Özel Hastane SSK kapanıyor
Sağlıkta dönüşüm reformu ilk firesini verdi. Özel hastaneler SSK'lı kabul etmemeye başladı!Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında uygulamaya konulacak sigortalı hastadan en fazla yüzde 20 fark alınacak, yaptırımı bizi zorlar. Devlet
Sağlıkta dönüşüm reformu ilk firesini verdi. Özel hastaneler SSK'lı kabul etmemeye başladı!Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında uygulamaya konulacak sigortalı hastadan en fazla yüzde 20 fark alınacak, yaptırımı bizi zorlar. Devlet fiyatları maliyeti kurtarmaz" diyen Amerikan Hastanesi sigortalı hastalara kapısını kapattı.
Kanunun gündeme geldiği andan itibaren özellikle büyük hastanelerin sosyal sigortalı hastalara kapısını kapatacağı konuşuluyordu. Uzun yıllardır SSK'lı hastalara özellikle kardioloji alanında hizmet veren Amerikan Hastanesi bunun ilk örneği oldu. Hastanenin hasta portföyünün yüzde 2-3'ünü sosyal sigortalı hastalar oluşturuyordu.
Haziranda Sosyal Güvenlik Kurumu ile masaya oturacak pek çok büyük hastaneden benzer tepkilerin gelmesi bekleniyor. İlk etapta Amerikan Hastanesi gibi sosyal sigortalı hasta sayısı yüzde 5 -10'u aşmayan hastaneler SGK'yı gözden çıkaracak. Bu gruba daha sonra A+ olarak tanımlanan Acıbadem Sağlık Grubu, Alman Hastanesi, Anadolu Sağlık Merkezi, Bayındır Hastanesi, Florence Nightingale Hastanesi, Güven Hastanesi, Hisar Incontinental Hastanesi, International Hospital, Kent Hastanesi, Memorial Hastanesi ve Mesa Hastanesi gibi büyüklerin de katılacağı kulislerde dolaşıyor.
ÖZEL HASTANELERİN ÖNÜNDE İKİ YOL VAR
Anayasa Mahkemesi'nin daha önce iptal ettiği ve ertelenen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu" Meclis komisyonlarında görüşülüyor. Yasanın haziran 2008'de uygulamaya geçmesi bekleniyor. Yasa daha uygulamaya girmeden özel hastaneleri sistemden uzaklaştırmaya başladı.
Yasanın hastaneler cephesinde yarattığı en büyük sorun fark alımlarına kısıtlama getirilmesi. Daha önceki kanunda GSS fiyatlarını kabul eden sağlık kurumlarının sigortalıdan fark alması yasaklanıyordu. 2007 Kasım'ında yapılan değişiklikler ile bu yasak kaldırıldı ama yerine "SGK ile anlaşma imzalayan özel hastaneler sigortalı hastalardan sadece kurum fiyatlarının yüzde 20'si kadar fark alabilecek" kısıtlaması geldi. Hem de bu sefer otelcilik hizmetlerinde ve öğretim üyesi tarafından sunulan sağlık hizmetlerinde uygulanan 2 kat tavan uygulaması da kaldırıldı. Şimdi özel hastanelerin önünde iki seçenek bulunuyor. Ya devlet fiyatlarına razı olup kapasitelerini artırarak ya da maliyetlerini düşürerek SGK ile anlaşacaklar ya da sözleşme imzalamayıp özel hastalarla yollarına devam edecekler.
HASTANELER KARAR İÇİN HAZİRAN'I BEKLİYOR
SGK fiyatlarıyla ayakta kalamayacaklarını ifade eden özel hastaneler şimdi Sağlık Bakanlığı'ndan ve SGK'dan gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım birçok kez sektörün sorunlarını ilgili bakanlıklara aktardıklarını ancak hiç bir değişiklik yapılmadığını söylerken "Şu an yasanın çıkmasını bekliyoruz. Eğer yasa bu haliyle uygulamaya geçerse sektörün genel kanısı SGK ile anlaşma yapılmayacağı yönünde" dedi.
Yıldırım haziranda aynıyla uygulamaya geçeceği söylenen yasanın büyük hastaneleri sistemin dışında bırakacağını söyledi. Aynı zamanda Özel Çamlıca Alman Hastanesi'nin de CEO'su olan Yıldırım "Fark alınmadığı takdirde bizim de bu fiyatlardan çalışmamız mümkün değil" dedi. Personel maaşları ve teknolojik yenilenme için gerekli kar payının bile kurum fiyatlarıyla karşılanamayacak olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Şu anda kararı bekliyoruz. Yasanın son haline göre SGK ile masaya oturup anlaşmaları değerlendireceğiz" dedi.