Mimar Sinan İzinde bir kadın

Mimar Sinan'ın, büyük eserler kazandırdığı İstanbul'da ona yakışan bir cami ölümünden yıllar sonra ibadete açıldı. Modernle gelenekseli birleştiren Şakirin Camisi'nin tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu, Sinan'ın eserlerinden etkilendiğini saklamıyor: "Onun ca

Mimar Sinan İzinde bir kadın

Mimar Sinan'ın, büyük eserler kazandırdığı İstanbul'da ona yakışan bir cami ölümünden yıllar sonra ibadete açıldı. Modernle gelenekseli birleştiren Şakirin Camisi'nin tasarımcısı Zeynep Fadıllıoğlu, Sinan'ın eserlerinden etkilendiğini saklamıyor: "Onun camilerini seviyorum!" Tarihte ilk defa bir kadının tasarladığı cami olan Üsküdar'daki Şakirin Camisi, dün cuma namazının ardından törenle ibadete açıldı.

Törene katılan isimlerden biri Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan oldu. Emine Erdoğan, Zeynep Fadıllıoğlu'na şu sözlerle teşekkür etti: "Caminin her köşesi muhteşem bir şekilde işlenmiş. Her bir noktasına, her bir zerresine, el emeği verilmiş göz nuru dökülmüş. Şatafat yok, abartı yok! Bu eser, İslam medeniyetinde kadın ile cami arasına mesafe konulmadığının adeta bir ispatı."

"ALLAH SEVGİSİYLE..."
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da Fadıllıoğlu'nu ve ekibini Kuran'dan bir ayetle övdü; "Allah'ın mescitlerini, ancak ve ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, ibadetlerini yerini getiren ve Allah'tan başkasından korkmayan güzel insanlar imar eder!" İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Geleceğe güzel eserler bırakmak zorundayız.

Semiha Şakir Vakfı'na özellikle teşekkür ediyorum" diye konuştu. Semiha Şakir Vakfı, Türkiye'nin her yerinde pek çok hayrata imza attı. Ancak "Müteşekkir" anlamına gelen Şakirin Camisi'nin aile için ayrı bir önemi var. Dina Şakir, bu teşekkürü şu sözlerle dile getirdi: "Semiha Şakir Vakfı'nın emel ve hayalleri bu eserde yer almıştır." Törenin ardından Vakıf, protokolle camiyi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devretti. Ardından camide ilk namazı; cuma namazını imam Ramazan Kutlu kıldırdı.

İÇ TASARIMINDA BİR KADIN
Projesini mimar Hüsrev Tayla'nın yaptığı Şakirin Camisi'nin bir özelliği de tarihte iç tasarımcısının kadın olduğu tek cami olması... Zeynep Fadıllıoğlu, uluslararası arenada modern tasarımlarıyla tanınan bir isim. Fadıllıoğlu, Şakirin'i tasarlarken o kadar da zorlanmadığını ifade ediyor. Bunun nedeni ise cami kültürüne hele hele Mimar Sinan'ın eserlerine aşina olması; "Onun camilerini çok seviyorum. Camilerinde çok çalıştım, çok vakit geçirdim..." diyor. Şakirin Camisi'nin tasarımında hata yapmamak için çok dikkatli davrandığını ifade eden Fadıllıoğlu, "İslami hayat tarzını bilmek başka, tasarım yapmak başka... Hata yapmamak için çok dikkatli davrandım. Her bir ayrıntıyı defalarca elden geçirdim" diyor.

 Peki bu cami kaç liraya mal oldu? Bu noktada Zeynep Fadılloğlu oldukça ketum: "Şakir Ailesi bu mevzuda oldukça hassas. Maliyetten çok ibadethanenin manevi değerini öne çıkarmak istiyorlar." Maliyet her ne kadar sır olarak kalsa da Şakirin Camisi'nde kullanılan malzemelere bakıldığında öyle ucuza mal olmadığı aşikâr.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler