Keçiborlu nerede? Nereye bağlı, nerenin ilçesi?

Keçiborlu ilçesi ile ilgili olarak araştırmalar yapılıyor. Detaylar haberimizde.
Keçiborlu nerede? Nereye bağlı, nerenin ilçesi?

Keçiborlu, Batı Akdeniz Bölgesi'nde, Göller Yöresi’nde yer alan ve Isparta iline bağlı bir ilçedir. Keçiborlu nüfusu 2023 yılına göre 14.646'dır.

Keçiborlu’nun yüzölçümü 562 km²’dir. İlçenin coğrafyası genelde engebeli bir yapıya sahiptir ve Batı Toros Dağları'nın kuzey uzantıları bu bölgeye kadar ulaşır. İlçe merkezi 1.010 metre rakımda yer alırken, bölgenin en yüksek noktası 1.890 metre ile Akdağ’dır. Göktepe, Gözlek Tepe ve Kemer Tepe diğer önemli yükseltiler arasında bulunur. İlçe sınırlarında Kılıç, Senir ve Baladız (diğer adıyla Gümüşgün) ovaları yer alır.

Keçiborlu’nun doğusunda Gönen, güneyinde Burdur il merkezi, kuzeyinde Uluborlu, batısında ise Afyonkarahisar iline bağlı Dinar ve Dazkırı ilçeleri bulunur.

Bölgedeki akarsular küçük derelerden ibarettir; bunlar genellikle kış aylarında yağışlarla ortaya çıkarken yazın kururlar. Güneyde yer alan Burdur Gölü’nün 22 kilometrelik sahil şeridi Keçiborlu sınırlarına dahildir. Bu göl, içeriğindeki erimiş maden tuzları nedeniyle "acı su gölü" olarak anılmaktadır. İlçenin kuzeydoğusunda 1989’dan bu yana tarımsal sulama amacıyla kullanılan bir gölet bulunmaktadır.

Keçiborlu, Akdeniz Bölgesi’nde yer alsa da karasal iklim etkileri görülür. Kışları sert ve soğuk, yazları ise kurak ve sıcak geçer. Yıllık yağış miktarı ortalama 615 mm² olup genellikle kış ve ilkbahar aylarında yağış görülür.

Tarihçe

Keçiborlu’nun tarihi, genel olarak Isparta ile birlikte ele alınır. Bölge, M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren Baris Şehir Devleti’nin varlığına sahne olmuştur. Hitit, İyon, Lidya, Pers, Helen, Roma ve Bizans uygarlıklarının hâkimiyetinde kalan bölge, 1204 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’nin yönetimine geçmiştir.
yüzyılın başlarından itibaren yöreye yerleşen Teke Aşireti’ne bağlı Türkmenler, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çöküşüyle Hamitoğulları Beyliği’ni kurmuşlardır. Keçiborlu, beyliğin ilk merkezi olan Uluborlu’ya bağlı bir bucak iken, Hamitoğulları’ndan İlyas Bey döneminde Gönen’e bağlanmıştır. Bu durum, Gönen Kadısı İsa Bin Hamza tarafından 1472 yılında düzenlenen bir vakfiyede kayıt altına alınmıştır.

Keçiborlu adı, bölgenin küçük ve taşlık yapısına atıfla verilmiştir. Oğuz şivesinde "keçi" küçük, "bor" ise taş veya maden anlamına gelir.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir