Kaya badana fırçası Bonomo ise...
Son dönemde patlayan patent başvuruları, ünlülerin isimlerinden yararlanmak isteyenleri harekete geçirdi.Yıllar önce yaşamını yitiren ünlü protest şarkıcı “Ahmet Kaya” adına da aralarında badana fırçası ruloların da bulunduğu bir dizi ürün için marka tesc
Son dönemde patlayan patent başvuruları, ünlülerin isimlerinden yararlanmak isteyenleri harekete geçirdi.
Yıllar önce yaşamını yitiren ünlü protest şarkıcı “Ahmet Kaya” adına da aralarında badana fırçası ruloların da bulunduğu bir dizi ürün için marka tescili gerçekleştirildi.
Eurovision’da Türkiye’yi temsil eden “Can Bonomo” adıyla da hem basın yayın alanıyla, hem de iç-dış giysiler ve çoraplarla ilgili tescil başvurusu yapıldı. Girişimciler, “Kuzey Güney” ve “Suskunlar” gibi TV dizileri adına da marka başvurusu yapmayı ihmal etmedi.
Marka başvurularının yanı sıra “kafeste simit” ve “fincanda kahve” gibi icatlar için de patent başvurusu yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “120 bine yakın marka başvurusuyla Avrupa’da birinci sırayı aldık” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, “Ahmet Kaya” adına da aralarında badana fırçası rulolarının da bulunduğu bir dizi ürün için marka tescili gerçekleştirildi.
AİLESİ KAYA İSMİNİ TESCİLLETTİ
Paris’te kalp krizi sonucu hayatını kaybeden sanatçı Ahmet Kaya’nın ismi artık istenilen her yerde kullanılamayacak. Ailesi, Ahmet Kaya markasını tescil ettirdi.
2011 yılında Türkiye Patent Enstitüsü’ne (TPE) yapılan başvuru sonuçlandı. Buna göre artık Ahmet Kaya ismi, kâğıt, karton ve bunlardan yapılmış ürünlerde, takvim, poster, afiş, çıkartma, büro makinesi, reklamcılık, eğitim öğretim hizmetleri, dergi kitap yayımlama hizmetleri, kültür ve eğlence hizmetlerinde kullanılamayacak.
MUHTEŞEM YÜZYILA TESCİL
Ahmet Kaya markası ile kağıt, karton, badana ve boya işleri için fırçalar ve rulolar, reklamcılık, spor, kültür ve eğlence hizmetleri, dergi, kitap, gazete, film, televizyon ve radyo programları yapım hizmetleri alanlarında üretim yapılabilecek. Eurovision’da Türkiye’yi temsil eden “Can Bonomo” adıyla da tescil başvurusu yapıldı.
Başvuru kabul edilirse “Can Bonomo” adıyla spor, kültür ve eğlence, dergi, kitap, gazete yayımlama, haber muhabirliği fotoğrafçılık alanlarında faaliyet gösterilebilecek. Girişimciler, “Kuzey Güney”, “Muhteşem Yüzyıl”, “Hayat Devam Ediyor”, “Yalan Dünya”, “Seksenler” ve “Suskunlar” gibi TV dizileri adına da marka başvurusu yapmayı ihmal etmedi. Bunlardan “Muhteşem Yüzyıl” ile “Yalan Dünya”nın tescil edildiği belirtildi.
Patentlerde ilginç icatlar da dikkati çekti. Halen incelenmesi devam eden bir başvuru fincanda kahve pişirme ile ilgili oldu. Başvuruya göre icatla, kahve, şeker ve su ile fincanda Türk kahvesi pişirilebilecek. Bir başka buluşla da simit otobatları yapılabilecek. Bu icatla kafes içindeki simitlere sadece tüketici dokunacak.
Uşak halısı, Keşan satır et, Kahramanmaraş tarhanası, Burdur şiş köftesi, Akkuş şeker fasulyesi, Nizip zeytinyağı, Gaziantep bakır el işlemeciliği, Gaziantep sedef el işlemeciliği ve Erzurum kadayıf dolması da 2012 yılında tescil edilen coğrafi işaretler arasına girdi.
AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, patent başvuruları için şunları kaydetti:
“2012 yılının ilk 6 ayında yerli patent ve faydalı model başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 3 bin 698’den 4 bin 202’ye; yabancı patent ve faydalı model başvuruları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında artarak 2 bin 918’den 3 bin 470’e yükselmiştir. 120 bine yakın marka başvurusuyla Avrupa’da birinci sırayı aldık ama aynı şekilde markalaşmayı da başarmamız gerekiyor. Bize pazardaki marka lazım, dolaptaki değil. Marka bilincinde, markayı alıp dolaba kilitleme mantığı var bizde. Marka konusunda atılım yapmamız lazım. 2023’te küresel çapta en az 10 tane marka hakkımız olsun istiyoruz.”