Okkan suikastında gelişme
İsveç 'te ikamet eden eski Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) mensubu Abdulkadir Aygan, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevini yaparken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali Gaffar Okkan suikastı ile ilgili çarpıcı açıklamalar
İsveç 'te ikamet eden eski Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) mensubu Abdulkadir Aygan, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü görevini yaparken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali Gaffar Okkan suikastı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İnternet üzerinden görüşme sağlanan Abdulkadir Aygan, 1999 yılında JİTEM ile ilişiğini keserek Burdur Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi emrine atandığını ve suikast döneminde Diyarbakır 'da olmadığını söyledi. Suikast öncesinde JİTEM ile Ali Gaffar Okkan personeli arasında yaşanan sürtüşmelere şahit olduğunu kaydeden Aygan, “1999 yılında JİTEM ile ilişkimi keserek Burdur Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi emrine atandım. Gaffar Okkan suikastı ben Diyarbakır'dan ayrıldıktan sonra gerçekleştirilmiş. Ancak; Diyarbakır Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı emrinde sivil memur olarak çalışırken, o dönem Jandarma İstihbarat Tim Komutanı olan Yüzbaşı Zahit Engin'in Gaffar Okkan ve emniyet aleyhindeki konuşmalarına tanık olmuştum. Resmen küfrediyordu, kızıyordu. Hatta birkaç kez kendisi ve timdeki rütbeli personelden bazıları Diyarbakır şehir merkezinde görevli polislerle münakaşa ediyorlardı” dedi.
“YEŞİL 'İN ADAMI FAİLİ MEÇHULLERİ DEŞİFRE EDİNCE JİTEM SIKINTIYA GİRDİ”
Abdulkadir Aygan Diyarbakır 'da görev yaptığı yıllarda emniyet mensupları tarafından sorgulanan ve Yeşil kod Mahmut Yıldırım ile çalışan eski PKK 'lı itirafçının JİTEM 'in bazı faili meçhul ve personelini deşifre edince sıkıntı yaşandığını söyledi. Aygan, “JİTEM ve bazen de Yeşil (Mahmut Yıldırım) ile çalışan eski PKK'lı itirafçı Muhsin Gül cinayet masası ekipleri tarafından alınıp sorgulanmıştı. Muhsin de JİTEM'in bazı faili meçhullerini ve personelini deşifre etmişti. Bu durum JİTEM 'i sıkıntıya sokmuştu. Gaffar Okkan emrindeki emniyetçiler, JİTEM personelini ve faaliyetlerini takibe almışlardı. Bir seferinde Terörle Mücadele (TEM) şubesindeki sivil polisler beni ve yanımdaki Hasan Adak isimli JİTEM personelini Ofis semtinde gezerken durdurup üzerimizdeki zimmetli, resmi silahı almak istediler, bizi emniyete götürmek istediler. Aramızda gerginlik yaşanmıştı. Bu durum; JİTEM'i ve üst makamları rahatsız ediyordu” şeklinde konuştu.
“BANA GELEN BİLGİYE GÖRE TEMİZÖZ 'ÜN ADAMI DA SUİKASTTE YER ALDI”
Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan 'ın suikastında Cemal Temizöz 'ün eski PKK 'lı olan adamı Abdulhekim Güven 'in yer aldığı bilgisinin kendisine geldiğini belirten Aygan, ancak kendisinin bu konuyu net bilmediğini söyledi. Aygan, “İnternet üzerinden bana iletilen bir bilgiyi buradan sizinle paylaşmak istiyorum. Bana gelen mesaja göre; Gaffar Okkan suikastında eski PKK'lı ve Cemal Temizöz 'ün adamı ve şu an cezaevinde olan Abdulhekim Güven de yer almıştır. Bana gelen mesajda Abdulhekim Güven'in sosyal konumu, ekonomik durumu dahi yer almaktadır. Mesajı gönderen kişi bu bilgiyi teyit edip etmeyeceğimi soruyor. Ancak; bilmediğim ve tanık olmadığım hiçbir konu hakkında konuşmam doğru olmaz diyerek cevap yazmadım” ifadelerini kullandı.
“BÖYLE BİR EYLEMİ ÜST DÜZEY ASKERİ YETKİLİNİN BİLGİSİ DIŞINDA GERÇEKLEŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Böylesi planlı ve uzun hazırlıklar sonucunda gerçekleştirilen eylemin bölgede görev yapan üst düzey askeri yetkilinin bilgisi olmadan yapmanın mümkün olmayacağını belirten Aygan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bir kez daha deklare ediyorum. A.Gaffar Okkan suikastı, uzun hazırlıklar, ince ve detaylı planlar sonucu, devlet içerisindeki Gladio (Ergenekon-JİTEM de bu yapıya dahildir) tarafından hem resmi görevliler, hem de sivil piyonlar (taşeronlar) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bazılarının iddia ettiği gibi 'Hizbullah 'ın tek başına böyle bir suikastı, tereyağından kıl çeker gibi yapması mümkün değildir. Kullanılan kalaşnikof silahlar da askeri istihbaratın gizli kasalarında bulunan, teröristlerden ele geçirilmiş ve resmiyete sokulmamış envanter dışı silahlardır. Böyle bir eylemi üst düzeydeki askeri yetkilinin bilgisi dışında gerçekleştirmek mümkün değildir. O dönem Diyarbakır'da her kim 7. Kolordu Komutanı idiyse, onun bu işte büyük rolü vardır”.
24 Ocak 2001 tarihinde Diyarbakır Emniyet Müdürü görevinde iken makamından Diyarbakır Valiliği 'ne giden Ali Gaffar Okkan ve korumaları Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç bulvarında hain bir pusu sonucu şehit edilmişti.