Ordu'da selin bilançosu belli oldu

Ordu'da selin yaraları sarılıyor.

Ordu'da selin bilançosu belli oldu

Ordu'da meydana gelen sel felaketi sonrasında yapılan hasar tespi çelışmalarını 150 milyın TL'yi geçtiği belirtildi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’da yaşanan sel afetinin yol açtığı zararın tahmini tutarının 150 milyon lirayı geçtiğini söyledi.

Başkan Enver Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında Ordu’da 3 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı ve 2 kişinin kayıp olarak arandığı sel felaketi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ramazan Bayramı'nda yaşanan sel felaketiyle ilgili konuşan Başkan Yılmaz, "İlimizde kimilerine göre son 80 yılın, resmi verilere göre ise son 60 yılın en büyük sel felaketini yaşamış olduk. Perşembe, Fatsa, Çatalpınar, Gürgentepe, Korgan, Ulubey, Çamaş ve Altınordu sel afetinden en çok etkilenen ilçelerimizdir. 4 gün boyunca aralıksız süren yağmur, maalesef bu ilçelerimizde çok ciddi hasarlara neden oldu" diye konuştu. 

Başkan Enver Yılmaz, selin yaralarının sarılmaya başlandığını, Perşembe ilçesinde kaybolan iki vatandaşı arama çalışmalarına ise hızla devam edildiğini belirterek, "Bu vatandaşlarımızın bulunması hususunda Büyükşehir Belediyemiz ile AFAD ve UMKE ekipleri yoğun gayret içerisindeler. İnşallah en kısa zamanda, kaybolan 2 kişiyi bulmayı ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ordu'da yılda metrekareye 900 kilogram yağmur düştüğünü, 2-3 günde ise ortalama 350 kilogram yağmur yağdığını ifade eden Başkan Yılmaz, "Afetin boyutu çok büyük olup, çok ciddi maddi ve manevi, ölümlü hasarlar oluştu. Geçtiğimiz yıllarda başka illeri vuran sel afetiyle bu sefer Ordu karşı karşıya kaldı. Yaşanan felakette 250'nin üzerinde mahalle yolunda çok ciddi hasarlar oluştu. Sel sonrası menfez ve köprülerde büyük hasarlar mevcut olup, 14'ün üzerinde köprümüz yıkıldı" ifadelerini kullandı.



KÖPRÜLER SELİN BOYUTUNU ARTIRDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, bölgedeki köprülerin yapımından kaynaklı teknik hatalara bağlı olarak yaşanan sel felaketinin boyutlarının arttığına işaret ederekkonuşmasına şöyle devam etti: "Bu köprülerden biri Perşembe ile Ordu arasında bağlantı sağlamaktadır. Yıkılan tüm köprülerimiz, aynı şekilde yapılmış olup hepsi orta ayaklıdır. Sel ile gelen ağaçlar, köprülerin orta ayağına takılıp altını doldurmuş ve bu sebeple çok ciddi bir barikat oluşturmuştur. Barikatın etkisiyle oluşan tazyik, hem köprüyü yıkmış hem de taşması nedeniyle çevredeki yapılara zarar vermiş ve buraların da yıkılmasına neden olmuştur. Devlet Su İşleri ile yaptığımız görüşmede, Ordu'da bundan sonra özellikle riskli alanlarda köprülerimizin ayaklı olmamasına özen gösterilecek ve tek kolon marifetiyle inşa edilmesi hususunda çalışma yapılacak. Ayrıca köprülerin daha sağlam yapılması hususunda gerekli talebi ilgili en üst düzey kurumlara ilettik."

“SELİN MALİYETİ 150 MİLYON LİRAYI AŞTI”

Başkan Enver Yılmaz, selin etkili olduğu bölgelerde hasar tespitinin sürdüğü bilgisini de vererek şunları kaydetti:

"Yapılan ilk tespitlerimizde, içme suyu ve kanalizasyonlarda 11 milyon lira tutarında, köprü ve yollarda ise yaklaşık 60 milyon liralık zarar mevcut. Bu çerçevede ilimizde 3 gün boyunca süren sağanak yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketinin maliyeti 150 milyon lirayı geçmiştir. Bu konuyla ilgili Valilik, AFAD, Defterdarlık ve Devlet Su İşleri ekiplerinin tek elden hasar tespit çalışmaları sürmektedir. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak AFAD'la birlikte hasar tespit çalışmalarını başlattık. Hem Başbakanımız hem de hükümetimiz hasarların tespitiyle birlikte gerekli zararların karşılanması hususunda bizlere gerekli güvenceyi vermiş durumdadır."

Sel felaketinde hem yerel hem de ulusal basının süreci yönetmekte kendilerine çok yardımcı olduğunu da söyleyen Başkan Yılmaz, bütün basın mensupları ve medya kuruluşlarına teşekkür etti.



"DERE YATAKLARINDAKİ YAPILAŞMAYA KESİNLİKLE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Başkan Enver Yılmaz, bölgedeki birçok evin dere yataklarına ve devlet hazinesine yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Bu evlerin tamamı Ordu, Büyükşehir Belediyesi olmadan önce yapılmış. Büyükşehir olduktan sonra buralara ev yapılmasına asla müsaade etmedik. Bundan sonra da ekiplerimiz ve ilçe belediyelerimizle çok şiddetli bir şekilde koordinasyon halinde olarak, gerekirse jandarma ve polislerimizi de yanımıza alarak bu türlü dere yataklarındaki yapılaşmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Maalesef afetin etkili olduğu alanlar, dere yatağına girilmesin denilen riskli ve heyelanlı yerler. Şimdi ise yaşanan bu felaket sonrası hem maddi hem de manevi kayıplarımız bizleri derinden üzüyor.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sel felaketiyle ilgili yaptığı açıklamaların sonunda, sel ve heyelanın yaşandığı ilk gün Ordu Valiliği’ne 1 milyon liranın aktarıldığını ve bu paranın acil ihtiyacı olan vatandaşlar için kullanıldığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler