Karara çarpıcı açıklamalar geldi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptaliyle ilgili olarak, ''Değerlendirme yapmak için gerekçeli kararı görmemiz lazım'' dedi. Anayasa M

Karara çarpıcı açıklamalar geldi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptaliyle ilgili olarak, ''Değerlendirme yapmak için gerekçeli kararı görmemiz lazım'' dedi.

Anayasa Mahkemesinin kararını TBMM Kulisinde gazetecilerden öğrenen Çiçek, ''Kararı nasıl değerlendirdiğine'' yönelik sorulara, ''Gerekçeyi görmemiz lazım'' karşılığını verdi. Bakan Çiçek, ''Gerekçeyi görmeden bir değerlendirme yapmak hukuken doğru olmaz. Bu önemli bir karar. Hangi gerekçeyle bu sonuca varıldığını görmek lazım. Hukuken ve siyaseten değerlendirme yapmak için bu gereklidir'' dedi.

Her davanın kendi şartlarında değerlendirilmesi gereğini vurgulayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Karar sizin için sürpriz mi oldu?'' sorusunu ise yanıtlamadı.

AK Parti Grup başkanvekilleri Nihat Ergün ile Mustafa Elitaş ise gazetecilerin sorularına karşı değerlendirme yapmadı.

 

CHP: ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAKTIR

Anayasa Mahkemesi önemli karar almıştır, tam metni görmedim henüz. Gönül isterdi ki bu konular böyle Anayasa Mahkemesi kararına bağlanmasın.
Buna ihtiyaç olmadığını farklı bir yaklaşımla ele alınabileceğini o dönem ifade etmiştik, Cumhurbaşkanını bunu onaylamamaya çağırmıştık. Konu maalesef Anayasa
Mahkemesi'ne geldi. Keşke gelmeseydi. Önemli hukuki ve siyasi sonuçları olacaktır. Biz bundan mutluluk duymuyoruz. Sorumluluk içinde Türkiye'nin yönetilmesini
arzu ediyoruz. Umarız artık Anayasaya zulüm gibi değişiklikler gündeme gelmez.

Kapatma davasının etkilenip etkilenmeyeceği konusundaki soru üzerine Baykal, yetki Anayasa Mahkemesi'ndedir. Hepimize düşen buna saygı duymak ve bu konuda yorum yapmamaktır"

MHP: SAYGI DUYUYORUZ AMA KATILMIYORUZ

MHP'li Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etmesiyle ilgili, 'Karara saygı duyuyoruz ama katılmıyoruz' dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda verdiği karar konusunda “Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara herkes saygı duymak zorunda. Ancak karara biz iştirak edemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Meclis kulisinde, gazetecilerin Anayasa Mahkemesi kararına ilişkin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkesin saygı duymak zorunda olduğunu belirten Bal “Ama biz karara katılmıyoruz. Anayasa'nın 2'nci maddesi, Cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgili bir madde. Oysa değiştirilen anayasanın 10'ncu maddesi vatandaşların devlet hizmetlerinden yararlanmasıyla ilgili eşitliğe ve ayrımcılık yapılmamasına vurgu yapan bir düzenleme. Bu düzenlemenin cumhuriyetin temel nitelikleri ile ilgisi yok. 42'nci madde de anayasanın temel mantığına göre, Yüksek öğrenim hakkından yararlanmanın ancak kanunla engellenebileceğini öngörüyor. Bunun da cumhuriyetin temel nitelikleri ile bir ilgisi yok. Biz bundan dolayı Anayasa Mahkemesi'nin kararına iştirak edemiyoruz” diye konuştu. Bal, “türban kararının AKP hakkındaki kapatma kararını etkisinin olup olmayacağı”na yönelik bir soruya ise “onu bilemeyiz” karşılığını verdi.

 

DSP: HAKLILIKLAR ORTAYA ÇIKTI

 

 

Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesini iptal etmesini değerlendiren, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, kararın haklılıklarını ortaya çıkardığını söyledi. Sezer, "Umarım bundan sonra aklıselim hakim olur" diye konuştu.

 

DTP: DEMOKRASİ AÇISINDAN SON DERECE SAKINCALI VE ÜZÜCÜ

 

 

DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili aldığı kararı “demokrasi açısından son derece sakıncalı ve üzücü bir karar” sözleriyle değerlendirdi.
Özçelik,  yaptığı değerlendirmede, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili anayasa değişikliği konusunda aldığı kararı son derece üzücü bulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Parlamento'nun aldığı bir kararın mahkeme tarafından iptal edilmesi demokrasinin iyileşmesi açısından derece sakıncalı. Toplumun kimi değerlerine saygılı olma gereğinin vurgulanmasına gerek var. Türbanın siyasi amaçlı kullanılmasına karşıyız ancak insanların giyim kuşamını özgürce belirlemesinden yana olduğumuz için anayasa değişikliğinde olumlu oy kullandık. AKP'nin türbanı ve dini siyasete alet etmesi ayrı bir konu. Ancak bu tür yaşayan insanların kafalarına sardıkları örtünün biçiminden çok düşünce tarzları, beyinleri ile ilgili görüşleri önemsiyoruz. Anayasa Mahkemesi parlamento görevi görecekse parlamentoya ne gerek var. O zaman 11 kişi gelsin Parlamento'da otursun kendi dünya görüşlerine uygun tarzda kanunlar çıkarsın, anayasayı değiştirsin. AB'ye girerken, dünya ile uyum sağlamaya çalışırken böyle bir kararı demokrasi açısından zararlı görüyorum.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler