Öcalan İmralı'da ne kadar kalacak?

 Öcalan İmralı'da ne kadar kalacak sorusuna Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevabı "Kalabildiği kadar kalacak, hakkında verilen hükmü hepimiz biliyoruz. Bunun dışında bir şey söylemek, düşünmek noktasında da değiliz" oldu. İmarlı görüşmeleri konusunda

Öcalan İmralı'da ne kadar kalacak?

 

Öcalan İmralı'da ne kadar kalacak sorusuna Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın cevabı "Kalabildiği kadar kalacak, hakkında verilen hükmü hepimiz biliyoruz. Bunun dışında bir şey söylemek, düşünmek noktasında da değiliz" oldu.
 
İmarlı görüşmeleri konusundaki soru üzerine, ağırlaştırılmış müebbet hapse hükümlü olan bir kişiyle görüşmenin hem infaz kanununun belirli maddelerinde hem de ziyaret yönetmeliğinde yerleri olduğunu anlatan Arınç, Abdullah Öcalan'a yapılmak istenen ikinci ziyaret konusunda kararın Adalet Bakanlığı'nda olduğunu söyledi.
 
Arınç, "İlk görüşmenin akabinde eğer bir düz çizgi olarak bu iş devam edecek olursa; 'silah bırakmanın, sınırlar dışarısına çıkmanın ve daha sonraki gelişmelerin sanki sürebileceği' şeklinde bir intiba oldu.
 
Bir defa bu görüşmenin veya 3 Ocak'taki ilk ziyaretin ve onun öncesinde de böyle bir temasın başlamış olmasının ben çok büyük rahatlık meydana getirdiğini, bu süreçten Türkiye'de çok büyük bir kesimin memnuniyet duyduğunu, siyasette, medyada, toplumun içerisinde belirli kesimlerinde, 'Türkiye'de artık silahlar susacak, ölümler bitecek artık gözyaşları duracaksa hükümetin bu süreci MİT ile başlatmış olmasını isabetli buluyorum' düşüncesi, kamuoyu yoklamalarında da bize gelen intibalarda da açıkça görülüyor" dedi.
 
HUDUTTA GÖREV YAPAN ALBAYIN KÜRTÇE SELAMI
 
Geçmiş yıllarda yaşanan acı olayların insanları çok küstürdüğü ve ümitsiz hale getirdiğini belirten Arınç, hudutta görevli bir albayın, 80 yaşındaki bir adamın evine giderek Kürtçe selam vermesinin ve sohbet etmesinin kendisini duygulandırdığını ve çok mutlu ettiğini kaydetti.
 
Arınç, "Halkımız bu, askerimiz de bu olduktan sonra inşallah bu iş çözülecek. Çünkü halk, kendisini seven, kendisine saygı duyan, kendisi ile bütünleşen kaymakam, asker, vali, öğretmen istiyor. Ters bakan, tepeden bakan, düşmanca bakan istemiyor" görüşünü dile getirdi.
 
Arınç, MİT yetkililerinin gelişmeler konusunda Başbakan Erdoğan'a karşı sorumlu olduğu için bilgi verdiğini ifade ederek, "Bu hükümetin konusu değil. Emin olun ki biz hükümette bu konuyu görüşmüyoruz. Ben dahil, Bakanlar Kurulu'ndaki pek çok arkadaşımız, belki Adalet Bakanımız, bu gidiş gelişlerle ilgilendiği için bizden bir yüzde 10 daha fazla biliyor olabilir, bilmemiz de gerekmez ama bileceğimiz gün mutlaka gelecek" diye konuştu.
 
Arınç, konunun belirli bir noktaya ulaşıp hükümet meselesi haline gelmesinin ardından bunu hükümet olarak görüşeceklerini ve sonra TBMM'ye getireceklerini bildirdi.
 
Arınç, diğer siyasi partilerle de daha sıkı bir işbirliğine gidilebileceğini vurguladı.
 
ÖCALAN NE KADAR KALACAK SORUSUNA CEVABI
 
Bülent Arınç, "Öcalan (İmralı'da) ne kadar kalacak orada" yönündeki bir soruyu, "Yani kalabildiği kadar kalacak, hakkında verilen hükmü hepimiz biliyoruz. Bunun dışında bir şey söylemek, düşünmek noktasında da değiliz" diye yanıtladı. Arınç, Öcalan'ın içinde bulunduğu şartların Avrupa'dan gelen gözlemcilerin de ifade ettiği şekilde infaz için yeterli hale getirildiğini bildirdi.
 
Öcalan'a televizyon verilmesi kararının "İzleme Kurulu"nun raporunun ardından çıktığını anlatan Arınç, "Yoksa Sayın Başbakanımızın sözüyle, talimatıyla verilmiş değil. O, 'mümkünse elbette verilsin demiştir' ama bununla ilgili bir kurul kararı var" diye konuştu.
 
Arınç, BDP'nin İmarlı'daki ikinci görüşmeye parti eşbaşkanlarının gitmesi konusunda ısrarı olduğu yönündeki hatırlatma üzerine, "BDP'nin ısrar etme hakları yok. Böyle bir talepleri hiçbir zaman doğru olmaz. Sürecin kesintiye uğramaması lazım, bu onların tavrına bağlı" ifadesini kullandı.
 
Bülent Arınç, Türkiye'yi terör belasından kurtarmak için bütün aktörleri incelediklerini, bu aktörler içerisinde birisiyle ilişki kurulduğunu, o ilişkiyi devam ettirmeye çalıştıklarını kaydederek, şöyle devam etti:
 
"Ama karşımızdakilerin kafası da karışık, işleri de karışık, ne yapacaklarını da önceden kestirmek çok zor. Çünkü karşınızda bir kişi yok sizin, bir kurum yok, kurumsallaşmış, şöyle karşınıza muhatap alabileceğiniz bir şey de yok. Kandil bunlardan bir tanesi, ne diyecek- Öcalan'ın vereceği mesaja karşı tepkisi ne olacak- Evet de olur, hayır da olur.
 
'Şu anda biz evet diyeceğiz' diyorlar. Avrupadakiler var, onlar da 'Öcalan'ın söyledikleri bizi bağlar' diyorlar, BDP'yi de o noktada saymalıyız. Tek parçalı bir yapı yok. Dolayısıyla BDP kendisini tek muhatap olarak... Eskiden 'bize gelmeyin kardeşim, İmralı'ya gidin' filan diyorlardı. Şimdi 'illa biz de gideceğiz' diyorlar.
 
Şüphesiz Öcalan ile bunların bir araya gelip bazı mesajları almasında vermesinde fayda var. Bu süreç ancak böyle devam edebilecek gibi görülüyor. Karayılan'ı oradan tutup da buraya getirecek halimiz yok. Zübeyir Aydar'a 'gel bakalım sen İmarlı'ya bir git' diyecek halimiz yok. 'Biz de zaten onların uzantısıyız' diyorlar.
 
Peki kardeşim şu ikiniz gitsin bir görüşsün bakalım. Bence de çok iyi oldu. Ahmet Türk herkesin saygı duyduğu bir insan bu konuda, Ayla Akat Ata zamanında avukatlığını yapmış partinin grup başkanvekilliğini yapmış, döndü geldi ama zannediyorum parti kendi içerisinde, yani partinin sorumlularının da bir şekilde muhatap alınmasını istediği için eşbaşkanlar da gitsin diye karşımıza çıkıyorlar.
 
Bu talep kendi partilerinin temsili bakımından belki makul olabilir ama buna karar verecek olan Adalet Bakanı'dır, Adalet Bakanımız da şüphesiz sayın Başbakanımızın hassasiyetlerine göre hareket edecektir."
 
"İMKAN OLSA SÜRECİ AYNI KİŞİLERLE YAPARIM"
 
Arınç, "Benim elimde imkanım olsa süreci, sürekliliği temin etmek üzere aynı kişilerle yaparım. Yani keşke mümkün olsa, söz bana düşse Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata... Başında onlar başladıysa bence sonuna kadar da onların götürmesi güvenirlik açısından, süreklilik açısından, birbirinden kopmamak açısından daha faydalı olur diye düşünüyorum ama 'hayır onların devam etmesine gerek yok şunlar olacak' derlerse bunu Adalet Bakanımızın belirlemesinden başka bir çare yok" dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Arınç, sokakta emniyet amirini tokatlamış, doktoru dövmüş, elini silahına götürüp 'silahı çekseydim alnının tam ortasına vuracaktım' diyen insanları İmralı'ya gönderemeyeceklerinin de altını çizdi.
 
BAŞKANLIK SİSTEMİ
 
Başkanlık sistemi konusundaki soru üzerine Arınç, özellikle CHP'nin, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini reddettiğine ilişkin düşüncesi olduğunu ifade ederek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç'un, "Bu tamamen rejim değişikliğidir" sözlerini çok garipsediğini kaydetti.
 
Başkanlık sisteminin bütün çeşitlerinde parlamentonun bulunduğunu ve son derece güçlü olduğunu anlatan Arınç, bunun rejim değil sistem değişikliği olduğuna işaret etti. Arınç, CHP'nin başkanlık sistemi konusunda cehalet sergilediğini savunarak, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da kendilerinin cumhuriyeti reddettikleri ve yerine totaliter bir sistem getirecekleri yönünde açıklamalar yaptığını anımsattı.
 
Bülent Arınç, "Denebilir ki 'biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz', üç parti eğer bunu diyecek olursa o zaman biz ısrar etmeyeceğiz zaten. Biz bunlar görüşülsün, konuşulsun taraftar bulsun diye ortaya koyuyoruz. Bize göre doğru budur ama siz kabul etmiyorsanız biz de müşterek bir Anaysa yapacaksak o zaman sizin üçünüzün kabul ettiğine 'ben varım' diyecek de noktadayız" dedi.
 
Arınç, ortak bir metin çıkmazsa kendi tekliflerini hazırladıktan sonra Türkiye için uygun gördükleri Anayasa modelini yazacaklarını ve TBMM'ye getireceklerini ifade etti.
 
CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki bir soruyu yanıtlarken, "Sayın Başbakanımız eğer arzu ederlerse, 2014 seçimleri sırasında konjonktür de müsait olursa, şartlar elverirse, her türlü şartı düşünmek lazım, bu kolay verilecek bir karar değil, elbette aday olabilir, yüz defa bunu hak etmiştir ve biz de bütün gücümüzle sayın Başbakanımızın Cumhurbaşkanı olması için elimizden gelen gayreti gösteririz" ifadesini kullandı.
 
Arınç, bugünkü Anayasa değişmediği takdirde seçim yoluyla bir Cumhurbaşkanı seçileceğini belirterek, "O Cumhurbaşkanının yetkileri bu Anayasa değişmediği sürece 101, 102, 103 ve 104. maddelerdeki yetkiler olacak.
 
Cumhurbaşkanı bu yetkileri kullanacak. Adı başkan olmayacak Cumhurbaşkanı olacak, Anayasa'da yazıldığı şekliyle bu yetkileri kullanacak, bu yetkiler de az buz yetkiler değil. Ha başkan olmuşsunuz ha Cumhurbaşkanı olmuşsunuz" diye konuştu.
 
Bülent Arınç, "Sayın Abdullah Gül, çok güzel, çok başarılı bir Cumhurbaşkanlığı yaptı şu ana kadar" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler