Kamu Çalışanlarından 14 maddelik talep

Kamu Çalışanları Platformu taleplerini 14 maddede sıraladı.

Kamu Çalışanlarından 14 maddelik talep

Haber61 – Haber Servisi - Kamu Çalışanları Platformu Genel Başkan yardımcısı Trabzon İl Temsilcisi Yusuf Şahin, yaptığı açıklamada taleplerini 14 madde de sıraladı.

“Kamu Çalışanları Platformumuz 60 ilde temsilciliği bulunan, 4 resmi Derneğin bağlı olduğu, 122 bin üyesi olan, gönüllülük esasına tabii çalışan bir STK’dır” diyen Şahin, “Platformumuz özellikle taşeron işçilerin kadroya alınma sürecinde aktif rol almış olup bundan sonrada gerek kadroya alınmayan işçilerin kadroya alınması gerekse de kadroya alınmış fakat sorunları devam eden sürekli işçi kadrosundaki arkadaşlarımızın sorunlarının çözümü noktasında gerekli mücadeleyi verecektir” ifadelerini kullandı.

Yusuf Şahin Platform olarak taleplerini şöyle sıraladı;

1-Kamuda alt işveren ( taşeron ) uygulaması halen devam ediyor olup, ihale şartnamesinde sırf işçilik yaklaşık maliyet gideri yüzde 70 i tamamlamadığı için “ Kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanları, bilgi işlem (hbys) çalışanları, radyoloji görüntüleme çalışanları, laboratuvar çalışanları, sterilizasyon çalışanları, diş protez ihalesi çalışanları, fizik tedavi seans usulü ihale çalışanları, diyaliz seans usulü ihale çalışanları karayolları anahtar teslim ve müşavirlik türü ihale çalışanları vs.” kadro alamamış olup mağdur olan arkadaşlarımız vardır. Yüzde 70 şartı kaldırılarak bu arkadaşlarımızın mağduriyetleri giderilmeli, tamamı kadroya alınmalıdır.

2- Belediye ve İl Özel İdaresinin kendi şirketlerinde istihdam edilen arkadaşlarımız maalesef ilave tediye ödemesinden yararlanamamakta, maaşlarının yatacağı gün belli olmamakta olup tamamen idarecilerin keyfi uygulamalarına bırakılmaktadır. Mağduriyet yaşayan bu arkadaşlarımız da sürekli işçi kadrolarına geçirilmeli, bu mağduriyetler ortadan kalkmalıdır.

3- Sosyal tesislerde “Polisevi, öğretmenevi vs.” çalışan arkadaşlarımızda kadroya alınmalıdır.

4- TYP ( Toplum Yararına Program ) kapsamında çalışan arkadaşlarımızın çalışma süreleri 11 ay 29 güne çıkarılmalı,  aynı iş yerlerinde sürekli istihdam edilmelidirler.

5- KİT ler kapsamında çalışan arkadaşlarımızın 2 yıl çalışma şartına tabii tutulacak olup, belli kontenjan dahilinde kadroya alınacak olması büyük bir mağduriyete yol açacaktır. Bir defaya mahsus mevcut çalışanların tamamı kadroya alınmalı, bu kriterler bundan sonra istihdam edilecek işçilere uygulanmalıdır. PTT de çalışan taşeron işçilerde KİT kapsamı dahilinde kadroya alınmalıdır.

6- 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrolarına geçen arkadaşlarımız 2020 yılı sonlarına kadar yüksek hakem sözleşmesine tabii tutulacak olması kurumlarda iş barışını bozacaktır. En alt limitten verilen haklar örnek: yemek ücreti 5.00 TL. bürüt, her 6 ay yüzde 4 maaş zammı maalesef %24,5 enflasyon karşısında erimiş olup bu durumun 2020 yılına kadar sürdürebilirliği imkânsızdır. Bu yanlış uygulama işçilerin tamamı 2019 yılında yapılacak olan kamu iş toplu sözleşmesine dâhil edilmesiyle sona ermelidir.

Ayrıca eşit işe eşit ücret söyleminden yola çıkarak halen daha kadroya geçen işçilere asgari ücret üzerinden maaş uygulaması son bulmalı, enflasyon farkları maaşlara yansıtılmalı, Sn. Cumhurbaşkanımızın da bahsettiği gibi taşeron firmalara verilen kar payının işçilere verilmesi gerekmektedir. Tayin hakkı verilmeli, herkes pozisyonları dâhilinde değerlendirilmeli ve pozisyon değişikliği sınav hakkı verilmelidir.

Memurlarda olduğu gibi isçilere de nöbet sistemi ile çalışılan kurumlarda 24 saat üzerinden vardiya sistemi ile çalışma imkanı verilmelidir.

Kamuda çalışan işçilerin çalışma saatleri yeniden düzenlenmeli, iş barışı açısından memurlar gibi haftalık 40 saate çekilmelidir.

Sağlıkta çalışan işçilere de yıpranma payı verilmeli, Özel Güvenlik Görevlisi arkadaşlarımıza da gece çalışma farkı ücreti ödenmelidir.

Zorunlu emekliliğe sevk edilme durumu ortadan kaldırılmalı memurlarda olduğu gibi kişinin onayı ile çalışma süresi 65 yaşına kadar çıkarılmalıdır.

7- Milli Eğitim Bakanlığında çalışan geçici işçiler sürekli işçi kadrolarına alınmalıdır.

8- Eski hükümlülerden maalesef kapsam dışı bırakılan arkadaşlarımız vardır. Bu arkadaşlarımız yeniden değerlendirilerek mevcut kurumlarında kadroya alınmalıdır.

9- Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankasında taşeron olarak çalışan personeller kurum bünyesinde istihdam edilmelidir.

10- Yargı kararları uygulanmalı, bu kapsamda muvazaa kararları olan ve işe iade kararları olan arkadaşlarımız da yapılacak bir düzenleme ile kadroya alınmalıdır.

11-Kurumlarımızda yıllarca joker eleman ( raporlu yerine çalışma ) pozisyonunda çalışan arkadaşlarımız 4 Aralık tarihinde çalışmadığı ve şirketlerin sözleşmeleri askıda bırakmamasından kaynaklı kadrodan yararlanmamıştır aynı şekilde 5 aralık tarihi itibariyle ise girmiş çalışmaya devam eden arkadaşlarımız 4 Aralık’ta çalışmıyor olmasından dolayı kadrodan yararlanamamıştır. 4 Aralık şartı tamamen kaldırılarak Bu mağduriyetlerin giderilmesi, uygun görülmemesi durumunda bundan sonraki personel alımlarında başvuru yapmaları halinde bu arkadaşlarımıza öncelik verilmelidir.

12- Türkiye genelindeki özelleşen Şeker Fabrikalarında Taşeron işçi olarak çalışan arkadaşlarımız kendilerine özelleşme gerçekleşmeden önce siyasilerin işçi çıkarımı olmayacak, herkes işine devam edecek sözleri vermiş olmalarına rağmen 400 civarı arkadaşımız işten çıkarılmış ve halende çıkarmalar devam etmektedir. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetleri giderilmesi için öncelikle kendi işlerine iade edilmesi gerekmektedir, olmadığı taktirde de tüm hakları verilmek koşuluyla kamuya yeni personel alımlarında başvurmaları halinde bu arkadaşlarımız öncelikli değerlendirmeye alınmalıdır.

13- Doğa koruma ve Milli Parklarda geçici işçi statüsünde çalışan arkadaşlarımızın çalışma süreleri Milli Eğitim Bakanlığındaki gerçekleştirilen uygulama gibi acilen uzatılmalıdır.

14-Sendikal olarak kurumlarda iş yeri bütünlüğü sağlanması amacıyla Nace kodlarında düzenleme yapılmalı, herkes çalıştığı kuruma ait iş kolundan sendikalara üye olabilmelidir. Örnek: Sağlık Bakanlığında çalışan bir işçi (Veri giriş, Temizlik, Klinik destek vs. ) 17 nolu Sağlık iş kolundaki sendikalara üye olmalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler