Kaçakçılar için termal gözler geliyor!
Türkiye, doğu sınırlarını bundan sonra yeni nesil termal kameralara bırakıyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB ile işbirliği kapsamında mayınların temizleneceğini ve sınır gözetleme kapasitesinin artırılacağını kaydetti.İçişleri Bakanı Güler, "Entegre S
Türkiye, doğu sınırlarını bundan sonra yeni nesil termal kameralara bırakıyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB ile işbirliği kapsamında mayınların temizleneceğini ve sınır gözetleme kapasitesinin artırılacağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Güler, "Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 2 Projesi" töreninde, Türkiye'nin bir kavşak konumunda olması sebebiyle yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılık olaylarının yaşandığına dikkati çekti.
MODERN SINIR GÖZETİMİ
Sınır gözetiminin daha modern yöntemlerle yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Güler, projenin toplam bütçesi 105 milyon 950 bin avro olduğunu söyledi. Proje kapsamında Ermenistan ve İran sınırlarında toplam 15 milyon 975 bin metrekare alanda mayın temizliği gerçekleştirilecek.
Güler, kara sınırlarında yaşanan yasa dışı geçişlerin özellikle terör ve kaçakçılık olarak önlenmesi amacıyla fiziki engellerle sabit ve mobil gözetleme ekipmanlarından oluşan teknolojiyle geliştirilmiş bir sınır güvenliği tesisi için AB projelerinin yanında ulusal bütçeyle gerçekleştirilecek olan entegre sınır güvenlik sistemi projesinin de geliştirildiğini söyledi.
Güler, "Projeyle Türkiye'nin tüm kara sınırlarının 7 gün 24 saat esasıyla gözetlenmesi ve güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir" dedi.
ASELSAN DEVREDE
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da entegre sınır yönetimi eylem planı 2. aşama projesinin, bir Türk savunma sanayi firması olan ASELSAN'ın, uluslararası firmalarla hem fiyatta hem de kalitede rekabet ederek kazandığı bir proje olduğunu söyledi.
Yılmaz, AB tarafından finanse edilen bu projede ASELSAN'ın sağladığı başarının, Türk savunma sanayinin hangi aşamaya geldiğini de gösterdiğini aktardı.
Sınır güvenliğinin en zor konulardan biri olduğunu belirten Yılmaz, bugün hiçbir ülkenin sınır güvenliğini tam anlamıyla güvence altına alamadığını vurguladı. Yılmaz, ''İsrail, kendi duvarlarını çekti ama henüz daha yüzde 100 koruma sağlamış değil. 'Süper güç' denilen Amerika, Meksika ile olan sınırının bir kısmına duvar çekmiştir, bir kısmına elektronik sensörler yerleştirmiştir fakat yüzde 100 sınır güvenliği sağlayamamıştır'' dedi.
YENİ NESİL TERMAL KAMERALARI
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Baykul ise Hazine Müsteşarlığı tarafından "Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 2 Projesi Pilot ve Prototip Bölgelerde Kara ve Deniz Sınırları Gözetleme Ekipmanları Tedarik Bileşeni" başlığıyla uluslararası bir ihale açıldığını, ihaleyi fiyat ve kalite bakımından en uygun teklifi veren ASELSAN'ın kazandığını söyledi.
Baykul, ASELSAN'ın sözleşme kapsamında yeni nesil sabit ve mobil termal kamera sistemlerini geliştirdiğini, proje finansmanının yüzde 75 oranında AB genl bütçesinden, yüzde 25'inin ise ulusal bütçeden karşılandığını belirterek, İçişleri Bakanlığı Sınır Yönetimi Bürosu'nun projenin teknik koordinasyonunu yürüttüğünü kaydetti.
Sistemin nihai kullanıcısı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da yeni nesil sabit ve mobil termal kamera sistemlerinin kabul işlemlerini gerçekleştirdiğine değinen Baykul, geliştirilen sistemlerin teslimatlarının devam ettiğini bildirdi.
Yeni nesil termal kamera sistemleri, sınır güvenliği ihtiyaçları dikkate alınarak özel olarak tasarlanırken, ortadalga kızılötesi bantta çalışan termal görüntüleme birimi, gündüz görüntüleme birimi, lazer mesafe ölçer, sayısal manyetik pusula, küresel konumlama sistemi, operatör ve kumanda birimi, uzaktan kumanda edilebilen yönlendirme birimi ve aksesuarları içeren bir yapı sunuyor. Yeni nesil mobil termal kamera sistemi ise hafif, ergonomik ve aynı zamanda yüksek menzil performansı sağlayan elde taşınabilen bir sistemi içeriyor.