MGK 2008'de son kez toplandı

Milli Güvelik Kurulu toplantısı sonrası yazılı bir açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada dört başlık altındaki önemli mesajlar dikkat çekti. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında,  İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinlinin yaşamına

MGK 2008'de son kez toplandı


Milli Güvelik Kurulu toplantısı sonrası yazılı bir açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada dört başlık altındaki önemli mesajlar dikkat çekti.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında,  İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinlinin yaşamına  yitirmesine yol açmasından duyulan derin endişe dile getirilirken, askeri  harekatın derhal durdurulması, çatışmaların sona erdirilmesi, diplomasiye imkan  tanınması, Gazze'deki halka insani yardımların güvenli şekilde ulaştırılmasının  sağlanması ve ayrıca Filistinliler arasında bir an önce uzlaşmaya varılması  çağrısında bulunuldu.

MGK toplantısının ardından MGK Genel Sekreterliği'nce yayımlanan bildiri  şöyle:

“Toplantıda, ülke güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler ele  alınmış; milletimizin güven ve desteği ile sürdürülen bölücü terörle mücadelede  elde edilen sonuçların genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, terör  örgütü ve yandaşlarına karşı yürütülen çok yönlü mücadeleye, tehdit bertaraf  edilene kadar aynı azim ve karalılıkla devam edileceği vurgulanmıştır.

İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatının çok sayıda Filistinlinin yaşamanı  yitirmesine yol açmasından duyulan derin endişe dile getirilmiş, askeri harekatın  derhal durdurulması, çatışmaların sona erdirilmesi, diplomasiye imkan tanınması,  Gazze'deki halka insani yardımların güvenli şekilde ulaştırılmasının sağlanması  ve ayrıca Filistinliler arasında bir an önce uzlaşmaya varılması çağrısında  bulunulmuştur.

Irak'taki ABD güçlerinin statüsüne ve geri çekilme takvimine ilişkin  olarak Irak ile ABD arasında imzalanmış bulunan anlaşma sonrası dönemde Irak'taki  yeni durum ve bu ülkeyle ilişkilerimiz değerlendirilmiş, ayrıca Irak  topraklarından kaynaklanan PKK terörüyle mücadele konusu ve bu amaçla Türkiye,  Irak ve ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma ele alınmıştır. Türkiye-Irak  Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde Irak ile işbirliğinin  çeşitli alanlarda geliştirilmesi üzerinde de durulmuştur.

Kıbrıs'ta 3 Eylül 2008 tarihinde başlayan müzakere süreci ayrıntılı  olarak değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'nin Kıbrıs'ta Birleşmiş  Milletler Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı  Sayın Talat tarafından yürütülmekte olan kapsamlı çözüm müzakerelerini  desteklediği, çözümün; yerleşik BM parametreleri temelinde 40 yıllık müzakere  sonucunda ulaşılan iki kesimlilik, iki tarafın siyasi eşitliği, iki kurucu  devletin eşit statüsü ve yeni bir ortaklık devleti ilkeleri çerçevesinde  bulunması gerektiği ve Türkiye'nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesinin  esas olacağı vurgulanmıştır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler