OVP nedir? Ne demek? Açılımı ve anlamı! Ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

OVP ile 2025-2027 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak. OVP'nin ne olduğu ve anlamı araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

OVP nedir? Ne demek? Açılımı ve anlamı! Ne zaman, saat kaçta açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı bir canlı yayında 2025-2027 Orta Vadeli Program (OVP) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç yılını kapsayan bu plan, enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat ve cari açık gibi temel makroekonomik göstergeleri belirleyecek. OVP'nin detayları kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Peki, OVP nedir ve ne zaman açıklanacak?

Yılmaz, OVP'nin 5 Eylül Perşembe günü açıklanacağını duyurdu. Yayın sırasında soruları yanıtlayan Yılmaz, yeni programda istihdamın korunması ve geliştirilmesinin en kritik unsurlardan biri olacağını vurguladı.

"Güncellenmiş OVP ne zaman açıklanacak?" sorusuna yanıt olarak, Yılmaz, uzun süredir bu program üzerinde çalışıldığını belirtti. Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere, ilgili tüm kurumların yoğun bir mesai harcadığını söyledi.

Yılmaz, OVP'nin teknik çalışmalar ve istişarelerin sonucu olarak güncelleneceğini ifade ederek, enflasyonun düşürülmesi, deprem yaralarının sarılması, büyümenin ve istihdamın korunması, sosyal refahın kalıcı olarak artırılması gibi temel hedeflerin ön planda olduğunu belirtti.

Orta Vadeli Program Nedir?

5018 sayılı Kanun’un 16’ncı maddesine göre, çok yıllı bütçe hazırlık süreci, Bakanlar Kurulu’nun en geç Eylül ayının ilk haftası sonuna kadar makro politikaları, ilkeleri ve temel ekonomik göstergeleri içeren orta vadeli programı kabul etmesiyle başlar.

Orta Vadeli Program, kamu politikalarını ve kaynak tahsisini şekillendiren bir bütçe sürecidir. Program, kamu ve özel sektör için öngörülebilirliği artırarak, sosyal ve ekonomik gelişmelerin sağlam bir zeminde sürdürülmesine katkı sağlar.

Çeşitli alanlarda uyumlu bir amaç, politika ve öncelikler seti sunan OVP, makro politikaların yanı sıra temel gelişme eksenlerini ve ana sektörleri de kapsar. Her yıl yenilenen bu dinamik program, üç yıllık bir perspektife sahiptir ve uygulamaların sonuçları ile genel koşullardaki değişimler göz önünde bulundurularak güncellenir.

Programın içeriği şu şekildedir:

  • Kamu ve özel sektör için öngörülebilir bir yol haritası sunar.
  • Uyumlu amaç, politika ve öncelikler seti sunar.
  • Makro politikalar ile temel gelişme eksenlerini kapsar.
  • Uzun vadeli amaçlara katkıda bulunacak üç yıllık öncelikleri belirler.
  • Her yıl yenilenen dinamik bir yapıya sahiptir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler