Sağlık-Sen açıklama yaptı
Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Erkan Bulut, Tam Gün Yasası'nda hekim dışı sağlık çalışanlarının talep ve beklentilerinin ihmal edildiğini savundu. Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, haftalık normal çalışma süresinin 40 saate indirilmesi, nöbet ücretlerini
Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Erkan Bulut, Tam Gün Yasası'nda hekim dışı sağlık çalışanlarının talep ve beklentilerinin ihmal edildiğini savundu.
Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, haftalık normal çalışma süresinin 40 saate indirilmesi, nöbet ücretlerinin kapsamının genişletilmesi ve belirli oranda artış sağlanması, hekimlerin döner sermaye gelirlerinin belirli bir kısmının emekliliğe yansıtılması gibi düzenlemelerin, Tam Gün Yasası'nın sağlık çalışanları açısından olumlu buldukları yönleri olduğunu belirtti.
Tam Gün Yasası'nın, sağlık çalışanları açısından var olan adaletsizliği daha da büyüten bir yasa olduğunu, yasada hekim dışı sağlık çalışanlarının talep ve beklentilerinin ihmal edildiğini savunan Bulut, ''Sağlık-Sen Trabzon Şubemiz, Tam Gün Yasası'nda hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan oranlarının yüzde 200'e, riskli birimlerde çalışanlar için yüzde 250'ye çıkartılmasını, döner sermaye gelirlerinin adil dağılımı noktasında zaruri görmekte, Bakanlık tasarısında yer alan bu artış oranlarının yasada yer almamış olmasını büyük bir haksızlık olarak değerlendirmektedir'' diye konuştu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Sağlık Bakanlığı'nda çalışanların döner sermaye primlerinin uzman hekimlerde 7 kat, pratisyen hekimlerde 5 kat artarken, buna karşılık hekim dışı personelin 0.5 kat arttığını öne süren Bulut, şöyle devam etti:
''Performansa dayalı ek ödeme sisteminin uygulandığı 6 yıllık süre zarfında ek ödeme dağılımındaki adaletsizliğin hekim dışı personel aleyhine geliştiği görülmüştür. Tam Gün Yasası bu adaletsizliği belli ölçüde giderme noktasında bir fırsatken maalesef Bakanlar Kurulu tasarısından hekim dışı personelin döner sermaye tavan oranlarını yükselten düzenleme çıkartılarak var olan adaletsizliğin devamına karar verilmiştir. Tam Gün Yasası'nda hekimlerin döner sermaye gelirlerinin bir kısmının emekliliğe yansıması sağlanmış, ancak bu haktan diğer sağlık çalışanları muaf tutulmuştur.''
Bulut, hekimler açısından, yetersiz de olsa olumlu bir gelişme olarak gördükleri bu düzenlemeden, sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu gerçeği hiçe sayılarak, hekim dışı sağlık personelinin muaf tutulmasını, çalışma huzuruna zarar verecek bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Tam Gün Yasası'ndaki önemli adaletsizlik konularından birisi de radyoloji çalışanlarının çalışma sürelerinin 35 saate çıkartılmasıdır. Radyoloji çalışanlarının sağlığı ve çalışma güvenliğini sağlayacak standartlarda çalışma alanları sağlanmadan, haftalık çalışma süresi 35 saate çıkartılarak, radyoloji çalışanlarına göz göre göre 'hayatını tehlikeye at' denilmektedir. Sağlık hizmetlerinde verimliliğin ve kolay erişilebilirliğin sağlanması hedefiyle yasalaşan 'tam gün'ün, sağlık çalışanlarının mutsuzluğu üzerine bina edilmemesi çağrısını bir kez daha yinelemekteyiz.''