Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü sona erdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 25 gün önce Ankara'dan başlattığı yürüyüş, İstanbul'da düzenlenen ve resmi rakamla 1.6 milyon kişinin katıldığı mitingle tamamlandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından 15 Haziran günü Ankara Güvenpark'tan İstanbul Maltepe'ye başlattığı Adalet Yürüyüşü sona erdi.
25 günlük maraton sona erdi
25 gün süren yürüyüşün son etabını tek başına yürüyen kılıçdaroğlu saat 18.00'de miting alanına ulaştı. Böyelelikle 25 gün süren "Adalet Yürüyüşü" maratonu sona erdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe’deki mitingde okuduğu 10 maddelik ‘Adalet çağrısı’ metni ile sonlandırdı.
CHP Sunucusu Bozkurt: 2 Milyon kişiye sunuculuk yapıyorum
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşüne başlamasının beklendiği dakikalarda miting alanında kürsüye çıkan Barış Bozkurt, alanı dolduranlara hitaben "Bugün, burada sizlerin sayesinde ben de bir rekor gerçekleştiriyorum. Maltepe Meydanı'nda bulunan 2 milyon kişiye sunuculuk yapıyorum" diye seslendi. Bozkurt kürsüde yaptığı konuşmada "Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, bu platformdan yürümeye başladığında ve sonuna kadar gittiğinde sizlerden yüksek sesle 'hak, hukuk, adalet' sloganını uzunca söylemenizi rica ediyoruz. Bugün, burada sizlerin sayesinde ben de bir rekor gerçekleştiriyorum. Maltepe Meydanı'nda bulunan 2 milyon kişiye sunuculuk yapıyorum" dedi.
'Dünyann en barışçıl eylemini yaptık'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan başlattığı yürüyüşün ardından Maltepe meydanında düzenlediği mitingde konuştu. Burada toplanan kalabalığa hitap eden Kılıçdaroğlu, yol boyunca yürüdüğü kişilere teşekkür etti.
Yürüyüş sırasında protesto edenlere de teşekkür ettiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Bu ülkeye birinci sınıf demokrasini getireceğiz. Herkes düşüncesini ifade edebilecek. Bir teşekkürüm de güvenlik güçlerimize. Ankara’dan İstanbul’a kadar polisinden jandarmasına bütün güvenlik güçleri bizim burada sağlıklı olarak toplanmamız için çaba harcadılar. Hiçkimse unutmasın biz yürürken taşkınlık yapacağımızı düşünüyorlardı. Vurup kıracağımızı düşünüyorlardı. Dünyanın en barışçıl eylemini yaptık” dedi.
“Olmayan adalet için yürüdük”
Yürüyüş sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybede Hasan Tatlı’ya Allahtan rahmet dilediğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Neden yürüdük? Bu sorunun cevabını da izin verirseniz vereyim. Olmayan adalet için yürüdük. Mazlumların hakkı için, hapisteki milletvekilleri, tutuklu gazeteciler için yürüdük. Üniversiteden atılan hocalar için yürüdük. KHK ile üniversite hocalarının kapının önüne konulması tam bir demokrasi ayıbıdır. Kamu görevlerinden atılanlar için, çocuk işçiler için, orman köylüleri için, hapisteki askerler, linç edilen askerler için yürüdük. FETÖ’ye karşı olduğumuz için yürüdük. Terör örgütlerine karşı olduğumuz için, yargı siyasetin emrine verildiği için yürüdük. Şiddet mağduru kadınlarımız için yürüdük, Mavi Marmara şehit ve gazileri için yürüdük. FETÖ’nün siyasi ayağı ortaya çıksın, gerçek darbeciler yargılansın diye yürüdük, 249 şehidimiz için yürüdük. Şehitler ve gaziler arasında ayrım yapılamaz. Ayrım yapılmasın diye yürüdük” diye konuştu.
“9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir”
“Özetle bu ülkede adalet için yürüdük” diyen Kılıçdaroğlu, “9 Temmuz yeniden doğuşun tarihidir. 9 Temmuz bir yürüyüşün sonu değil bir barışın, bir birlikte yaşam iradesinin ortaya konmasının tarihidir. Kuran’ı Kerim’de adaletle hükmediniz, işi ehline veriniz der. Peygamberimizin veda hutbesinin temeli de adalettir. Onun için diyoruz ki önce adalet. Hak, hukuk, adalet. Siyaset ahlak, adalet temelli yapılmak zorundadır. Siyaset ülkeyi birleştirmektir, bölmek değil, kutuplaştırmak değil. Hiç kimsenin etnik kimliğine göre, inancına göre siyaset yapmayacağız. Yapanlar vatan hainidir” dedi.
“Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz”
‘Adalet sokakta aranmaz’ şeklinde eleştirilere maruz kaldığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Adalet teslim alınmışsa adalet arayışımızın tek yeri sokaktır. Adalet, adalet, adalet. Sonuna kadar hak. Hukuk, adalet diyeceğiz. Bize diyorlar ki adalete niye sokakta arıyorsunuz. Ama 15 Temmuz darbe girişimini savuşturan parlamentonun onurlu duruşu ve halkımızın sokağa inmesidir. Darbeyi önlerken sokak iyi, adalet isterken sokak kötü. Darbeyi de önleyeceğiz, adaleti de getireceğiz. Hakimlik kutsal bir görevdir. Hakimin cübbesinde ilik yoktur. Düğme yoktur. Hakim kimsenin önünde eğilmez, ayağa kalkmaz. Ben buradan bütün hakimlere ve savcılara sesleniyorum. Adaletin hakkını korumak benim kadar sizin de görevinizdir. Dik durun, onurlu durun, vicdanınızın sesini dinleyin ve ona göre davranın. Çocuklarınıza, torunlarınıza güzel bir miras bırakın Bu arada AYM’nin değerli başkan ve üyelerine de seslenmek istiyorum. Korkmayın, Korkunun ecele faydası yoktur. Neden korkuyorsunuz? 450 kilometreyi büyük bir keyifle yürüdüm. 450 kilometreyi yürürler mi diye soranlar oldu. Fazla yürümezler, 50-60 kilometrede bırakırlar diyenler oldu. Evet yürüdüm, ülkem için yürüdüm, 80 milyon için yürüdüm. Hiçbir ayrım yapmadım, herkesi kucakladım” ifadelerini kullandı.
“Artık hepimiz umutluyuz”
Bu yürüyüşle toplum olarak korku gömleğini çıkarıp çöpe attıklarını belirten Kılçdaroığlu devamla şöyle konuştu; “Cesur olacağız. Bir milli kurtuluş savaşını vermiş bir milletiz. Yalnız olmadığımızı gördük, tüm dünyaya bunu duyurduk. Umudumuzu yeniden yeşerttik. Artık hepimiz umutluyuz. Biliyorsunuz umut bulaşıcıdır. Ben umutluysam yanımdaki arkadaşım umutludur. Maltepe umutluysa İstanbul, İstanbul umutluysa Hakkari umutludur. Konu adalet olunca bütün farklılıklarımızı bir kenara bırakıp kenetlendik. Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli destanlarından birini yazdık. Peki ne istiyoruz? OHAL kalksın, Türkiye normalleşsin, adliyeye, kışlaya, camiye siyaset girmesin istiyoruz. Hapiste gazetecileri olmayan bir Türkiye istiyoruz özgür medya istiyoruz. Üniversiteleri susturulmuş değil üniversiteleri konuşan bir Türkiye istiyoruz. Düşünceleri susturulmayan bir Türkiye istiyoruz. FETÖ ile mücadelenin göstermelik değil gerçekten yapılmasını ve bu darbe girişiminin siyasi ayağının kesinlikle ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Tek adım rejimi değil demokratik parlamenter sistem istiyoruz. Toplumsal barışımızı bozan tüm anti demokratik uygulamaların eşit yurttaşlık temelinde sona erdirilmesini istiyoruz. Biz herkes için adalet istiyoruz. Sadece ve sadece adalet istiyoruz. 25 gündür on binlerce ağızdan hep birlikte aktardığımız hak hukuk adalet talebimizin karşılanmasını istiyoruz. Adalet bir haktır. Adalet hakkımızdır. Biz hakkımızı istiyoruz.”
İŞTE CHP'NİN 10 MADDELİK ADALET MANİFESTOSU
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra hazırladığı sonra hazırladığı 10 maddelik Maltepe Adalet Çağrı metnini okudu. Kılıçdaroğlu, çağrı metninde şöyle dedi:
“15 Temmuz darbe girişimini açık bir şekilde lanetliyoruz. 249 şehidimizin aziz hatırası ve 2301 gazimiz için FETÖ terör örgütünün siyasi ayağı ortaya çıkarılmalı ve gerçek darbecilerden hesap sorulmalıdır. İktidar tarafından 20 Temmuz’da getirilen OHAL ile biz buna sivil darbe diyoruz yasama yürütme ve yargı tek elde toplanmıştır. OHAL bir an önce kaldırılmalıdır. Yargıyı siyasetin emrine vermek demokrasiye ihanettir. Kollektif suç gibi insan haklarına aykırı uygulamalardan vazgeçilmelidir. OHAL mağdurlarının yargıya erişim ve sosyal güvenlik haklarını kısıtlayan tüm uygulamalara son verilmelidir. FETÖ ile hiçbir ilişkisi ile bulunmayan ama sırf hükümete muhalif olduğu için görevlerinden alınan akademisyenler görevlerine dönmeli ve tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmalıdır. Mesleklerini yaptıkları için tutuklu bulunan gazeteciler serbest bırakılmalıdır. OHAL ortamında ve devlerin tüm imkanları seferber edilerek yapılan anayasa değişikliği gayrimeşrudur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayrimeşru bir anayasa ile yönetilemez, yönetilmemelidir. Demokratik parlamenter sistem üzerindeki her türlü vesayet kaldırılmalıdır. Eğitimde laiklik ilkesinin aşındırılmasına son verilmelidir. Sadece hukuk alanında değil toplumsal alanın tüm alanlarında adaletsizlik devam etmektedir. Yoksulluk, yaygın şiddet, terör gibi sorunlara karşı ortak irade geliştirilmelidir. Toplumsal adaletsizliğin en vahimlerinden olan kadın hakları konusunda ayrımcılığın önüne geçilmelidir. Son zamanlarda uygulanan saldırgan dış politika ülkemiz içindeki sorunları da kökleştirmiştir. Türkiye coğrafyasındaki tüm halklara kardeşçe yaklaşan adilane bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.”
Yaklaşık 1 saat süren konuşmasının sonunda herkesi çağrılarına sahiplenmeye çağıran Kılıçdaroğlu daha sonra eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile kalabalığı selamlayarak beyaz güvercin uçurdu.
ADALET MİTİNGİNDE TÜM YAŞANANLAR
ALANA GİRİŞLER 12:30'DA BAŞLADI
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan başlattığı 'Adalet Yürüyüşünün mitingle son bulacağı Maltepe Parkı'na girişler başladı. Yoğun güvenlik önlemi alınan miting alanına vatandaşlar x-ray cihazlarda aranarak girmeye başladı.
POLİS KÖPEKLERİ ALANI TARADI
Çok sayıda güvenlik görevlisinin görev yaptığı mitingte, TOMA ve akrep gibi zırhlı araçlar da hazır bulunuyor. Polis helikopteri sürekli olarak alanın üzerinde tur atarken, miting alanına girişler başlamadan önce polis köpekleri de bomba araması yaptı. Bu arada miting alanında çok sayıda ambulans yer alırken, engelli vatandaşlar için tekerli sandalyeler bulundu.
ÖRDEĞİYLE MİTİNGE GİTTİ!
Maltepe'deki mitinge gelenler arama noktalarından geçirilerek alana alındı. Yanlarında getirdikleri çantaları x-ray cihazlarından geçirilen Türkiye'nin çeşitli illerinden gelenlerin üstleri arandı. Bu arada bir kadının miting alanına kucağında ördeğiyle gitmesi dikkat çekti.
VATANDAŞLAR AĞAÇ GÖLGELERİNDE MİTİNG SAATİNİ BEKLEDİ
Saat 1800'de başlayacak miting öncesinde sahil yolu trafiğe kapatılırken, miting alanı polis bariyerleri ile çevrildi. Ellerinde 'adalet' yazılı pankartlarla ve 'adalet yazılı tişörtleriyle bekleyen vatandaşlar, refüj ve miting alanı yakınlarında bulunan ağaç gölgelerinde miting saatinin gelmesini bekledi.
80 METRE UZUNLUĞUNDA SAHNEDEN HİTAP ETTİ
Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını, 80 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olan bir sahneden yaptı.Sahnenin arkasında 'Adalet' yazısı olan büyük bir pankart asıldı. Kürsünün bulunduğu platformun bir tarafında büyük bir Türk bayrağı diğer tarafından ise Atatürk'ün resmi bulundu.
