"Özal'a otopsi yapılsaydı..."

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın hayatını kaybettiği gece GATA’da nöbetçi amir olan Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz açıklamalarda bulundu Özal Ailesi’nin otopsi istemediği iddialarını yalanlayan Sarsılmaz, “Ailesi otopsiyi değil cesedi incelemeyi kolaylaştır

"Özal'a otopsi yapılsaydı..."

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın hayatını kaybettiği gece GATA’da nöbetçi amir olan Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz açıklamalarda bulundu

 

Özal Ailesi’nin otopsi istemediği iddialarını yalanlayan Sarsılmaz, “Ailesi otopsiyi değil cesedi incelemeyi kolaylaştıran tahnit işlemini istemedi. Ancak devlet iradesini ortaya koyarak otopsi yaptırmalı, şüpheleri ortadan kaldırmalıydı”

 

Ahmet Özal’ın “Babamı eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri ve eski Özel Harp Dairesi’nin Başkanı Sabri Yirmibeşoğlu öldürttü” iddiaları üzerine önceki gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. 17 Nisan 1993 yılında hayatını kaybeden sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal kalp yetmezliği nedeniyle öldüğü açıklanmış, ailesinin istemediği gerekçesiyle otopsi yapılmadığı iddia edilmişti. GATA’da Cumhurbaşkanı Özal’ın cesedine işlem yapan ekibin içinde bulunan Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, o günlerde otopsinin gündemde olmadığını belirterek basında yer alan ‘Aile izin vermediği için otopsi yapılmadı’ iddialarına açıklık getirdi.

 

‘Hâlâ cesetten örnek alınıp incelenebilir’

 

Halen Fırat Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Sarsılmaz, “Ülkenin cumhurbaşkanının sözkonusu olduğu bir olayda devletin irade ortaya koyarak otopsi işlemlerini kesinlikle yapması gerekiyordu” dedi.

 

Özal’ın öldüğü gece Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) nöbetçi amir olarak görev yapan Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz şöyle konuştu: “Özal Ailesi cesedin çürümemesi ve morfolojik inceleme yapmayı kolaylaştıran tahnit işleminin yapılmasını istememişti. Tahnit işleminde kanı formaldehit ile değiştiriyorsunuz. Artık damarların içerisinde kan değil formaldehit bulunuyor bu da cesedin kokmasını önlüyor. Komutanlarımız aracılığıyla bize gelen cevap ailenin bu işlemi istemediği şeklindeydi. Biz de merhum Özal’ın cenazesine bu yüzden kısmi tahnit işlemi uyguladık.

 

O sıralar otopsi gündemde değildi. Otopsi ailenin müsaadesiyle olabileceği gibi, biraz da devlet iradesine bağlıdır. Ülkenin Cumhurbaşkanı’nın sözkonusu olduğu bir olayda devlet irade ortaya koyarak otopsi işlemlerini kesinlikle yaptırmalıydı. Şimdi yeniden otopsi yapılabilir ama dokuların hepsi çürüdü, sadece kemikler kaldı. Tekrar araştırmak ve bakmak gerekir. Bugün teknoloji ilerledi cenazeden bazı örnekler çıkartılabilir. Dünya çapında toksigoloji uzmanlarını göreve çağırarak netice alacak incelemeler yapılabilir.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler