Kurban bayramı ne zaman başlıyor - Hangi gün bayram

Kurban Bayramında kaç gün tatil olacağı açıklandı Meraklı bekleyiş bugün sona erdi ve kurban bayramında 9 gün tatil olacağı açıklandı Başbakan Davutoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül'den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına iliş

Kurban bayramı ne zaman başlıyor - Hangi gün bayram

Kurban Bayramında kaç gün tatil olacağı açıklandı

Meraklı bekleyiş bugün sona erdi ve kurban bayramında 9 gün tatil olacağı açıklandı

Başbakan Davutoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül'den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı

Kurban Bayramı ile ilgili tatili kaç gün olacak, Kurban bayramı tatili 9 gün mü oldu, Bayram tatili uzadı mı tartışmaları sürerken son noktayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklaması koymuş oldu. Açıklamaya göre, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanların 21 Eylül’den itibaren iki buçuk gün izinli sayılmasına ilişkin yazı imzalanarak kurumlara gönderildi.

Başbakanlık'tan konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Kurum yöneticilerince, gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, 21 Eylül Pazartesi gününden itibaren iki buçuk gün idari izinli sayılacaklardır. Yazı ilgili kurumlara gönderilmiştir." denildi.

Yakın bir zamanda Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu Edirne'de verdiği demeçlerde, Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması için Bakanlar Kurulu toplantısı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na talebinin  olacağını söylemişti. Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olma amacını ise "İş turizmi açısından düşünüyorum" olarak açıklamıştı. Bunun üzerine gözler bakanlar kuruluna çevrilmiş ve açıklamanın yapılması beklenmişti. Bakanlar kurulunun salı gününe tatili bekleyen çalışanlar için hayal kırıklığına sebep olsa da rahatlatan açıklama bugün verildi.

Kurban Bayramının Tarihçesi

Tanah'a göre İbrahim'in Eşi Sara'dan bir çocuğu olmuyordu ve İbrahim Sara'dan bir çocuğu olması durumunda bunu Tanrı'ya Kurban olarak adadı. Tanrı, "İshak'ı, sevdiğin biricik oğlunu al, Moriya bölgesine git" dedi, "Orada sana göstereceğim bir dağda oğlunu yakmalık sunu olarak sun.", 8-9-10-11-12-13: İbrahim, "Oğlum, yakmalık sunu için kuzuyu Tanrı kendisi sağlayacak" dedi. İkisi birlikte yürümeye devam ettiler. Tanrı'nın kendisine belirttiği yere varınca İbrahim bir sunak yaptı, üzerine odun dizdi. Oğlu İsmail'i bağlayıp sunaktaki odunların üzerine yatırdı. Onu boğazlamak için uzanıp bıçağı aldı. Ama Rab'bin meleği göklerden, "İbrahim, İbrahim!" diye seslendi. İbrahim, "İşte buradayım!" diye karşılık verdi. Melek, "Çocuğa dokunma" dedi, "Ona hiçbir şey yapma. Şimdi Tanrı'dan korktuğunu anladım, biricik oğlunu benden esirgemedin." İbrahim çevresine bakınca, boynuzları sık çalılara takılmış bir koç gördü. Gidip koçu getirdi. Oğlunun yerine onu yakmalık sunu olarak sundu."(Yaratılış: 22:2-8-9-10-11-12-13)
kurban-bayrami-ne-zaman-olacak.jpeg
Kur'an metinlerinde bahsi geçen çocuğun "yumuşak huylu bir erkek çocuk" olmasından bahsedilip ismi belirtilmemiştir (Sâffât Sûresi: 101). Fakat İbrahim'in ilk çocuğu İsmail olduğu için İsmail olarak tefsir edilir ve müslümanlar çocuğun İsmail olduğuna inanırlar.
 
Diğer İslami kaynaklara göre, İbrahim Peygamberin eşinin kısır olması nedeni ile bir çocuğu olmayınca (bazı rivayetlere göre 125 yıl)Allah'a yalvarır, dua eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur. Çocuk biraz büyüdüğünde, İbrahim peygamber rüyasında onu kurban etmesi gerektiğini görür. Oğluna "Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” der.[2] Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan bu bir emir olarak kabul edilmiş ve İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür. Ancak Allah'ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Bu imtihan başarı ile geçildikten sonra tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. günü aynı şekilde kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur. İslam peygamberi, Hac gibi terk edilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir.

 Özellikle çalışanların dört gözle beklediği Kurban Bayramı 23-27 Eylül tarihlerine geliyor. 

23 Eylül Çarşamba günü arife (yarım gün), diğer  tatil günleri Kurban bayramı 1. (Perşembe), 2. (Cuma), 3. (Cumartesi) ve 4. (Pazar) günleridir.

Kurban Bayramı hangi günler?

Kurban Bayramı Tatilin Arifesi 23 Eylül 2015 Çarşamba günü yarım gün resmi tatildir.

Kurban Bayramı Tatilin Birinci günü 24 Eylül 2015 Perşembe günü tam gün resmi tatildir.

Kurban Bayramı Tatilin İkinci günü 25 Eylül 2015 Cuma günü tam gün resmi tatildir.

Kurban Bayramı Tatilin Üçüncü günü 26 Eylül 2015 Cumartesi günü tam gün resmi tatildir.

Kurban Bayramı Tatilin  Dördüncü günü 27 Eylül 2015 Pazar günü tam gün resmi tatildir.

Kurban Nasıl kesilir?

Bıçak önceden bilenip hazırlanır ve hayvanın göremeyeceği bir yere konulur.

Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır.

Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.

Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

Arkasından “Bismillâhi Allâhü ekber” denilerek, hayvanın boynuna bıçak vurulur. Nefes ve yemek boruları ile şahdamarı denilen iki ana damarı kesilir.

Hayvan soğumaya bırakılır, kanının akması beklenir ve sonra derisi yüzülür.

Hayvanı elinden gelirse, sahibinin kendisinin kesmesi menduptur. Kendisi kesemezse, bir müslümana kestirir.

Hayvan incitilmeden kesilecek yere götürülür. Devenin dışındakiler kıbleye karşı sol tarafları üzerine yavaşça yatırılır. Kolaylık olması için üç ayağı da bağlanır. Sonra kesecek olan:

“Allahü ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü ekber ve Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber” der, ara vermeden büyük ve keskin bir bıçakla keser.

Sadece “Bismillâhi Allahü ekber” diye kesse de olur.

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için, hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki şah damarının kesilmesi gerekir.

Kesildikten sonra sahibi, Allah rızası için iki rekat namaz kılar, sonra da dua ederek Allah’tan dileklerde bulunur.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler