Kiralık işçi yeniden gündemde!

Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği geçici işçilikle ilgili düzenleme yeniden yasalaştırılacak Edinilen bilgiye göre 'işçi kiralama' olarak da bilinen yasanın hem istihdamı artıracağı hem de AB'ye uyum için gerekli olduğunu dikkate alan Çalışma Bakanlığı, ve

Kiralık işçi yeniden gündemde!
Cumhurbaşkanı Gül'ün veto ettiği geçici işçilikle ilgili düzenleme yeniden yasalaştırılacak
 
Edinilen bilgiye göre 'işçi kiralama' olarak da bilinen yasanın hem istihdamı artıracağı hem de AB'ye uyum için gerekli olduğunu dikkate alan Çalışma Bakanlığı, veto gerekçelerine göre yeni bir çalışma yaptı. Zaman gazetesinin haberine göre, Köşk'ün veto gerekçelerini karşılamak için çalışanın korunmasına yönelik kurallara kanunda açıkça yer verilecek. Yasanın önceki halinde bu hususların yönetmelikle düzenlenmesi benimsenmişti. Ayrıca çalışma şartlarında eşitliği bozacak hükümleri yasaklayan maddeler de yasada yer alacak. Veto yiyen yasanın, Meclis Başkanını seçmek için bugün toplanacak TBMM'den geçirilebileceği belirtiliyor. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, yasanın bugün Meclis'e gelip gelmeyeceği ile ilgili olarak, "Öyle bir ihtimalin varlığını belirtmeliyim. Öyle bir ihtimal nedeniyle sendikalarımızdan görüş aldık." dedi.

Sendikalarla hükümeti karşı karışa getiren işçi düzenleme, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veriyor. Sendikalar yasayı 'kölelik düzeni meşrulaşıyor' gerekçesiyle sert şekilde eleştiriyor. Hükümet ise düzenlemeyi, yeni istihdam sağlayacağı, işverenin yükünü hafifleteceği ve kayıt dışını azaltacağı gerekçesiyle yasalaştırmakta kararlı. Düzenleme, firmaların geçici işler için istihdam bürolarından işçi talep etmesini getiriyor. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta pirimi gibi yükümlülükleri işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor. Yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından yoğun kulis faaliyeti yürüten sendikalar, Cumhurbaşkanı Gül'den de destek görmüştü. Gül, özel istihdam bürolarına 'geçici iş ilişkisi kurma yetkisi' veren yasayı kısmen veto etmişti. Gül, veto gerekçesinde yapılan düzenlemenin gerekçesi ile içeriği arasında bir çelişki doğduğunu belirtirken işçinin korunmasına yönelik kurallara kanunda yer verilmesini istemişti. Yasanın bu haliyle işçilerin emeğinin istismarına yol açabileceği uyarısını yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler