İmralı görüşmeye açılıyor!

Dink savunması Bakanlık’a daire kurdurttuDanıştay’daki memurlar taşrada görevlendirilebilecek Üniversite hocasına “döner sermaye” şoku İmralı görüşmeye açılıyorTBMM kapanmadan önce bakanlıkların yapısı konusunda TBMM’den kanun hükmünde kararname (KHK) çık

İmralı görüşmeye açılıyor!

Dink savunması Bakanlık’a daire kurdurttu

Danıştay’daki memurlar taşrada görevlendirilebilecek

Üniversite hocasına “döner sermaye” şoku

İmralı görüşmeye açılıyor

TBMM kapanmadan önce bakanlıkların yapısı konusunda TBMM’den kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisi alan hükümet, Adalet Bakanlığı’nın yapısı ile ilgili hazırladığı KHK’da sürpriz düzenlemelere yer verdi. KHK’daki düzenlemelere göre, Yargıtay ve Danıştay’ın yönetim yapısı değişecek ve Danıştay’daki memurların taşrada görevlendirilmesi, yerlerine yeni alımlar yapılması gündeme gelecek. Adalet Bakanlığı bünyesinde AİHM savunmaları için daire kurulmasının düzenlendiği KHK’da sivil kurum, ve heyetlerin Adalet Bakanı’nın izniyle, cezaevlerini ve hükümlüleri ziyaret edebileceği düzenlendi.

Tamgün düzenmesi de var

Bu düzenlemenin BDP’nin İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşme talebinden hemen sonra yapılması, “İmralı’ya görüşme kapısı mı açılıyor” sorularına yol açtı. Ancak bakanlık kaynakları, halen Ergenekon davası kapsamında, bakanlığın, birçok heyete ve benzer partiye mahkumlarla görüşme izni verebildiğine dikkati çekti. Yargıyla ilgili çarpıcı düzenlemelerin yer aldığı KHK’ya sürpriz biçimde Tamgün Yasası ile ilgili düzenleme de eklenerek, tıp fakültelerinde görevli doktorların ancak döner sermayeden yararlanmaması, tıbbi faaliyette bulunmaması halinde muayenehanelerinde çalışabilecekleri belirtildi.

Vahim savunma daire kurdurttu

KHK, Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’nin, Hrant Dink’in ailesinin AİHM’ye açtığı davada yaptığı ve Dink’i ağır biçimde suçladığı savunma tepki çekmiş, Türkiye, bu davada mahkum olmuştu. Dışişleri, bunun üzerine, düşünce suçuyla ilgili davalarda savunma yapılmayabileceğini açıklamıştı.

Bugüne kadar Adalet ya da İçişleri Bakanlığı’nda hazırlanan savunma metinleri Dışişleri Bakanlığı’na gidiyor, bakanlık da son şeklini vererek, savunmaları AİHM’ye gönderiyordu. KHK ile Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü bünyesinde İnsan Hakları Daire Başkanlığı kuruldu. Başkanlık, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yaparak AİHM’ye gönderilecek savunmaları hazırlayacak ve AİHM kararlarının uygulanarak, ihlallerin ortadan kaldırılmasını takip edecek.

Danıştay - Yargıtay nasıl olacak?

-  Danıştay Başkanı ve başsavcısı seçilmek için 8 yıl üyelik yapmış olma şartındaki süre 4 yıla, başkanvekili ve daire başkanı seçilebilmek için 6 yıl üyelik yapmış olma şartındaki süre 3 yıla düşürüldü. Böylece, yeni üyeler, kısa sürede bu görevlere gelebilecek.

-  Danıştay’daki Başkanlık Kurulu’nun görevlerini, yeni oluşturulan Başkanlar Kurulu üstlenecek. Daha önce Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekilleri ve daire başkanlarından oluşan Başkanlık Kurulu’nun yerini, Danıştay Başkanı, 3 daire başkanı, 3 Danıştay üyesinden oluşan bu kurul alacak.

Kurulda görevlendirilecek üyeler, tek oy pusulasına isimleri tek seferde yazılarak seçilebilecek. Kurul, üyelerin ve daire başkanlarının görev yerinin değiştirilmesinden soruşturmalarına kadar bütün yönetimsel konularda söz sahibi olacak. Böylece, mevcut başkanlık kurulundaki, geçmiş yıllardan bu yana daire başkanlığı yapan isimler seçimi kazanma şansları düşük olduğu için yönetim dışı kalacak.

Müfettiş olmak artık daha çabuk!

-  HSYK Kanunu’nda yapılan değişiklikle, hâkim ve savcı adaylığı giriş sınavına girebilecekler için geçerli olan “35 yaşını bitirmemiş olmak” kuralı değişti. Buna göre 45 yaşını bitirmemiş olanlar sınava girebilecek.

- Adalet müfettişle olmak için gerekli 8 yıl hakim veya savcılık yapmış olmak şartı 5 yıla indirildi.  5 yıl süreyle, 2 yıl yerine 1 yıl staj yapanların hakim veya savcı olabileceği düzenlendi. 5 yıldan sonra 2 yıllık staj şartı geri gelecek.

Adli tatil süresi de değişiyor

-  Adli tatil süresi eski tarihlere çekildi. 1 Ağustos’ta başlayıp 5 Eylül’de biten biten adli tatil, bundan sonra 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta bitecek. Böylece adli yıl açılışları da eylül başında kutlanacak.

-  KHK ile İnfaz Kanunu’nda da değişiklik yapıldı. Buna göre, daha önce resmi kurum ve kuruluşların heyet halinde veya bireysel olarak cezaevlerini ziyaret ve hükümlülerle görüşmesinde izin merci olan bakanlık, bundan sonra, resmi ya da sivil tüm kurum, kurul ve kuruluşların, bireysel ziyaretlerin izin makamı olacak.

İmralı’daki Öcalan’ı ziyaret etmek isteyen BDP savcıdan değil, Adalet Bakanı’ndan izin almak zorunda kalacak. Daha önce sadece resmi kurum ve kuruluşlar için bu izin verilebildiğinden, düzenleme, İmralı’ya gitmek için sivil heyetlerin de bakanlıktan izin alabileceği şeklinde yorumlandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler