Patlamada kaç ölü var?
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki maden ocağında, toplam 17 kişinin hayatını kaybetti.
Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki bir maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi hayatını kaybetti, 6'sı ağır 18 kişi yaralandı.
Saat 18.00 sıralarında, özel bir işletmeye ait maden ocağında, 46 işçinin çalıştığı vardiyada, grizu patlaması oldu. Patlama sonucu, 12 işçi kaza anında, 5 işçi ise kaldırıldığı hastanelerde hayatını kaybetti.
Yaralanan 18 işçi, Dursunbey Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Balıkesir'deki hastanelere sevk edildi. Durumu ağır olan 6 yaralı, daha sonra İzmir ve Bursa'daki hastanelere gönderildi.
Kazada ölen 17 işçiden 13'ünün, Engin Tanrıkulu, İbrahim Saygılı, Muammer Karaca, Mustafa Demirel, Ali Yaran, Önder Kartefe, Celal Karakafa, Serkan Aydın, İsmail Görlen, Bünyamin Tuncay, Süleyman Duman ve Mehmet Özel ile maden mühendisi Özgür Seçkin olduğu belirlendi.
-ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI DİNÇER, OLAY YERİNDE-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, grizu patlamasının meydana geldiği Odaköy'deki maden ocağına geldi.
Bakan Dinçer, kazanın meydana geldiği maden ocağında, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'dan bilgi aldı.
-AYNI OCAKTA 2006 YILINDA DA 17 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ-
Grizu patlaması olan Şen Madencilik Sanayici ve Ticaret A.Ş'ye (Şentaş Madencilik) ait Odaköy'deki kömür ocağında, 1 Haziran 2006'da da grizu patlaması yaşanmıştı.
Meydana gelen patlamada yine 17 işçi hayatını kaybetmiş, 7 işçi yaralanmıştı.
Olaydan bir gün sonra Manisa'nın Soma ilçesindeki Ege Linyit İşletmesi'nden gelen 5 kişilik bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme sonucunda, maden ocağında havalandırmanın yeterli olmadığı ve patlamaya antigrizu özelliği taşımayan elektrik kablolarının neden olduğu bildirilmişti.
-UZMAN EKİPLER BÖLGEDE-
Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) 24 kişilik tahlisiye (kurtarma) ekibi, bölgeye ulaştı.
Patlamanın ardından harekete geçen Kütahya Sivil Savunma ile Tavşanlı ilçesindeki TKİ Tunçbilek İşletmesi Arama Kurtarma ekipleri, Dursunbey ilçesine gelerek, çalışmalara destek verdi.
Türk Kızılayı, göçük bölgesine 2 haberleşme aracı, 5 afet uzmanı, çadır, battaniye, çay, kahve, su ve kumanya gönderdi, göçük altında kalan işçilerin yakınları için de bir psikologun görevlendirildiği, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedildi.
-MADEN OCAĞININ SAHİBİ ORTAKÖYLÜ-
Grizu patlamasının yaşandığı maden ocağının sahibi Erhan Ortaköylü, maden alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, göçük öncesi 49 kişilik vardiyada 46 işçinin işbaşı yaptığını, 3 işçinin ise işe gelmediğini söyledi.
Gaz yanmasının, 500 metre derinliğindeki madenin 250'nci metresi civarında meydana geldiğini belirten Ortaköylü, yanmanın meydana geldiği bölgeden kapıya doğru bölümdeki işçilerin kendi imkanlarıyla ocaktan çıktığını, ilk müdahalesi maden alanında yapılan yaralıların, ambulansla Dursunbey Devlet Hastanesine gönderildiğini anlattı.