Öğretmenlere şok teklif!
Atanamayan Kimya, Biyoloji ve Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerindeki mezunların sağlık sektörüne nakledilmesi önerisine Sağlık Bakanlığı'ndan nasıl bir yanıt gelecek?Hemşire alım ilanı veren özel hastanelere başvuru gelmiyor. En dikkat çekici örnek İsta
Atanamayan Kimya, Biyoloji ve Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerindeki mezunların sağlık sektörüne nakledilmesi önerisine Sağlık Bakanlığı'ndan nasıl bir yanıt gelecek?
Hemşire alım ilanı veren özel hastanelere başvuru gelmiyor. En dikkat çekici örnek İstanbul Özel bir Hastanesi'nde yaşandı.
Boşalan başhekim yardımcılığı için 25 kişi başvururken, bütün branşlarda hemşire alım ilanına cevap veren çıkmadı.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Cevat Şengül, ülke genelinde hemşire ihtiyacının 200 bine yaklaştığını bildirdi.
Şengül, "Atanamayan kimya, biyoloji ve fen bilgisi öğretmenleri sağlık personeli olsun." önerisinde bulundu.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, personel ihtiyacına yönelik sorunun çözümü için şunu teklif ediyor:
"Başta kimya, biyoloji, fen bilgisi bölümlerinde mezun olan binlerce öğretmen işsiz. Bunlar 6 aylık eğitimden sonra hemşire ya da sağlık memuru olabilir. Bu da sıkıntıyı çözer. Öğretmelerimiz de iş bulma noktasında sıkıntı yaşıyor. Verilecek 6 aylık eğitimle onlar da sisteme dahil edilsin. Hem biz hem de onlar rahatlasın."
Sağlık konularına yakın alanlarda eğitim almış öğretmenlerin bu açığı kısa sürede azaltabileceğini ifade eden Şengül, Türkiye için hemşire açığının ciddi bir noktaya geldiğini ve bunun özel hastanelerde daha fazla hissedildiğini vurguluyor. Bir de buna özel hastanelerden kamuya geçen hemşirelerin fazlalığının eklendiğini kaydeden Şengül, "Özellerde yıllarca yoğun bakım hemşireliği yapanlar aile hekimliğine geçti. Şimdi belge dolduruyor." ifadesini kullanıyor.
Bakan Akdağ ile bu konuyu paylaştıklarını ve bu süreçte olumlu bir düzenleme olabileceğinin altını çiziyor.
Türkiye'deki hemşire sayısındaki yetersizlik rakamlara da yansıyor. OECD ülkelerinde bin kişiye 8,4 hemşire düşerken, bu rakam Türkiye'de bin kişiye 1,5 kişi olarak kendini gösteriyor. Diğer yandan Türkiye'ye getirilmesi planlanan yabancı hemşirelerin ise özellikle güvenlik açısından ciddi tehlikelere yol açabileceği ve sayının da yetersiz olması dikkat çekiyor.
Yabancı hemşireler beklemede
Türkiye'ye getirilmesi planlanan yabancı hemşireler konusunda ise netleşen bir durum henüz yok. Bunların çalışma koşulları ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir çalışma yürütüyor. Özellikle gelecek hemşirelerin güvenlik açısından ciddi tehlikelere yol açabileceği ve sayının da yetersiz olacağı aktarılıyor.