Memur masadan kalktı !

Hükümetin, 2012 yılı için verdiği 3.5 artı 4’lük zam teklifini kabul etmeyen Memur-Sen sürenin dolmasına saatler kala masadan kalktı. Hükümetle memur arasındaki sözleşme imzalama süresi saat 24.00’te dolacak. Uzlaşma sağlanamazsa, son sözü Hakem Heyeti sö

Memur masadan kalktı !

Hükümetin, 2012 yılı için verdiği 3.5 artı 4’lük zam teklifini kabul etmeyen Memur-Sen sürenin dolmasına saatler kala masadan kalktı. Hükümetle memur arasındaki sözleşme imzalama süresi saat 24.00’te dolacak. Uzlaşma sağlanamazsa, son sözü Hakem Heyeti söyleyecek. Heyetin kararı kesin ve bağlayıcı olacak. 

 

Kamu İşveren Heyeti adına görüşmeleri yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 10 yıllık iktidarları döneminde memuru enflasyona ezdirmedikleri gibi refah artışından da pay verdiklerini söyledi. 2002 bütçesinin yüzde 18’inin personel giderleri için ayrılırken, 2012 yılı bütçesinde personel giderlerinin payının yüzde 30 olduğuna dikkat çekti. “Bu rakamlar işçi, memur, çalışana nasıl baktığımızın en canlı örneğidir” dedi. 

 

PERSONELE 100 YATIRIMA 32 MİLYAR 

 

Çelik, 1 Ocak itibariyle memur ve emekliye yüzde 2.7’lik enflasyon farkını verdiklerini anımsattı. 2012 yılı bütçesinde personel giderleri için 100 milyar ayrılırken; yatırımlar için ayrılan rakamın 32 milyar olduğunun altını çizdi. 74 milyonun sorumluluğunu üstlenen bir iktidar olarak memura kapılarının her zaman açık olduğunu vurgulayarak, “Ancak dünyada ekonomik durgunluk ve sıkıntılarla karşı karşıyayken, yönetim sorumluluğumuzun gereği olarak dikkatli yürüyüşümüzü bugüne kadar sürdürdük, bundan sonra da sürdüreceğiz” dedi. 

 

BU NİHAİ TEKLİFİMİZ 

 

Çelik, 2012 bütçesinde memur zammı için 3 artı 3 öngörmelerine rağmen yüzde 3.5 artı 4’e çıktıklarını ve bunun nihai teklifleri olduğunu söyledi. Buna ilave olarak enflasyonun yüksek çıkması halinde yine enflasyon farkı vermeyi de teklif ettiklerini belirtti. 

 

EN DÜŞÜK MEMURA 1.757 TL 

 

Bu teklifle bütçe imkanları zorladıklarını anlatan Çelik, öngörülen artışla 1 Temmuz’da en düşük memur maaşının 1.633 TL’den 1.757 liraya çıkacağını açıkladı. 

 

Ortalama memur maaşının ise 1.894 TL’den 2.039 TL’ye yükseleceğini vurguladı. 

 

“Devletimiz milletimiz için vardır. Memurumuz, emeklimiz, çalışanımız için vardır. İmkanlarımızı zorlayarak ne verebiliriz hassas çalışmamız neticesinde, 74 milyonun taleplerini de dikkate alarak, tüm vatandaşların da hakkını gözeterek yüzde 3.5 ve 4’lük artışı verdik” dedi. 

 

Çelik, 11 hizmet kolunun 56 talebine de olumlu yanıt verdiklerini anlatan Çelik, 4-C’lilerin 11 ay olan maaş süresinin 11 ay 28 güne çıkarılması; sözleşmelilerin yemek eşitsizliğinin giderilmesi gibi talepleri kabul ettiklerini açıkladı. 

 

SAAT 24.00’E KADAR GÖRÜŞEBİLİRİZ 

 

Gazetecilerin sorusu üzerine Çelik, kimi değerlendirmeye göre saat 24.00’e kimine göre de yarın sabah 08.00’e kadar süre olduğunu, talep gelirse konfederasyonlarla yeniden görüşebileceklerini söyledi. 

 

“Süreç devam ediyor. Belki Memur-Sen’in temas talepleri de olabilir. Bu süreç içinde resmi prosedürü tamamlayacağız” dedi. 

 

UZUN BİR SÜRE ARA VERDİK 

 

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Kamu İşveren Heyeti'nin getirdiği yeni teklif 2012 için 3,5 4, 2013 için bir yenilik yok, ek ödeme yok, eş yardımında artış yok, taban aylığa zam yok, 4-C'liye yüzdelik zam yok, emekliye zam yok, toplu sözleşme ikramiyesine zam yok, yok, yok, yok” dedi. 

 

Memurlar ile Hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde verilen arada açıklama yapan Gündoğdu, görüşmelere “uzun bir süre” ara verdiklerini söyledi. 

 

Toplu sözleşmenin sabah 08.30'a kadar imzalanabileceğine işaret eden Gündoğdu, istediklerinin olmaması durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na müracaat edeceklerini söyledi. 

 

MEMUR MEYDANLARA ÇIKIYOR 

 

Hükümetin teklifine ilk tepkiyi Kamu-Sen ve KESK verirken, çarşamba günü meydanlara çıkma kararı aldı. Memur-Sen ise uzlaşmazlığın kesinleşmesi halinde eylem kararı alacak ve eylem takvimini kamuoyunu duyuracak. 

 

HAKEM HEYETİ NE DERSE O 

 

Bakan Çelik, uzlaşma sağlanamazsa konunun hakem heyetine gideceğini belirterek, hakem heyetinin vereceği kararın kesin ve bağlayıcı olduğunu söyledi. Onun kararına herkesin uymak zorunda olduğunu vurguladı. 

 

Memurun, eylem yaparak meydanlara inebileceği anımsatması üzerine ise Çelik, “Bizim memurlarımız hukuka bağlıdır. Demokrasi, müzakere diyoruz. Yeni süreç toplu sözleşme süreci. Herkesin dediği, olmayabilir. Kamunun dediği de olmadı. 3 artı 3 demiştik. 3.5 artı 4 oldu. Bu süreç devam ediyor. Hukuk çerçevesinde devam etmesini temenni ederim” dedi. 

 

HAKEM KURULU BELİRLENDİ 

 

Bakanlar Kurulu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyelerini belirledi. Buna göre, toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması durumunda toplanacak kurula, Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlık edecek. 

 

Bakanlar Kurulu tarafından memur sendikaları konfederasyonuna gönderilen yazıya göre, Sayıştay Başkanı Akyel'in başkanlığını yapacağı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun diğer üyeleri şöyle: 

 

-İlhan Hatipoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü 

 

-Erhan Usta, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 

 

-Cavit Dağdaş, Hazine Müsteşar Yardımcısı 

 

-Şaban Talaş, Devlet Personel Başkan Yardımcısı 

 

-Hacı Bayram Tombul, Memur-Sen 

 

-Hüseyin Rahmi Akyüz, Memur-Sen 

 

-İsmail Koncuk, Türkiye Kamu-Sen 

 

-Ali Kılıç, KESK 

 

-Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi 

 

-Doç. Dr. Aydın Başbuğ, Gazi Üniversitesi

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler