İşte batıklar listesi!
Hazine Müsteşarlığı'nın 30 Haziran itibariyle alacaklarının toplamı 20,5 milyar lira oldu. Mahalli idarelerin Hazineye olan 13,6 milyar liralık borcu, Hazine alacaklarının yüzde 66'sına karşılık geliyor. Mahalli idarelerin Hazineye olan borcuyla, 2,5 mily
Hazine Müsteşarlığı'nın 30 Haziran itibariyle alacaklarının toplamı 20,5 milyar lira oldu. Mahalli idarelerin Hazineye olan 13,6 milyar liralık borcu, Hazine alacaklarının yüzde 66'sına karşılık geliyor. Mahalli idarelerin Hazineye olan borcuyla, 2,5 milyar dolara ihale edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi üç köprü yapılabiliyor.
Hazine Müsteşarlığının yılın ilk yarısına ait geçici verilerine göre, mahalli idarelerin Hazineye olan borcu, Hazine alacaklarının yüzde 66'sına karşılık geliyor. Hazinenin 44 mahalli idare ve bağlı şirketten 13 milyar 607 milyon lira alacağı bulunuyor. Bu rakamın 6 milyar 588 milyon lirası vadesi geçmiş, 7 milyar 19 milyon lirası ise vadesi gelmemiş alacaklardan oluşuyor. Hazinenin mahalli idarelerden alacaklarının büyük bölümünü büyükşehir belediyeleri ve bu belediyelerin şirketlerinden alacakları oluşturuyor.
KİMİN NE KADAR BORCU VAR?.
Borçlu belediyelerin başında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi geliyor. Belediyenin 2 milyar 314 milyon lirası vadesi geçmiş olmak üzere toplam 5 milyar 564 milyon lira borcu bulunuyor. Borçlu mahalli idareler listesinin ikinci sırasında ise Ankara Büyükşehir Belediyesi yer alıyor. Belediyenin borçları 2 milyar 92 milyon lirası vadesi geçmiş olmak üzere toplam 2 milyar 247 milyon liraya karşılık geliyor. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO Genel Müdürlüğü 592 milyon, ASKİ ise 329 milyon liralık borçla listede yer alıyor.
Mariç-Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği de listenin üst sıralarında bulunuyor. Birliğin, Hazineye, tamamı vadesi geçmiş 1 milyar 382 milyon 617 bin liralık borcu bulunuyor. Hazinenin ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesinden 649 milyon, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden 529 milyon, Sakarya Büyükşehir Belediyesinden 366 milyon, Didim Belediyesinden 306 milyon, Bursa Büyükşehir Belediyesinden 237 milyon, İskenderun Belediyesinden 128 milyon, Antalya Büyükşehir Belediyesinden 105 milyon, Bafra Belediyesinden 100 milyon lira alacağı bulunuyor. Hazineye en az borçlu belediye olan Mersin Büyükşehir Belediyesinin ise vadesi gelmemiş 911 bin lira borcu bulunuyor.