu ve Güneydoğu’da teröre karşı bizim ürettiğimiz insansız helikopterler kullanılabilir. Helikopterlerin maliyeti bir milyon lira.”
“Uçak projesi yakın zamanda hayata geçecek”
“Uçak yapmak zor değil. Zor olan helikopter ve uydu üretmek. İnsansız uçak yapan birkaç kurum var. Zaten mühendislerin çoğu İTÜ’lü. Uçak projesini Ulaştırma Bakanı Yıldırım’la konuştum. Bölgesel uçak yapımı için ilk çalıştay İTÜ’de yapıldı. Yurtdışı ortaklığı için görüşmeler sürüyor. Yakın zamanda İTÜ’nün öncülüğünde uçak projesi de hayata geçecek.”
“LPG’li dizel motor yüzde 30 tasarruflu”
“TÜMOSAN desteğiyle 2009 yılında LPG yakıtlı dizel motor ürettik. Şuan bu motorlar kullanılıyor. Yabancı traktöre göre yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlıyor.”
“Öğrencilere proje başına 50 bin lira destek”
“Proje başına öğrencilere 50 bin lira destek veriyoruz. 35 bin lirası bütçeden, 15 binİ vakıflarımızdan temin ediliyor. İTÜ öğrencileri son yıllarda başarılı projelere imza attılar. Güneş teknesi projemiz Amerika’da Dünya üçüncüsü oldu. Mikro uydu ekibimiz Haziran ayında ABD’de Dünya birincisi oldu. Gençlerimiz çok yetenekli. Tek eksiğimiz para.”
“Devletin güvenlik şemsiyesi olmalı”
“Araştırma merkezimiz ‘ROTAM’a özel bir statü verilmesini istiyoruz. Mistik projeler üretiyoruz. Çalışanların güvenliği çok önemli. Pojelerde görev alanlara kampüs lojmanlarında kalmasını öneriyorum. Devletin güvenlik şemsiyesi altına girmemiz gerekli. İTÜ’lü öğrencilere savunma şirketlerinden transfer teklifleri yağıyor. İdealist olanlar İTÜ’de çalışmaya devam ediyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı İTÜ’ye farklı bir misyon biçmeli.”