Marmara'da deprem tehlikesi
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde İmralı Adası'nın güneyinden geçen fay hattında deprem tehlikesi olabileceğini belirterek, yüzlerce yıldır kırılmadığını tahmin ettikleri bu hattın kırılması durumunda Marmara'nın güneyini etkiley
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde İmralı Adası'nın güneyinden geçen fay hattında deprem tehlikesi olabileceğini belirterek, yüzlerce yıldır kırılmadığını tahmin ettikleri bu hattın kırılması durumunda Marmara'nın güneyini etkileyeceğini söyledi.
Çeşitli ziyaretler yapmak için geldiği Bandırma'da İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'nın güneyinde halen bir deprem riski olduğunu savundu. 17 Ağustos 1999 depreminde kırılan Marmara Denizi'ndeki Çınarcık Fayı'nın devamı olan fayın İmralı Adası'nın güneyine gittiğini belirten Üşümezsoy, 17 Ağustos depreminden sonra stres yüklenen bu hattın kırılması halinde özellikle Marmara'nın güneyiyle Bandırma ve Mudanya için büyük risk oluşturduğunu söyledi.
Bandırma ve Mudanya'nın arasındaki fayın daha önce yırtılmamış bir bölge olduğunu söyleyen Üşümezsoy, 17 Ağustos depreminde meydana gelen, Çınarcık'tan Esenköy'e kadar gelen bir kırılmaydı. Bandırma'ya kuş uçuşu baktığınız zaman Esenköy, İmralı ve Mudanya hattı riskli bir hat olarak gözüküyor. 1964 yılında Manyas'ta kırılan fay, Manyas Gölü'nün içinden geçiyordu. Böyle bakınca Kuzey Anadolu Fayı batıdan doğuya doğru gelen hattı gelip Manyas Gölü'nün kuzeyine ulaşırken, doğudan Erzincan'da ilk olarak 1939'da yırtılarak devam eden hat ise Çınarcık Esenköy'e kadar geldi. Bu ikisinin arasındaki boşlukta, bu bölgede 1556 yılında ve Kapıdağ Yarımadası'nın doğu kıyısındaki hatta 1000'li yıllarda iki deprem olmuş ve o bölgedeki uygarlığı yıkmış. 1964 yılında Manyas Fayı kırıldığı için o fayın devamındaki bölge riskli durumda. İmralı'nın güneyinden geçen fayla, Manyas Fayı arasındaki iki kırılmayan bölge arasında kalan Bandırma-Mudanya Bölgesi Kuzey Anadolu Fayı'nın iki tarafından yırtılan ama ortada yırtılmayan bir bölge.
Çınarcık'tan gelip İmralı'nın güneyine giden Kuzey Anadolu Fayı'nın devamı olan fay kırılırsa Güney Marmara'da Bandırma ve Mudanya'yı etkiler. Orası 17 Ağustos 1999 depreminden sonra stres yüklenen bir hat. 1894 yılında o fayda son olarak olan depremde Çınarcık-İmralı fayı kırılmışsa o zaman büyük bir risk yok. Ancak kırılmamışsa orası riskli bir bölge halindedir açıklamasını yaptı.