Kentsel dönüşümde yeni düzenlemeler
-Kentsel dönüşümde lisans belgesi zorunluluğu-Dönüşüm sürecinde görev alacak yetkili kuruluşlara ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verilecek-Vatandaşlardan gelen öneriler üzerine yapılan düzenlemeyle riskli yapı tespitinde bu belgenin gösterilmesi zo
-Kentsel dönüşümde lisans belgesi zorunluluğu
-Dönüşüm sürecinde görev alacak yetkili kuruluşlara ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verilecek
-Vatandaşlardan gelen öneriler üzerine yapılan düzenlemeyle riskli yapı tespitinde bu belgenin gösterilmesi zorunlu olacak
-Böylece art niyetli kişilerin suistimali önlenecek
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara ''Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi'' verecek ve bu belgenin vatandaşlara gösterilmesi zorunlu olacak.
Bakanlık, yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı 20 yıllık kentsel dönüşüm süreciyle ilgili çeşitli düzenlemeler yapıyor.
Gelen şikayetleri göz önünde bulunduran Bakanlık, riskli yapı tespitine giden görevlilerin göstermesi için diploma formatında belge hazırladı. Riskli yapı tespitlerinde gösterilmesi zorunlu olacak bu belgeyle vatandaş, kurum ya da kuruluşun yetkisi konusunda şüphe duymayacak.
İlgili kurum ve kuruluşlara lisans belgesi, daha önce makam tarafından üst yazıyla verilirken, bu uygulamayla sistemin güvenliği artırılacak. Lisans belgesi üzerindeki numaradan, kurum ya da kuruluşun lisansına ilişkin sorgulama yapılabilecek.
-Bakan Bayraktar: ''Vatandaşlar dikkatli olsun''-
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde kötü niyetli kişilere karşı vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:
''Vatandaşlar, riskli binasını Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlara tespit ettirmeli. Bu kuruluşları vatandaşlarımız Bakanlığın ana sayfasında, kentsel dönüşüm linki altında çıkan Türkiye haritasında bulundukları ili tıklayarak öğrenebilir. Bakanlığımızın 'Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi' verdiği kuruluşlar haricindeki kişi veya kuruluşlarca yapılan tespitler geçerli değildir.''
-Lisans için ne gerekiyor-
Riskli yapılar, lisanslandırılan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sermayesinin en az yüzde 40'ı kamu kurumlarına ait şirketler, sivil toplum, yapı denetimi ve laboratuvarlar kuruluşlarıyla mimarlık ve mühendislik hizmetleri veren kurumlarca belirleniyor.
Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin sürmesi ve mesleklerinde fiilen en az 5 yıl çalışmış olmaları gerekiyor.
Mühendislerin ayrıca Bakanlıkça açılacak eğitim programlarına katılmaları zorunlu bulunuyor.
Lisans başvurusunda Bakanlığa sunulan belgelerin gerçeğe aykırı olduğunun belirlenmesi ya da riskli yapı tespitinin gerçeğe aykırı yapıldığının anlaşılması halinde ise kurumların lisansı iptal ediliyor.