Kurtulmuş 5 önceliği açıkladı
Başbakan Yardımcısı Numan Kuırtulmuş yeni hükümetin 5 önceliğini açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası basının karşısına geçen Numan Kurtulmuş, 65. hükümetin 5 önceliğini açıkladı. Başbakan Yardımcı
Başbakan Yardımcısı Numan Kuırtulmuş yeni hükümetin 5 önceliğini açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası basının karşısına geçen Numan Kurtulmuş, 65. hükümetin 5 önceliğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. 65. Hükümet’le ekonomide yeni bir döneme geçildiğini anlatan Kurtulmuş, "Bu hükümetin 5 tane temel vazifesi direği vardır. Hükümet programımızın özeti de aslında bu 5 madde de özetlenebilir. Bunlardan birincisi bu hükümet programıyla birlikte Türkiye ekonomisinde yeni bir döneme geçiyoruz. Türkiye ekonomisi bu anlamda bir faz değişimini gerçekleştirecek. 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi bakımından son derece aktif yatırıma istihdama ihracata yüksek teknolojilere alın terine emeğe değer veren buna gerçekten öncelik sağlayan bir programla Türkiye üreten bir ekonomiye sahip olacaktır. Türkiye 65. Hükümet zamanında bir üretim devrimi gerçekleştirecek ve bu anlamda da dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefine hızlı bir şekilde yürüyecektir. İkinci konumuz ise terörün sona erdirilmesidir. Memleketin içinde bulunduğu şartlar, milletin bizden beklentileri göz önünde bulundurulursa TBMM’nin ortaya koymuş olduğu irade göz önüne alınırsa bizden beklenen Türkiye’de maalesef vatandaşlarımızı hayattan koparan Türkiye’nin her tarafını etkileyen bu terör belasını en kısa zamanda bütün imkanlarımızı kullanarak sona erdirmek ve memleketimizde yeniden barış ve esenliği sağlamaktır. Bu hükümetin üçüncü önceliği yeni anayasayı yapmak. Bu çerçevede Türkiye’ye yeni bir yürütme sisteminin tartışılmasını sağlamak, başkanlık sistemi başta olmak üzere anayasal reform içerisindeki düşündüğümüz daha sonrası milletle paylaşmış olduğumuz hususları gündeme getirmek ve sadece yeni anayasa değil Türkiye’deki söz verdiğimiz siyasal reformları tamamlamaktır. Dördüncüsü dış politikada ortaya çıkan sorunlar ve giderek ağırlaşan tablo karşısında yeni sorunları çözecek yeni perspektifleri geliştirmek ve bunları uygulamaya koyabilmektir. Beşincisi ise toplumsal bütünlüğü sağlayarak bu memlekette farklı inanç ve mezheplerden farklı etnik kökenlerden vatandaşlarımızın hepsinin kendisini özgür eşit ve birinci sınıf yurttaş olarak hissettiği bir Türkiye’nin kuruluşunu tamamlamaktır. İnşallah bu ana çerçevelerde temerküz edecek olan eylem planlarımız çerçevesinde 65. Hükümet kendisine sunulan güvenin gereğini yerine getirecek başarılı şekilde çalışmalarını sürdürecektir" diye konuştu.
"YIKIM VE ONARIMIN MALİYETİ 855 MİLYON LİRA"
Terörden etkilenen bölgelerin durumuna da değinen Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş; Sur, Silopi, İdil, Cizre ve Yüksekova’da ortaya çıkan tablonun toplantıda masaya yatırıldığını ifade ederek, “Ortaya çıkan tahribat Sur, Silopi, Cizre, İdil ve Yüksekova ilçelerinde ortaya çıkan tablo detaylarıyla masaya yatırıldı. Oradaki tahribat yıkılan evler yeniden onarılacak evler sağlıklı yapılaşmanın sağlanması, sokak sağlıklaştırmalarının yapılması, alt yapının yeniden su ve kanalizasyonun yapılması imar ve inşa alanındaki bütün faaliyetlerin yeniden planlandığı bir süreçle karşı karşıyayız. Sadece işin büyüklüğünü ifade etmek bakımından bir rakam vermek açısından söylüyorum, bu 5 ilçemizde toplam yıkılan bina 6 bin 320’dir. Bunları birim olarak düşünürsek yani daire ölçeğinde yaklaşık 11 bin birimdir. Buradaki yapıların yıkılması ve yeniden onarılmasıyla ilgili süreçte öngörülen toplam maliyet ise yaklaşık 855 milyon lira civarındadır. 1 milyara yakın meselenin sadece bu 5 ildeki yeniden yapılanma sürecinde harcanacağı açıkça görülüyor. Tarihsel yapıların korunmasına azami dikkat gösterilerek bütün bu ilçelerimizde yaptığımız bütün işlerin diğer bir takım kamulaştırma faaliyetlerinin bunların hepsinin kurulacak ofisler vasıtasıyla vatandaşlarımızın rızası üzerine yapılması çalışmalarımızın esasıdır. 64. Hükümet zamanında Birlik, Demokrasi ve Huzur Eylem planımız vardı, bu planı da aynen uygulanmaya devam etmektedir. İlgili birimler bu eylem planıyla ilgili, 80 maddelik eylem planı ile ilgili bakanlıklarımızın, kamu kurum ve kurumlarımızın yapmış oldukları icraatları takip ediyor. Bu 80 eylem planımızın 34’ü tamamen bitmiştir. Çok sayıda bakanlığın bu eylem planında görevleri vardır. Bütün bu birimler sorumluluklarını yerine getiriyor. Meseleyi sadece terörle mücadele olarak değil, terörle mücadelenin bittiği yerlerde yeniden imar ve inşa faaliyeti olarak görüyoruz. Terörle mücadele konusunda gelinen nokta değerlendirilmiş hem şehirlerdeki hem kırsal alandaki gözden geçirildiği toplantıyı gerçekleştirmiş olduk" dedi.
"AB BAKANIMIZIN VİZE SERBESTİSİYLE İLGİLİ İLAVE GÖRÜŞMELERDE BULUNMASI KARARLAŞTIRILMIŞTIR"
Toplantıda Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in, sunumunu gerçekleştirdiğini ifade eden Kurtulmuş, "Özellikle vize serbestisi üzerinden AB ile müzakere sürecimiz var. Bu anlamda Türkiye olarak biz üzerimize düşen sorumlulukların aşağı yukarı tamamını gerçekleştirdik. Geriye kalan bazı 3-4 madde oldu. Buradaki irademizin sağlam olduğunu ifade etmek isterim. Türkiye’nin ciddiyeti ve meseleye sağlam bir iradeyle yaklaşmasını hiçbir şekilde istismar edilmemesini temenni ederiz. Mızıkçı anlayış içerisinde, Türkiye’nin vize serbestisine yaklaştığı noktalarda bu meseleyi geri bıraktırmak için Avrupa’dan bazı siyasetçilerin içine girmiş olduğu tavırları, sözleri anlamadığımızı, bunları uygun bulmadığımızı ifade etmek isterim. Önümüzdeki hafta teknokratlar düzeyinde AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin toplantıların sürdürülmesine karar verilmiş, ayrıca üçlü mekanizmanın Dışişleri Bakanımız, AB Bakanımız ve Timmermans’ın oluşturduğu üçlü mekanizmaların görüşmelerine devam etmesi kararlaştırılmış, bu çerçevede AB Bakanımız önümüzdeki günlerde Brüksel’e giderek vize serbestisiyle ilgili ilave görüşmelerde bulunması kararlaştırılmıştır. Çok hızlı bir şekilde çalışmaya başlayan 65. Hükümet bütün önündeki programı ciddi şekilde yerine getirecek bütün millete verdiği sözlere ve TBMM’de verilen güvene layık olacaktır” ifadelerini kullandı.
PARALEL YAPI
Kurtulmuş, paralel yapıyla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
"Paralel Devlet Yapılanması ilk kez MGK toplantısında tavsiye kararı olarak, bir terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bundan sonraki mücadelenin ana çerçevesi de bir terör örgütüyle mücadele şekline getirilmiştir. Dolayısıyla bunun gerektirdiği her şey hem hükümet hem de gerekli yargı birimleri tarafından yerine getirilecek, uygulama aksatılmadan sürdürülecektir”
ALMANYA’YA TEPKİ
Numan Kurtulmuş, Alman Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da oylanacak sözde Ermeni Soykırımı oylamasıyla ilgili ise, “1915’te ne olduğu, olayların ne şekilde cereyan ettiği, hangi saiklerle o noktalara gelindiğinin tespiti ve bu konuda söz söyleme, parlamentoların vazifesi değildir. Bu konuda hiçbir parlamentonun söyleyeceği söze hiç kimse itibar etmez. Parlamentoların vazifesi tarihi olaylar üzerinden eski defterleri karıştırıp, eski günlerdeki birtakım kirli hesapları bugün önümüze sermek değildir”ifadelerini kullandıç