"İnsan Hakları konusunda alınan mesafe yeterli değildir"

“10 Aralık İnsan Hakları günü” nedeniyle Trabzon Barosu avukatlarından Selahattin Onay, yaptığı açıklamada insanın hakları kadar insan olduğunu belirterek “Ülkemizde insan hakları konusunda alınan mesafe yeterli değildir” dedi.    Trabzon Baro binasında k

"İnsan Hakları konusunda alınan mesafe yeterli değildir"
“10 Aralık İnsan Hakları günü” nedeniyle Trabzon Barosu avukatlarından Selahattin Onay, yaptığı açıklamada insanın hakları kadar insan olduğunu belirterek “Ülkemizde insan hakları konusunda alınan mesafe yeterli değildir” dedi. 
 
20151210aw600810_01.jpgTrabzon Baro binasında konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Onay, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi'nin, 1948 yılında kabul edilmesinin 67. yıl dönümü olarak bu gün 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nü kutluyoruz. İnsan hakları; ulus, etnik köken, din, mezhep, cins, kültür vb. farklılık gözetmeden, sadece insan olmak vasfıyla bütün insanların doğuştan sahip oldukları haklardır. Tek ölçüt insan olmaktır. Amaç, insanlığın maddi ve manevi değerlerini geliştirmek ve korumaktır. İnsanların sadece insan olmaktan kaynaklanan hakları, durağan değil, dinamik bir yapıya sahiptir. Her gün, dünyanın dört bir yanında, binlerce, yüz binlerce insan tarafından, başta yaşam hakkı olmak üzere, eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik gibi hakların geliştirilmesine; baskı, işkence ve kötü muamelenin önlenmesine; düşünce, inanç ve örgütlenme vb. hakların kullanılmasına ilişkin olarak verilen mücadeleler ile gelişmekte ve derinleşmektedir” diye konuştu.
 
Türkiye’de insan hakları konusunda alınan mesafenin yeterli olmadığını belirten Onay, “Ülkemizde insan hakları konusunda alınan mesafe yeterli değildir. Zayıf durumda olan bireyi, devlete karşı korumak yerine, devleti kutsayan ve devleti bireye karşı koruyan bir yaklaşım egemenliğini sürdürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen çok sayıda sözleşme ve bildirge, hala imzalanmamış ya da çekince konarak imzalanmıştır. İmzalanan bazı uluslar arası sözleşmenin ise iç hukuka uyarlanması yapılmamıştır. Kabul edilen bazı sözleşmeler ise idare tarafından uygulanmamaktadır. Örneğin silahsız ve şiddetsiz gösteri yapmak ya da protesto eylemi gerçekleştirmek, hala en ağır şekilde cezalandırılabilmektedir. İnsan haklarına ilişkin ihlallerin önlenmesinde kuşkusuz yargının çok büyük önemi vardır. Ancak yargının da işlevini tam olarak yerine getirdiğini söyleyebilmenin olanağı yoktur. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı sağlanabilmiş değildir ve kaygılar giderek artmaktadır. Yargı bağımsızlığına toplumun tüm bireylerinin önem vermesi kuşkusuz gereklidir. Ancak daha önce bu ilke ve değer hukukçular tarafından özümsenmeli ve savunulmalıdır ki, bu noktada dahi ülkemizde sorunlar yaşanmaktadır. Benzer biçimde, Yargı erki içinde 'Savunma Makamı' yeterince etkin olmaktan uzak bir konumdadır. İnsan hakları açısından savunmanın önemi yeterince anlaşılabilmiş değildir” ifadelerini kullandı.
 
20151210aw600810_02.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler