İstanbul'un Tsunami haritası

Marmara Denizi'ni inceleyen Japon uzmanlar, olası depremde oluşacak tsunaminin en fazla Adalar ile Bostancı, Maltepe ve Kartal sahillerini vuracağını belirledi... İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, afet hazırlıkları kapsamı

İstanbul'un Tsunami haritası

Marmara Denizi'ni inceleyen Japon uzmanlar, olası depremde oluşacak tsunaminin en fazla Adalar ile Bostancı, Maltepe ve Kartal sahillerini vuracağını belirledi...

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, afet hazırlıkları kapsamında, kentin tüm kıyılarını kapsayan bir tsunami haritası hazırladı. Olası bir depremde, İstanbul kıyılarında tsunami meydana gelip gelmeyeceği uzun bir süreden beri tartışılıyordu. Endonezya depremi ile birlikte sıkça sorulmaya başlanan bu sorunun cevabı, bir yılı aşkın süren bir çalışma ile alındı.

 

Proje 18 milyon YTL'ye ihale edildi

 

Deprem tehlike haritası ve mikrobölgeleme çalışmaları çerçevesinde 18 milyon YTL'ye Japon OYO İnternational Corporation firmasına ihale edilen çalışma kapsamında, Marmara Denizi'nin ve İstanbul Boğazı'nın tüm kıyılarını kapsayan tsunami tehlike haritası da, detaylı bir şekilde hazırlandı.

 

Danışma kurulunda 7 uzman bilim adamı

 

10 kişilik teknik kadro tarafından denetlenen çalışmalarda, Boğaziçi Üniversitesi ve Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul ve Yıldız Teknik üniversitelerinden 7 uzman bilim adamından oluşan danışma kurulu görev yaptı.

 

Depremin yarattığı dalgalar 8 dakikada sahile ulaşacak

 

Yapılan çalışmalar, fay ve heyelanların hareketine bağlı tsunami tehlikesi ve sadece fay hareketlerine bağlı tsunami tehlikesi şeklinde gerçekleştirildi. Buna göre, fay ve heyelan hareketi ile oluşacak tsunaminin kıyılarda oluşturacağı en büyük dalga yüksekliği 5.56 metre, en yüksek dalganın ulaşacağı kıyı bandı ise kentin doğu kıyılarında (kıyıya paralel) 10 kilometrelik kıyı çizgisi olacak. Dalganın kıyılara erişme zamanı 8 dakika, kıyılarda ilerleme mesafesi 150 metreden az olacak.

 

Kıyıda ilerleme mesafesi 50 metre

 

Sadece fay hareketine bağlı tsunami ise en fazla 4.71 metre yüksekliğinde dalga oluşturacak. Dalgalar, İstanbul'un doğu kıyılarında (kıyıya paralel) 10 kilometrelik kıyı çizgisinde etkili olacak. Dalganın kıyılara erişme zamanı 8 dakika, kıyılarda ilerleme mesafesi 50 metreden az olacak.

 

İstanbul Boğazı'nda dalga yüksekliği 2 metre olacak

 

Haritaya göre, tsunaminin en fazla etkili olacağı yerler ise Adalar, Maltepe, Kartal, Bostancı sahilleri olacak. Boğaz kıyılarında oluşabilecek dalga yüksekliği ise en fazla 2 metreye ulaşabilecek. Batı kıyılarındaki dalga yüksekliği ise 2 ila 4 metre arasında değişebilecek.

 

182 km'lik kıyı şeridi tarandı

 

182 kilometrekarelik bir alanda sürdürülen çalışmalarla, Marmara Denizi'ndeki tsunamik yapılar saptanırken, bu bölgelere ilişkin deprem mekanizmaları, yineleme periyotları, Marmara Denizi tektonik sisteminde yer alan derin çukur yapılarının tsunami oluşturma potansiyelleri, ana Marmara Fayı segmentlerinin tsunami yaratma potansiyelleri incelendi.

 

49 farklı senaryo

 

Çalışmalar sırasında, Marmara Denizi'ndeki olası tsunami tehlike düzeyini saptamak, bunların neden olabileceği hasar düzeylerini hesaplamak, ayrıca risklerin belirlenmesi ve sakınma önlemlerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla tsunami oluşmasına neden olabilecek 49 ayrı senaryo da incelendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler