Öğrenciler dikkat!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu, SBS yerine getirilen yeni modelle ilgili tüm usül ve esasları belirledi.MEB tarafından hazırlanan Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları Kılavuzu'na göre 8. sınıf öğrencileri her dönem 6
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretime geçiş sisteminde bulduğu, SBS yerine getirilen yeni modelle ilgili tüm usül ve esasları belirledi.
MEB tarafından hazırlanan Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları Kılavuzu'na göre 8. sınıf öğrencileri her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek. SBS yerine getirilen yeni sistemde Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere 6 dersten ilk sınavlar 28-29 Kasım'da yapılacak. Öğrencilere ders başına 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek. İkinci dönem merkezi dönem ortak sınavı ise 10 - 11 mayıs tarihlerinde yapılacak.
MEB, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları ile ilgili hazırladığı kılavuzu tamamladı. 2013 - 2014 Eğitim Öğretim yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları Kılavuzu'na göre 8. sınıflar birinci dönem merkezi sınavlar 28-29 Kasım günlerinde yapılacak. İlk dönem mazeret sınavları ise 14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Merkezi olarak ilk yapılacak sınav Türkçe dersinden olacak. Türkçe dersi merkezi sınavı 28 Kasım sabah saat 09.00'da başlayacak. Türkçe'nin ardından matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersi yapılacak. 29 Kasım günü de sırasıyla fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavı gerçekleştirilecek. Sınavlar 40 dakika sürecek ve öğrencilere 20'şer soru sorulacak. Sınav sonuçları 2014 yılı Ocak ayında açıklanacak. İkinci dönem gerçekleştirilecek merkezi sınavlar ise 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak. İkinci dönem sınav sonuçları ise 2014 yılı Haziran ayında açıklanacak. İkinci dönem merkezi sınavları da sırasıyla ilk gün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ikinci gün ise fen ve teknoloji, T.C. inkılap karihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavı olarak gerçekleştirilecek.
PUANLAMA 700 TAM PUAN ÜZERİNDEN YAPILACAK
Ortaokulların 8'inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılacak sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce her dönem ortak sınavlar yapılacak. Kılavuzda 2013-2014 eğitim öğretim yılı ortak sınavları ile ilgili usul ve esaslar belirlendi. Ortak sınavlarda alınan puanlar yılsonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
SINAVDA ÖĞRENCİLERE 20 SORU SORULACAK VE 40 DAKİKA SÜRE VERİLECEK
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00'te başlayacak ve aynı anda yapılacak. Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere, iki günde altı oturum halinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak. Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak. KKTC ve yurtdışında Bakanlığa bağlı olmayan okullar hariç, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemler E-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.
ÖĞRETMENLER FARKLI OKULLARDA GÖREVLENDİRİLECEK
Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğü tarafından sınav günü bitiminde e-okul sistemine işlenecek. Ortak sınavlara katılamayan diğer öğrenciler, mazeret durumunu gösteren belgeleri ile mazeret sınavına girme taleplerini ortaksinav@meb.gov.tr e-posta adresine, en geç ortak sınavlar tamamlandıktan bir gün sonra gönderecek. Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, ‘ilköğretim kurumları yönetmeliği 38'inci maddesi'nde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacak. Geçerli mazereti olmadan ortak sınav/sınavlara katılmayan, öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek, ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak.
Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirilecek. Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8'inci sınıf öğrencileri ayrıca PYBS'ye girmeyecek, ortaöğretime yerleştirmeye esas puanı ile değerlendirilecek. Öğrenciler, ortak sınavlar e- kılavuzuna http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecek.