OHAL kararı Meclis'te! Yapılacak oylama sonucunda yürürlüğe girecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla ilan edilen OHAL, TBMM’de yapılan oylama sonucunda yürürlüğe girecek.
OHAL kararının görüşüleceği TBMM Genel Kurulu başladı. 6 Şubat Pazartesi günü gerçekleşen, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa’da büyük yıkıma neden oldu. Depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı bugün saat 13.20 itibariyle 14 bin 351'e yükseldi. Afet sebebiyle meydana gelen can kayıpları için milli yas ilan edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise afet bölgesinde 3 ay sürecek Olağanüstü Hal ilan edildiğini açıkladı. Anayasa’nın 119’uncu maddesine göre karar Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülecek. Resmi Gazete’de yayımlanan OHAL kararı TBMM’de onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.OHAL kararının görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu, depremde yaşamını yitiren yurttaşlar ve AKP’li Milletvekili Yakup Taş için yapılan saygı duruşu ile başladı.
TBMM İç Tüzük 126. Maddesi’nde OHAL kararı ile ilgili şu ifadeler kullanıldı:
“Anayasa’nın 119’uncu Maddesi gereğince Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar Cumhurbaşkanlığı tezkeresiyle Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır; Meclis gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir, uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir. Öngörülen sürenin kısaltılması veya uzatılması hakkında siyasî parti grupları veya en az yirmi milletvekilinin imzası ile görüşme sırasında önerge verilebilir.
Oylamadan önce önerge sahibi beş dakikayı geçmemek üzere söz alabilir. Cumhurbaşkanı’nın talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi her defasında dört ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilir”