Mecliste pantolona başörtü engeli
TBMM’de kadın vekillerin pantolon yasağını kaldıran içtüzük değişiklik teklifi, BDP’li Süreyya Önder, başörtüsü takılabilmesine de imkan tanıyan önerge hazırlayınca ortalık karıştı... Ak Parti teklifi komisyona geri çekti...Kadın milletvekillerinin pantol
TBMM’de kadın vekillerin pantolon yasağını kaldıran içtüzük değişiklik teklifi, BDP’li Süreyya Önder, başörtüsü takılabilmesine de imkan tanıyan önerge hazırlayınca ortalık karıştı... Ak Parti teklifi komisyona geri çekti...
Kadın milletvekillerinin pantolon yasağını kaldıran TBMM İçtüzüğü değişiklik teklifi, “başörtüsü” ve “kravat” engeline takıldı.
TBMM Genel Kurulu’nda dün kadın milletvekillerine pantolon serbestisi getiren TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin görüşmeleri, 1 Ekim’deki yeminlerinin ardından TBMM’nin “anamuhalefeti” olacağını iddia eden BDP’nin son dakika önerge manevrası üzerine başlayamadı. Teklif genel kurulda görüşülemeden Anayasa Komisyonu’na geri çekildi.
Meclis’te pantolon devrimi için sağlanan uzlaşma çerçevesinde TBMM Danışma Kurulu’nda dün AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerinin onayı ile içtüzük değişiklik teklifinin 48 saatlik süre beklenmeksizin Genel Kurul gündeminde ele alınabilmesinin yolu açıldı. Ancak Genel Kurul’da teklifin görüşmelerine geçilmesinden hemen önce BDP’nin erkek milletvekilleri için kravat takmayı zorunlu olmaktan çıkartan, isteyen kadın milletvekillerinin ise “başörtüsü” ile Genel Kurul’a gelebilmesine olanak tanıyan bir önerge hazırladığı öğrenildi.
İŞTE ORTALIĞI KARIŞTIRAN ÖNERGE
İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in imzasını taşıyan ve Meclis’te hararetli tartışmalara yol açan BDP önergesi’nde “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ve pantolon giyer. Kadınlar ise tayyör ceket ve pantolon giyer, inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” hükmü yer aldı.
ÖNCE ARA SONRA ERTELEME
Önergeden haberdar olan AK Parti, önergesinin verilmesini ve görüşülmesini önlemek için Genel Kurul’u yöneten TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam ile görüşerek, çalışmalara ara verilmesini istedi. Sağlam bunun üzerine İçtüzük değişiklik teklifinin görüşmelerine geçilmeden önce toplantıya yarım saat ara verdiğini açıkladı.
Verilen arada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş parti yöneticileriyle diğer partilerin grup başkanvekilleriyle görüştü. Kulislerde AK Parti’nin “başörtüsü konusunu tartışmak istemediği”, önergenin lehinde ya da aleyhinde bir tutum sergilemekten kaçındığı için çözüm aradığı konuşulurken, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun hızla Genel Kurul’dan çıktığı görüldü. Komisyondaki makamına geçen Kuzu, süratle çözüm olarak bulunan teklifin komisyona geri çekilmesi formülü çerçevesinde, komisyon başkanlığının teklifin komisyona iadesini isteyen dilekçe metnini hazırlattı. Verilen aranın ardından içtüzük değişikliği teklifinin görüşmelerine geçilmeksizin TBMM Başkanvekili Sağlam, düzenlemenin komisyon başkanlığınca komisyona geri çekildiğini açıkladı.
BDP’Lİ KAPLAN'DAN TEPKİ
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Genel Kurulda pantolon, etek giyince Anayasaya aykırı olmuyor da başörtüsü olunca mı değişiyor? Yanlış bir tutum” dedi.