"Panik butonu" revize edilecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2012 yılında pilot bölge seçilen Bursa ve Adana'da kullanılmaya başlanan panik butonu uygulamasına ilişkin, "Pilot uygulama sona ermek üzere. Sistemi gözden geçiriyoruz. Gözden geçirirken şunu gördük; dünya
Yayınlanma:
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2012 yılında pilot bölge seçilen Bursa ve Adana'da kullanılmaya başlanan panik butonu uygulamasına ilişkin, "Pilot uygulama sona ermek üzere. Sistemi gözden geçiriyoruz. Gözden geçirirken şunu gördük; dünyada bu amaca yönelik çok daha gelişmiş sistemler kullanılıyor. Kendimizi ona göre revize etmeye çalışıyoruz" dedi.
İslam, Bursa'da bir otelde düzenlenen il değerlendirme toplantısı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni bir bakanlık olduğu için zaman zaman kendilerini revize etme ihtiyacı hissettiklerini bildirdi.
Bakanlık olarak yeni yapılanma çalışması içinde bulunduklarını belirten İslam, şöyle devam etti:
"Bu yeniden yapılanmanın aslında maksadı şu; vermekte olduğumuz fevkalade iyi hizmetleri daha da iyi hale getirebilir miyiz? Böyle bir revizyon sürecindeyiz. Bunun için hizmetlerimizi yerinde görmek, sorunları yerinde saptamak istedik. Bunun çözümler açısından son derece ufuk açıcı olacağını düşündük. Ulusal düzeyde planladığımız aile politikaları yerelde nasıl uygulanıyor? Uygulanabiliyor mu? Herhangi bir sorumuz var mı? Hizmet sorunumuz var mı? Bize ulaşılmasıyla ilgili bir sorun var mı? Çalışanlarımızın daha iyi hizmet üretebilmesi için önlerinde birtakım engeller var mı? Bunları görmek ve izlemek üzere yaptığımız bir çalışmadır, bu saha izleme çalışması. Tamamen içimize dönük, tamamen kendimizi görmek, gözlemlemek ve bundan sonraki hizmet ve politikaları daha iyiye doğru verilmek üzere yapılmış bir çalışmadır. Bunun neticesinde ortaya çok güzel sonuçlar da çıkabiliyor bazen. Çok iyi örnekler görebiliyoruz. Bu çalışmaların bir tarafı da karşılaştığımız iyi örnekleri yaygınlaştırmak. Bu çalışmanın, bir şehrimizde gördüğümüz iyi bir uygulamayı diğer şehirlerimize hatta bazen bakanlığımızın genel uygulamalarına almak, katmak gibi çok yönlü faydaları da olabiliyor."
- Yeni yapılanmada Sağlık Bakanlığı modeli
İslam, yeni yapılanmalarının Sağlık Bakanlığının uzun yıllardır uyguladığı bir sistem olduğunu dile getirerek, kendilerinin de onlardan ilham alıp böyle bir çalışma başlattıklarını anlattı.
Sağlık Bakanlığının, sağlıkta büyük olağanüstü devrimi gerçekleştirmeden önce saha gözlemciliği ve koordinatörlüğü uygulamasını başlattığı hatırlatan İslam, "Bunun çok faydasını gördüler. Aynı sistemi kendi çalışmalarımızda uygulayabilir miyiz diye düşündük. Sağlık Bakanlığımızla irtibata geçtik. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Bütün sistemlerini bize açtılar, elemanlarını verdiler" ifadesini kullandı.
Bakan İslam, yapılanma için kendileriyle iş birliği yapmaları, çok iyi bir deneyimi paylaşmaları ve sistemi dönüştürmelerine katkılarından dolayı Sağlık Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.
- Panik butonu uygulaması
Bir gazetecinin, "Şiddet mağdurlarına yönelik 2012 yılında Bursa ve Adana pilot bölge seçilerek panik butonu uygulaması başlamıştı. Bu uygulamada son durum nedir?" sorusuna İslam, şu yanıtı verdi:
"Sistemi gözden geçiriyoruz. Pilot uygulama sona ermek üzere. Gözden geçirirken şunu gördük; dünyada bu amaca yönelik çok daha gelişmiş sistemler kullanılıyor. Kendimizi ona göre revize etmeye çalışıyoruz. Türkiye'de de aslında Adalet Bakanlığında denetimli serbestlik bağlamında kullanılan bir sistem, bu sözünü ettiğim sistem. Acaba bakanlığımız da bunu kullanabilir mi diye aynı konu için Adalet Bakanlığımızla bir çalışma yapıyoruz."
- "Küçük dokunuşlarla sistemi daha mükemmel hale getirmek"
İslam'a, "Bakanlığınızda yeni sistemde revizyon kapsamındaki saha çalışmalarında ne tür eksikler gözlemlediniz?" sorusu da yöneltildi.
Buna eksiklik yerine her ile ve konuya göre değişebilen revize edilmesi gereken durumlar denilmesi gerektiğini bildiren İslam, "Bunların hayati özelliği yok. Bunu yapmadığımız için çok kötü durumdayız diyebileceğimiz şeylerle karşılaşmıyoruz ama küçük dokunuşlarla sistemi daha mükemmel hale getirmenin mümkün olduğunu görüyoruz. Yani bütün konuları itibarıyla düşünürseniz, her birinde küçük bir iyileştirme yapsanız bütünde çok büyük bir iyileştirme yapmış oluyorsunuz. Böyle durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz" diye konuştu.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, bazı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bakanlık yetkilileri katıldı.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.