Liste 5 yılda 26 dosyadan çıktı

Türkiye’nin gündemine dün “7 bin kişilik dinleme listesi” haberi düştü. İddiaların aksine 7 bin kişilik listenin 26 dosyada 5 yıllık dinleme talepleri olduğu öne sürüldü.İddiaya göre savcılar Adem Özcan ve Adnan Çimen, “özel yetkili savcı” olarak görev ya

Liste 5 yılda 26 dosyadan çıktı

Türkiye’nin gündemine dün “7 bin kişilik dinleme listesi” haberi düştü. İddiaların aksine 7 bin kişilik listenin 26 dosyada 5 yıllık dinleme talepleri olduğu öne sürüldü.

İddiaya göre savcılar Adem Özcan ve Adnan Çimen, “özel yetkili savcı” olarak görev yaptıkları dönemde “Selam terör örgütü” adıyla bir soruşturma başlattı ve mahkeme izinleriyle 7 binden fazla kişi dinlendi. Yayımlanan dinleme listesinde ünlü gazeteciler, işadamları ve siyasetçiler de yer aldı.  Ancak haberde geçen ‘Selam terör örgütü’ne yönelik soruşturma dosyasında dinlenenlerin sayısının yaklaşık 40-50 kişi olduğu belirtildi. Dinleme kararlarının özel yetkili savcılıkların ve TMK ile yetkili savcılıkların görev yaptığı 5 yıl geriye dönük ve yaklaşık 26 soruşturma dosyasında alınan kararlar olduğu belirtildi. Bu beş yıllık dönemde dinlenenleri arayanlar da dinlenmiş oldu ve bunlar da haberdeki listeye girdi. Gazetelerdeki haberlerin, soruşturmalar devam ettiği için, ‘gizliliği ihlal’ ettiği de belirtildi.  

‘Yapılan haberler maksatlı’

“Selam terör örgütü” soruşturmasını başlatan savcılardan Adem Özcan, dün gazeteciler soruşturmada 7 bin kişinin dinlenilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Savcı Özcan, yaptığı yazılı açıklamada 2011/762 sayılı soruşturmanın 08 Nisan 2011’de başladığını, şüpheliler hakkında mahkeme kararıyla iletişim tespiti kararları uygulandığını belirtti. Özcan, haberlerle ilgili “Haberlerde maksatlı şekilde, birbirleriyle hiçbir şekilde irtibatı kurulamayacak kişilerin, terör örgütü kapsamında telefonlarının dinlenilmiş gibi gösterilerek kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığı görülmektedir” dedi.

‘Listeden haberim bile yok’

Savcı Adnan Çimen ise Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “İddialar tamamen asılsız. Bana sayın Başbakan ve çevresindekilerin isimlerinin bulunduğu dinleme talebi iletilmemiş ve tarafımdan da mahkemeden böyle bir talepte bulunulmamıştır. Böyle 7 bin kişilik bir dinleme listesinden haberim yok.” Adnan Çimen, HSYK’ya başvurarak iddiaların incelenmesini için bir müfettiş görevlendirilmesini de istedi.

Çimen, “Özel Yetkili Savcı” olarak “MHP Kasetleri” ve KCK soruşturmalarını yürütmüştü. ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından Memur Suçları Bürosu’nda görevlendirilen Çimen, Gezi Parkı olaylarında “orantısız güç” kullandığı iddia edilen polislerle ilgili soruşturmaları yürütmüş; meşhur “Kırmızılı Kadın” iddianamesini hazırlamıştı. Çimen, son HYSYK kararnamesiyle Büyükçekmece’ye atanmıştı. Savcı Adem Özcan ise en son İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görevlendirilmişti.

Dinlendiği iddia edilen isimlerden bazıları şunlar: Efkan Ala, Taner Yıldız, Hakan Fidan, Yalçın Akdoğan, Sebahat Tuncel, Hüseyin Aygün, Ertuğrul Özkök, Ali Bayramoğlu, Can Dündar, İsmail Küçükkaya, Hakan Çelik, Hüseyin Yayman, Defne Samyeli, Şule Perinçek, Elif Germiyanlıgül, Oğuzhan Asiltürk, Ahmet İnsel, Abdüllatif Şener, Hakan Çelik, Temel Kotil, Haydar Baş, Mehmet Bekaroğlu, Mithat Sancar, Bülent Yıldırım, Ahmet Ertürk, Mustafa Varank.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler