Nihat Usta yeni tesisini anlattı..
1974 yılından bu güne köftecilik mesleğine başlayan ve tesisleriyle Trabzon’da fark yaratan Nihat Usta (Nihat Aydın) yine güzel bir projeye imza attı. Akçaabat Salacık mevkiindeki sahil yolu üzerinde deniz manzaralı restoranını açtı. Belkide dünyanın en u
1974 yılından bu güne köftecilik mesleğine başlayan ve tesisleriyle Trabzon’da fark yaratan Nihat Usta (Nihat Aydın) yine güzel bir projeye imza attı. Akçaabat Salacık mevkiindeki sahil yolu üzerinde deniz manzaralı restoranını açtı. Belkide dünyanın en uzun köftecisi ünvanını elinde tutan Nihat Aydın, restoranının özelliklerini şöyle sıraladı;
PROJENİN MALİYETİ NE KADAR?
Turizm desteği aldınız mı?
302 Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi kapsamında hem AB’den hemde Türkiye Devleti’nden toplam 240 bin lira destek aldım. Geri kalanının kendim yaptım.
Toplam proje maliyeti ne kadar?
3,5 milyon lira..
Aldığınız arsa buna dahil mi?
Hayır.
O ne kadar tuttu?
Burada 2,5 dönüm yer var. Bir dönümü 1 milyon lira. Şu anda bu fiyata satılıyor.
Böyle uzun bir dağın yamacına tesis kurmak nereden aklınıza geldi?
Oturduğum yer 6 km ilerde. Her zaman buradan geçerken burayı keşfettim. Kafaya koydum. Yer 1 kişinin biliyordum ama 25 kişinin çıktı. Sordum kimindir bu yer. Köyden bir kaç kişinin ismini verdiler. Birinin yerini aldım sonra 18 kişinin daha sırayla yerlerini aldım. Sonra tamamladım.
Neden bu uzunluk?
Diğer tesislerimizde hep bu sorunu yaşadık. İnsanlar hep deniz kenarını istiyor. Bizde istedik ki her gelen deniz kenarını görsün.
MİSAFİRLERİMİZ RAHAT EDİYOR
Türünün tek örneği diyebilir miyiz?
Sadece kendi alanında yani köfteci olarak dünyanın en uzun restoranı sayılırız.
Bu uzunluğu gören merak ediyor soruyor mu? Şaşıran…
Kimisi şaka yapıyor. Salona giriyorlar. Personel arkadaşlar son masayı işaret ettiklerinde, “Dolmuş oraya var mı?” diye espiri yapıyorlar. Hep birlikte gülüyor. Şaşıran da oluyor. Hoşuma giden tarafı misafirler girdiklerinde rahat edecekleri ferahlık rahatlığı görüyor. Bir de şu var Karadeniz’e gelen insanların yüzde yüzü bu tesisin önünden geçiyor.
Garsonlar için zor olmuyor mu? Kulaklıklı telsiz sistemi ile işlerini kolaylaştırmak istiyorum. Bunun için çalışmalar yapıyorum.
Tabağı taşırken soğumuyor mu?
Köftemizi soğutmadan servis edebiliyoruz. Çünkü mutfaklarımız ona göre hazırlanmış. 3 bölümden oluşmaktadır.
Servis planlaması 3 bölüme göre mi?
Evet. Yani şöyle diyelim sanki bir tesis ama içinde 3 tesis var.
Alkol isteyen oldu mu?
Çok isteyenler oldu. Özellikle turistler. Ama ben bugüne alkol üzerine bir çalışma hiç yapmadım. Bundan sonra da yapmayı düşünmüyorum.
Tesisin özellikleri?
190 metre boy uzunluğu var. Derinliği 7 ve 12 metre arasında değişiyor. 3 mutfağı var. 6 metre boyunda bir tane ızgarası var. Bir 6 metrelik daha ızgara yerleştirilecek. 1 masa 6 sandalye alıyor. Toplam denize bakan 100 masa var. İçerde toplam 600 sandalye hizmet ediyor. Alanın tamamı 1200 kişi alıyor. Fakat 600’den fazla sandalye koyulmayacak rahat ve ferah olunsun diye. 5 ile 10 arasında değişen sayıda köfte ustaları var. toplam 50 personelimiz var. 20 adet lavabosı var. Tesisin üstü tamamen açılır kapanır çatıya sahip.