Rize'de yerin 600 metre altında iftar!
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iftar yemeğini Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) çalışanları ile yerin 600 metre altında yedi.Çayeli ilçesi Madenli beldesinde yer alan Çayeli Bakır İşletmelerinde düzenlenen iftar yemeğine, Bakan Yazıcı'nın yanı sıra
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, iftar yemeğini Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ) çalışanları ile yerin 600 metre altında yedi.
Çayeli ilçesi Madenli beldesinde yer alan Çayeli Bakır İşletmelerinde düzenlenen iftar yemeğine, Bakan Yazıcı'nın yanı sıra Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, AK Parti İl Başkanı Hikmet Ayar, Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Iain Anderson, Çayeli, Büyükköy ve Madenli belediye başkanları ve teşkilat başkanları katıldı.
Anderson, tesislerini ziyaret eden Bakan Yazıcı ve beraberindekilere, brifing verdi. Yeraltı turu için gerekli ekipmanların giyilmesinin ardından programa katılanlar, asansörle yerin 300 metre altına inerek buradaki yaşam odalarını gezdi. Anderson, yaşam odaları hakkında Yazıcı'ya bilgi verdi. Anderson, Türkiye'de 17 sertifikalı yaşam odası olduğunu, bunlardan 10'unun Çayeli Bakır'da olduğunu belirtti.
Bakan Yazıcı ve beraberindekiler, incelemelerin ardından yerin yaklaşık 600 metre altına indi. Ezan vaktinin yaklaşmasıyla oruçlarını açmak üzere yer altı yemekhanesine giden Bakan Yazıcı, iftar vaktini bekleyen çalışanlarla sohbet etti. Yer üstündeki meslektaşlarıyla internet üzerinden görüntülü bağlantı kuran çalışanlar, iftar öncesi Kur'an-ı Kerim dinledi. Yemekte Soma'da şehit olan madenciler için dua edildi. Ezanın okunmasıyla Bakan Yazıcı ve beraberindekiler işçilerle oruçlarını açtı.
Yazıcı, uzaktan kumandalı kepçe ile yapılan operasyonu ilgiyle izledi. Yazıcı, bir süre de kepçeyi kullanmayı denedi.
Bakan Yazıcı, burada yaptığı açıklamada, madenciliğin geçmişten bugüne kadar en zor mesleklerden olduğunu, madencilerin çok daha zor şartlarda oruç tuttuğunu belirtti.
Madencilik sektörünün ağır ve tehlikeli iş olduğunu ifade eden Yazıcı, "Güvenlik önlemleri öne çıkıyor. İşin uzmanı değilim ama hukukçu kimliğimle icra ettiğim hakimlik ve avukatlık mesleğimin izlenimlerine bakarak işin detaylarının icra edildiğini söyleyebilirim. Çalışanın iş güvenliğinin gözetilir olması çok önemli. Bu konuda gösterilen özen her şeyin üstünde. Burada gösterilen özen biraz da bizim hükümet olarak çalışma tarzımıza benziyor. Her şeyin başı insandır. İnsanla alakalı her konunun en iptidai alanı güvenliktir. Her şey oradan başlıyor" dedi.
Soma'da yaşanan maden faciası ile yaşam odalarının öneminin daha fazla gündeme geldiğini kaydeden Yazıcı, "Türkiye ile kıyaslandığında, 17 sertifika almış güvenlik odasının 10'u burada. Bu, Türkiye açısından önemli bir değerlendirme. Dönünce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızı ve ilgili arkadaşları arayacağım. Bunu çok ilginç buldum. 17 sertifikalı güvenlik odasından 10'unun burada olması. Bunun da 7'si mobil, 3'ü sabit. İftarımızı da bu odalardan birinde açtık. Herhangi bir tehlike anında yaşamını 36 saat sürdürebilecek ortamlar hazırlanmış" diye konuştu.
ÇAYELİ BAKIR'IN İHRACATA KATKISI!
Bakan Yazıcı, ülkenin diş ticaret hacmi değerlendirildiğinde, Çayeli Bakır'ın buna önemli katkı sağladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Madencilik faaliyetleri açısından baktığımızda dış ticaret hacmindeki payı giderek artıyor. 2002 yılında 36 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu ihracat içerisinde maden ürünlerinin payı 380 milyon dolar. Yüzde 1,10 dolaylarında ama 2013 yılında 152 milyar dolarlık ihracatımız var. İhracatta sağlanan pay yaklaşık 3 milyar 800 milyon dolar. Rakam 2,5'e yükselmiş. Yeraltında önemli maden rezervlerimiz var. Bakır, kömür, altın gibi madenleri çıkarıp insanımızın refahı için ülke ekonomisini büyütmeliyiz ama her yerde ve her ortamda güvenlik ve sağlığı mutlaka öncelemeliyiz."
Bakan Yazıcı, daha sonra Madenli beldesinde vatandaşlarla sohbet etti.