Kıdem tazminatları ne olacak ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son dönemde sıkça gündeme gelen kıdem tazminatı fonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin şu an için gündemlerinde olmadığını belirten Çelik, bu konuda yazılan yaz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son dönemde sıkça gündeme gelen kıdem tazminatı fonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemenin şu an için gündemlerinde olmadığını belirten Çelik, bu konuda yazılan yazılarla ilgili olarak ise, “Fon taslağı 30 yıldır var.” dedi. Kıdem tazminatının Fon'a devredilmesinin hükümet programında yer aldığını, ancak bu yönde adım atmadan önce sosyal taraflarla uzlaşma sağlanacağını söyledi. Bakanlık olarak gündemlerinde işçilerin toplu sözleşme yapabilmesi için yasalaşması zaruri olan Toplu İş İlişkileri Yasası'nın bulunduğunu anlatan Çelik, “Bakanlık olarak Üçlü Danışma Kurulu'nda sosyal taraflarla uzlaşmadığımız hiçbir konu gündemimizde yok. Dolayısıyla şu an için kıdem tazminatı gündemimizde değil.” ifadelerini kullandı.
Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için sendikaların yetki talebine cevap verilemediğini ve bu nedenle işçilerin toplu sözleşme yapamadığını hatırlatan Çelik, “Bakanlığımızdan sendikaların 904 yetki talebi var. Bunlara cevap veremiyoruz. Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadığı için de sendika istatistiklerini yayınlayamıyoruz. Eğer mevcut yasa ile istatistikleri yayınlasak 51 sendikadan 42'si yetkisini kaybediyor. Yalnızca 9 sendika kalıyor.” dedi. Toplu sözleşmeler yapılamadığı için bu yasanın çok acilen Meclis'ten geçmesi gerektiğini anlatan Bakan Çelik, önceki gün sendikalarla yeniden bir araya geldiklerini söyledi. Bu toplantıda Meclis'in olağanüstü toplanarak yasayı çıkarması görüşünün benimsendiğini ifade eden Çelik, “Sendikalara bu öneriyi Sayın Başbakan'a ve diğer siyasi partilere götürmelerini söyledim.” şeklinde konuştu.
Çalışma Bakanı Çelik, 2008'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin elde edilen sonuçları kamuoyu ile paylaştı. Reformun ardından kurumun gelirlerinde yüzde 118'lik artış olduğunu kaydeden Çelik, giderlerde ise yüzde 78'lik artış olduğunu belirtti. Buna göre SGK'nın 2007 yılında 56 milyar toplam geliri, 2011 itibarıyla 124 milyara çıktı. Aynı dönemde kurum giderleri ise 81 milyardan 140 milyara ulaştı. Reformun ardından kayıt dışı istihdam ile mücadelede önemli başarılar sağlandığını belirten Bakan Çelik, 2008-2012 yılları arasında yapılan çalışmalar ile 1 milyon 142 bin 467 tescilsiz sigortalı, 36 bin 867 tescilsiz emekli tespit edildiğini söyledi. 79 bin 766 tescilsiz işyerinin de kayıt altına alındığını anlatan Çelik, 10 bin 403 adet de sahte sigortalı yakaladıklarını vurguladı. Kayıt dışı istihdamın yüzde 45'ten yüzde 37,5'e gerilediğini ifade eden Çelik, “Kayıt dışı ile mücadele son derece önemli. Kayıt dışını önlediğinizde kurumun 26 milyarlık geliri oluşuyor.” dedi.
Kurumun gelir-gider dengelerinde önemli iyileşmeler olduğunu kaydeden Bakan Çelik, prim gelirlerinin toplam giderleri karşılama oranının 2007 yılında yüzde 52 iken, 2011 yılında yüzde 58,1 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Çelik, “Bu son derece önemli bir gelişme. Reform kendisini bu 3,5 yıllık süre içinde göstermeye başlamış diyebiliriz.” ifadesini kullandı. Bakan Çelik, kurumun açığının GSYİH içindeki payının 2007 yılında yüzde 3 iken, 2011 yılında yüzde 2,9'a gerilediğini aktardı.