Polise yazık değil mi?

İstanbul polisi 1.5 yılda 210 kumar operasyonunda 3925 kişiyi yakaladı. Ancak polis cezaların caydırıcı olmamasından yakınıp şu örneği veriyor: Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 140 TL, kumar oynama cezası 150 TL...İstanbul polisi her yıl yüzlerce kumar oper

Polise yazık değil mi?

İstanbul polisi 1.5 yılda 210 kumar operasyonunda 3925 kişiyi yakaladı. Ancak polis cezaların caydırıcı olmamasından yakınıp şu örneği veriyor: Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 140 TL, kumar oynama cezası 150 TL...

İstanbul polisi her yıl yüzlerce kumar operasyonu yaparak, binlerce kişiyi gözaltına alıyor. Kumar  oynatanlar TCK’nın 228. maddesine, kumar oynayanlar ise Kabahatler Kanunu’nun 34. maddesine göre adli ve idari para cezası uygulanarak serbest bırakılıyor. Yani kumar oynatan ortalama 500-600 lira, kumar oynayan ise 154 lira ödeyerek kurtuluyor. Polis cezaların caydırıcı olmamasından yakınırken, kırmızı  ışık ihlali cezasının bile 140 lira olduğunu örnek gösteriyor. Hukukçular ise yeni düzenlemeler gerektiğini  savunuyor.

1.5 yılda 3925 gözaltı
İstanbul Emniyeti’nin verilerine göre İstanbul’da geçen yıl ve bu yılın 5 aylık döneminde  düzenlenen 210 operasyonda, kumar oynadıkları ya da oynattıkları iddiasıyla 3 bin 925 kişi yakalandı.
2010 yılındaki operasyonlarda  2 bin 650 kişi kumar oynadıkları ve oynattıkları iddiasıyla gözaltına alındı. “Kumar oynamak”la suçlanan 2 bin 500 kişi, toplam 385 bin TL para cezası kesilerek serbest bırakıldı. “Kumar için yer ve imkân sağlamak”la suçlanan 150 kişi hakkında verilen hapis cezaları ise ortalama 500 ile 600’er TL arasında para cezasına çevrildi.
Bu yılın 5 aylık döneminde düzenlenen 70 operasyonda ‘kumar oynamak’la suçlanan 1200 kişi ‘Kabahatler Kanunu’ uyarınca toplam 185 bin TL?para cezası kesildikten sonra bırakıldı. ‘Kumar için yer sağlamak’la suçlanan 75 kişi hapis cezaları paraya çevrilerek salıverildi.

Hukukçular: Kumar yasakla çözülmez
Av. Dr. Tuncer Özyavuz: “Kumar oynayan veya oynatanlara verilen cezalar ‘komik’ denilebilecek düzeyde... Eğer bu ciddi bir suç değilse tamamen serbest bırakılması gerekir. Eğer ciddi anlamda hem kamu düzenini hem de sosyal düzeni bozan bir suç ise o zaman cezasının artırılması lazım. Çünkü hem polisin hem de adliyenin iş yükünü artıran bu kumar operasyonları sonucunda hiçbir caydırıcı yaptırım olmadığı için sonuç değişmiyor. Bence kumar yasakla çözülemez, devlet kontrolünde, yani vergili bir şekilde serbest bırakılmalı.”
Av. Doğukan Özdoğan: “Polis ya da savcılığın kumar oynayan ya da oynatanlarla ilgili uygulayabileceği hukuki ve cezai yaptırımlar belli. Kumar oynayanların ‘kumar tutkusunu’, kumar oynatanların da elde ettiği ‘tatlı kazancı’ düşündüğünüzde, uygulanan yaptırımlar hiç de caydırıcı değil. Bu nedenle polis veya adli birimlerin yapabileceği bir şey yok. Yeni hukuki düzenleme yapılmadığı sürece durum bu şekilde devam edecektir.”

CEZALAR KOMİK
2011 yılında yürürlüğe giren  trafik ceza düzenlemelerine göre kırmızı ışıkta geçene, hatalı sollama yapana ya da yaya geçidini kullanmadan karşıdan karşıya geçen vatandaşlara 140 lira para cezası öngörülüyor. Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen kişiye ehliyetine el konulmasının yanı sıra ilkinde 590 lira para cezası uygulanıyor. Bu kişi, ikinci defada 739 TL, üç ve üçten sonra ise bin 185 lira ceza ödüyor. Ancak  gecede milyonlarca liranın döndüğü bir kumarhane işletmecisi 10. kez de yakalansa da ortalama 500-600 lira ceza ile serbest kalıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler