İşte yönetmeliğin getirdikleri...
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerindeki
MİLLİ Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerindeki tek tip zorunluluğu ortadan kalkarak serbest hale geldi. Okullarda önlük tarih oldu. Kıyafet serbestliğiyse bazı başlıklarla sınırlandırıldı. İşte yönetmeliğin getirdikleri:
- Öğrenci, öğrenim gördüğü okulun arması ve rozeti dışında; arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamayacak.
- Mevsime uygun olmayan, yırtık, delikli ya da şeffaf kıyafetler giyemeyecek.
- İmam hatiplerde kız öğrenciler başlarını örtebilecek. (Önceki yönetmelikte imam hatipte okuyan kız öğrenciler yalnız Kur'an-ı Kerim dersinde başlarını örtebiliyordu.)
- İmam Hatipler dışındaki okullarda yalnızca seçmeli Kur'an dersinde kız öğrenciler başlarını örtebilecek.
- Diğer okullarda kız öğrencilerin başı açık, saçları temiz ve boyasız olacak. Makyaj yapamayacak, erkek öğrenciler bıyık ve sakal bırakamayacak.
VÜCUT HATLARI BELLİ OLMAYACAK
- Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetlerle diz üstü, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.
- Siyasi sembol içeren simge ve yazıların olduğu fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayıp, giysilerini de tercih edemeyecek.
- Öğrenci, tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak MEB'e bağlı özel okullarda; velilerin en az yüzde 60'ının onayıyla, sınırlamalara uyulmak kaydıyla, okul yönetimlerince okul kıyafeti belirlenebilecek.
- Yönetmelik, Kanun'daki milletlerarası özel öğretim kurumları, yabancı okullar ve azınlık okulları öğrencileri hakkında uygulanmayacak.
- Atölye, işlik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum, işyerlerindeyse yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyilebilecek.
- Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyecek ancak bu kıyafetlerde de tek tip zorlaması olmayacak.
- Sağlık özrü olan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek.
- Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.
KAŞLAR ALINIP OJE SÜRÜLEBİLECEK
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı. Yeni yönetmelik hemen uygulamaya geçecek. Daha önce okul yönetimi kararıyla forma veya önlük alınmış ise öğrenciler önümüzdeki yılın sonuna kadar bunu giyebilecek.
EĞİTİMCİLER NE DEDİ?
OKUL PODYUMA DÖNECEK
İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı):
Türkiye'de gelir dağılımında ciddi bir adaletsizlik var. Okul kıyafetlerinin serbest bırakılması birçok kişi tarafından bir yasağın kaldırılması olarak algınalıyor ama gelir adaletsizliği öğrencilerin kıyafetlerine bundan sonra çok net bir şekilde yansıyacak. Öğrenciler arasında 'Mahmutpaşalı-Akmerkezli' diye ayrım olacak. Okullarımız podyuma dönecek."
'KEŞKE FİKRİMİZ ALINSAYDI'
Cem Gülan (Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı):
Yönetmelik hazırlanırken özel okullarla ilgili bölümde keşke bizim de fikrimiz alınsaydı.
DEĞİŞİKLİK YETERSİZ
Ahmet Özer (Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri):
Kur'an-ı Kerim dersleri hariç olmak üzere okul içinde 'baş açık' hükmünün tekrar konulması inanç, temel hak ve özgürlüklere aykırıdır.
'KOLSUZ GİYEMEZ' DİYOR
Veli Demir (Eğitim İş Genel Başkanı):
Kıyafet yönetmeliğinde 'Kolsuz giyilemez' deniliyor. Ege ve Akdeniz'de okuyan bir öğrenci çok zor durumda kalacak.