680 GAZETECİ AKREDİTE EDİLDİ
Mitingi yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda basın mensubu takip ederken, CHP basın bürosundan alınan bilgiye göre miting için 680 basın mensubunun akreditasyon yaptığı öğrenildi.
BOSTANCI'DA TOPLANANLAR MALTEPE'YE YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
Bostancı'da toplanan gruplar saat 14.30'da Maltepe Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde 'Adalet' yazılı pankartlar bulunan, 'Adalet' yazılı tişört giyen gruplar saat 13.00'den itibaren Bostancı'da toplanmaya başladı. Kalabalık burada bir süre 'Hak, hukuk, adalet' şeklinde slogan atıp marşlar söyledi. Saat 14.30'da yaklaşık 2 bin kişi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nün mitingle 'son bulacağı Maltepe Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.
VALİ ŞAHİN: 15 BİN POLİS GÖREVLENDİRDİK
İstanbul Valisi Vasip Şahin, CHP'nin yürüyüşü ve ardından Maltepe'de yapılacak mitingle ilgili 15 bin polisin görevlendirildiğini belirterek, "Güvenlik tedbirlerini en üst seviyede aldık" dedi. Şahin, "Cuma gününden itibaren sayın Kılıçdaroğlu ilimize girdi. Bugün de akşama doğru bir mitingleri olacak. O mitingde ve yürüyüşle ilgili biz toplam 15 bin polis görevlendirdik. Mitingin ve yürüyüş güzergahının güvenliği sağlamak üzere. Biz burada güvenlik tedbirlerini en üst seviyede aldık. İnşallah en güzel şekilde miting gerçekleşip kazasız belasız katılanların da memnun olduğu bir faaliyet gerçekleşecektir" diye konuştu.
DEV DİLEKÇE HAZIR
Öte yandan alan içinde yapımına dün başlanan dev dilekçe "İlgili makama" şeklinde yazıldı. Dilekçenin yanında ise adaleti simgeleyen Themis Heykeli"nin resmi yer aldı.
DÜNYA BASINI ADALET YÜRÜYÜŞÜ VE MİTİNGİNİ KONUŞTU
İngiliz yayın kuruluşu BBC, “bugün binlerce kişinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yönetimi’ne karşı 450 kilometrelik yürüyüşün sonunda İstanbul’da toplanacağını” okurlarına duyurdu. BBC’nin haberinde “15 Haziran’da başkent Ankara’da başlayan Adalet Yürüyüşü’ne geniş kalabalıklar katıldı” ifadesi yer aldı. Adalet Yürüyüşü’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından yaşanan toplu işten çıkarmalar ve hapislere karşı düzenlendiği belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göstericileri “teröre destek vermekle suçladığı” hatırlatıldı. BBC’nin İstanbul Muhabiri Mark Lowen, yürüyüşü “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı eşi görülmemiş bir meydan okuma gösterisi” olarak nitelendirdi.
Amerikan yayın kuruluşu CNN ise “On binlerce Türk vatandaşı 3 hafta sonunda hükümetin demokrasi üzerindeki baskıyı gevşetmesi talebiyle İstanbul’da yapılacak gösteri için 450 kilometrelik meşakkatli yolu yürüdü” yazdı. CNN, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başkent Ankara’dan İstanbul’a yürüyeceğini açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından “tek kişilik protesto” olarak başlatılan Adalet Yürüyüşü’nün büyüdüğünü aktardı.
France 24 televizyonu Türkiye’nin yıllardır görmediği bu çapta bir protesto eylemini canlı yayınla izleyicilerine aktardı.
Katar merkezli Al Jazeera, Kılıçdaroğlu’nun New York Times’a yazdığı makaledeki şu ifadelere haberinde yer verdi: “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü askıya alınmışsa, görüşlerini özgürce ifade etmekten korkuyorsa, milletvekilleri Parlamento yerine hapisteyse, mahkemeler adalet dağıtmaktan acizse, biz de ayağa kalkıp kendi sözlerimizle, bedenlerimizle sokaklarda adalet ararız.”
İngiliz Reuters haber ajansı ise “Binlerce kişi 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından hükümet baskısına karşı en büyük protesto gösterine dönüşen 25 günlük yürüyüşün sonunda Pazar günü İstanbul’da toplandı” yazdı.