Kaşüstü’ne çizimli cevap!
Mimar Emrah Ömer Çam herkesin konuştuğu Kaşüstü Kavşağına görselle cevap verdi. Mimar Emrah Ömer Çam Kaşüstü’nün köprülü değil dalgıçlı kavşakla geçilebileceğini görselleriyle kamuoyuna sundu. Çam ‘Bir Reşadiye çirkinliğini daha bu şehre yaşatmamak adın
Yayınlanma:
Mimar Emrah Ömer Çam herkesin konuştuğu Kaşüstü Kavşağına görselle cevap verdi.
Mimar Emrah Ömer Çam Kaşüstü’nün köprülü değil dalgıçlı kavşakla geçilebileceğini görselleriyle kamuoyuna sundu. Çam ‘Bir Reşadiye çirkinliğini daha bu şehre yaşatmamak adına herkesin iyi düşünüp öyle karar vermesi gerektiğini söyledi.
REŞADİYE ÖRNEĞİ YAŞANMAMALI
Çam’ın açıklamaları şu şekilde: Yomra ilçesine bağlı Kaşüstü mahallesi özellikle son 15 yıldır büyük bir gelişim göstererek Trabzon’un cazibe merkezi haline geldi. Özellikle Dünya ticaret merkezinin yapılması ile başlayan gelişim hareketi zamanla Cevahir AVM, Nov otel, Bölge araştırma hastanesi, Adliye sarayı ile büyük bir ivme kazandı. Bu sebeple nüfus artışının yoğunluğundan dolayı trafik aksının sahil yoluyla birleştiği noktalarda araç sıkışıklıkları gözlemlenmektedir.
Bugüne kadar yapılması istenilen kavşak projesi ile ilgili pek çok görüş bildirildi. Öncelikle 60 m çapındaki bir dairesel kavşak denildi, sonra bölgede yapılaşmadan dolayı 30 m çapındaki bir dairesel kavşağa indirgendi. Dal – çık şeklinde bir kavşak projesi yapılacağı söylendi. Dal – çık projesinin mevcut hatta deniz seviyesinin altına inildiği görüşü ile yapımının çok maliyetli olacağı söylendi. Son olarak Reşadiye benzeri köprülü bir kavşak olacağı söylendi…”
TOPLUMSAL TEPKİ OLARAK GÖRÜLMELİ
“Benzer bir durumun Kaşüstü’nde de yaşanmaması için konuya hakim olan olmayan pek çok grubun görüş bildirdiği bir durumla karşı karşıyayız. Bu toplumun bir tepkisi olarak görülmeli ve çok dikkate alınmalıdır. Mevcut bölge ile ilgili araştırmamı yaparken, bölgede planlanan güney çevre yolu ile birleşim aksı ve planlanan köprülü kavşak ile ilgili yeterli bilgiye erişemedim. Fakat mevcut bölgede bulunan dere hattının yönünü kapalı bir menfez ile yatay S kullanarak yönü değiştirilebileceğini düşünmekteyim. Böylece dal – çık kavşak projesinin başlangıç noktası ayarlanabilir. Ayrıca dal – çık kavşağın suyun seviyesinin altında kalan bölgelerde gerekli teknolojik önlemler alınarak, suyun birikmesi önlenebilir ve tahliyesi sağlanır.
PROJE GÖRSELİ HAZIRLADIM
Bu kapsamda sadece edindiğim bilgiler ışığında geliştirilebilir bir proje görseli size sunmak istedim. Aşağıdaki resimde kavşak yapılması planlanan mevcut alan gösterilmektedir. Bu bölgede hem hastane tarafından, hem avm ve otel tarafından, hem de şehirlerarası yolun sahip olduğu araç yoğunlukları birleşerek trafik sıkışıklıkları gözlemlenmektedir. Mesleğimin mimarlık olmasından dolayı kent ölçeğinde yapılması planlanan her projenin iyice tartışılması ve işlevsel olduğu kadar estetikte olması gerektiğine inanmaktayım. Bu aşamada geliştirilebilir olan kavşak projem aşağıdaki gibidir.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.